Τι είναι η θυλακίτιδα; Γιατί “γυρίζουν” οι τρίχες προς τα μέσα;
Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας και του δέρματος στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η μόλυνση εμποδίζει την τρίχα να αναπτυχθεί φυσιολογικά με αποτέλεσμα αντί να ανεβαίνει προς την επιφάνεια της επιδερμίδας να γυρίζει προς τα μέσα.
Αίτια εμφάνισης:
– Η χρήση ξυραφιού
– Η έντονη εφίδρωση
– Ουσίες που ερεθίζουν τον θύλακα της τρίχας, οινόπνευμα κ.α.
– Ελλιπής υγιεινή
– Σακχαρώδης διαβήτης
– Στενά ρούχα
– Χρυσίζων σταφυλόκοκκος
– Ακμή (θυλακίτιδα από μικρόβια)
– Ορμονικοί παράγοντες
– Τύπος επιδερμίδας
Συμβαίνει συχνά στις λεπτές, σγουρές ή κομμένες με αντίθετη φορά τρίχες να μην μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα γυρίζοντας στο θύλακα και να δημιουργούν το γνωστό εξάνθημα.
Το τσιμπιδάκι δεν είναι λύση!
Μόνον η συστηματική απολέπιση – ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει
Πως την ξεχωρίζουμε: Σε φυσιολογικές συνθήκες οι τρίχες μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα και εμφανίζονται κάθετα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Στη ψευδοθυλακίτιδα οι τρίχες δεν μεγαλώνουν στο κέντρο του θύλακα , αλλά «γυρίζουν» και τραυματίζουν το τοίχωμα του, με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή, ερεθισμό, κνησμό και σπυράκια με πύον. Όταν η φλεγμονή επιμένει, μπορεί να δημιουργήσει ουλή, δυσχρωμία ή υπερμελάχρωση.
Σε ποια σημεία εμφανίζεται: Στις γυναίκες οι τρίχες “γυρίζουν” στα πόδια, στους γλουτούς, στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες. Ενώ στους άντρες στο πιγούνι, τα μάγουλα και τον λαιμό, συνήθως, μετά το ξύρισμα.
Πως αντιμετωπίζεται: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το φαινόμενο υποχωρεί μετά από 2-3 μέρες. Στις ήπιες μορφές της η ψευδοθυλακίτιδα αντιμετωπίζεται με συστηματική απολέπιση. Προϊόντα με γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ είναι πολύ δραστικά! Στο ντους χρησιμοποιείστε ένα γάντι για καθημερινή απολέπιση της επιδερμίδας, έτσι, ώστε οι τρίχες να βγαίνουν πιο εύκολα. Συστήνεται η αποτρίχωση με laser.
Αν παρόλα αυτά η φλεγμονή παραμένει, απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Οι επώδυνες κύστεις αφαιρούνται, συνήθως, με διάνοιξη για να φύγει το πύον ενώ, παράλληλα, χορηγείται αντιβίωση καθώς και αντισηπτικά διαλύματα .