Φοράς σωστά ή λάθος παπούτσια; Ανακάλυψέ το και πάρε τα μέτρα σου!

Φοράς σωστά ή λάθος παπούτσια; Ανακάλυψέ το και πάρε τα μέτρα σου!

High heels

Ποια γυναίκα δεν λατρεύει τις ψηλοτάκουνες γόβες; Είναι το απόλυτο φετίχ, σύμβολο θηλυκότητας και κομψότητας. Όταν όμως η χρήση τους γίνεται κατάχρηση, δημιουργούνται προβλήματα στα πόδια.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια μόνο στις νυχτερινές εξόδους τους και όχι σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες.

Βλάβες που προκαλούν: φλεγμονές και πόνο κάτω από το πέλμα, κότσια γαμψά δάκτυλα, ακόμα και διαστρέμματα όταν υπάρχει αστάθεια κατά την βάδιση.

Flat shoes

Τα τελείως φλατ δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα όταν το πόδι έχει συνηθίσει να περπατάει με αυτά. Όταν όμως ο μυς του ποδιού έχει συνηθίσει να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο ύψος, δεν μπορεί να προσαρμοστεί από την μια μέρα στην άλλη. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται έντονος πόνος στο πέλμα ή ακόμα και τενοντίτιδα του αχιλλείου.

Μυτερά και στενά

Είναι τα πιο ακατάλληλα παπούτσια. «Κλείνουν» το πόδι σ΄ένα σχήμα που διαφέρει από το δικό του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανατομικές ανωμαλίες.

Βλάβες που προκαλούν: κότσια, γαμψοδακτυλικές αγκιλώσεις, κάλους πάνω στα δάκτυλα.

Το σωστό νούμερο

Αν δεν βρήκες στο νούμερό σου τα παπούτσια που σου άρεσαν πολύ, μην πάρεις ένα νούμερο μεγαλύτερο, ούτε ένα νούμερο μικρότερο. Το μεγαλύτερο νούμερο προκαλεί τριβές στο πόδι κατά το περπάτημα , ενώ το μικρότερο ασκεί πιέσεις, που προκαλούν τριβές στα μεσοδάκτυλα.

Παπούτσι για το πόδι σου..

Τα παπούτσια που φοράς καθημερινά θα πρέπει;

– Να έχουν ανατομία {σχήμα ποδιού]. Να είναι δηλαδή τετραγωνισμένα ή στρογγυλά μπροστά.

– Να είναι φτιαγμένα από καλό υλικό. Για τους ειδικούς, το ιδανικό υλικό είναι το γνήσιο δέρμα. Τα παπούτσια από πλαστικό δημιουργούν μυκητιάσεις και άλλα δερματικά προβλήματα.

– Να έχουν σταθερή σόλα.

– Να έχουν τακούνι 3-4 πόντους, το οποίο βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ποδιού και διατηρεί τη σωστή ανατομία στη μέση.