Σαρδέλες, το παρεξηγημένο καταπληκτικό ψαράκι

Σαρδέλες, το παρεξηγημένο καταπληκτικό ψαράκι

1 Σαρδέλες λαδορίγανη στο φούρνο

 

1κιλό σαρδέλες

3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη

Χυμό από 1 λεμόνι

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

½ φλιτζάνι λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τις σαρδέλες, τους κόβετε το κεφάλια και με τα δάχτυλα σας, ή με ένα μαχαιράκι τις ανοίγετε στα δυο. Βγάζετε το κόκαλο και τις αφήνετε φιλέτο.

2. Τις βάζετε σε ένα ταψάκι, τους ρίχνετε όλα τα υλικά τις ανακατεύετε, τις στρώνετε κυκλικά για να φαίνονται όμορφες και τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.

2 Σαρδέλες με τομάτα στο φούρνο

 

1κιλό σαρδέλες

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

2 πιπεριές κομμένες σε μακρόστενα κομμάτια

1 φλιτζάνι λάδι

3 μέτριες τομάτες κομμένες σε φέτες

Αλάτι

Πιπέρι

½ φλιτζάνι τσαγιού κρασί

Τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τις σαρδέλες, τους κόβετε τα κεφάλια και τις στραγγίζετε.

2. Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

3. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνετε τις τομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού βράσουν σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά, ρίχνετε το κρασί.

4. Όταν εξατμιστεί το κρασί, μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ταψί και το απλώνετε.

5. Τοποθετείτε τις σαρδέλες από πάνω, τις πασπαλίζετε με τη τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.

3 Σαρδέλες στα κάρβουνα

1κιλό σαρδέλες

2 κουταλιές της σούπας ημίχονδρο αλάτι

χυμό λεμονιού

Λάδι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τις σαρδέλες τις καθαρίζετε και τις στραγγίζετε.

2. Τις πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και τις αραδιάζετε στη σχάρα της ψησταριά σας.

3. Κάνετε σε ένα μπολάκι λαδολέμονο.

4. Τις ψήνετε 3 λεπτά από τη μια μεριά και 3 λεπτά από την άλλη.

5. Τις αλείφετε με ένα πινελάκι με το λαδολέμονο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2-3 λεπτά ακόμα.

6. Όταν τις βγάλετε ρίξτε τους τη ρίγανη.

Ανθή Λαμπίρη