Τι είναι η οσφυαλγία και πώς το Pilates μπορεί να βοηθήσει;

Τι είναι η οσφυαλγία και πώς το Pilates μπορεί να βοηθήσει;

Ως οσφυαλγία ορίζεται ο πόνος που εντοπίζεται χαμηλά στην μέση και μπορεί να συνοδεύεται με αντανάκλαση πόνου στους μηρούς , γλουτούς και πολλές φορές έως και τα δάχτυλα των ποδιών( ισχιαλγία).Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας με το 65%-80% του πληθυσμού να έχουν εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά την διάρκεια της ζωής τους. Είναι σημαντικά συχνότερη μεταξύ των γυναικών και η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας, την αύξηση του βάρους, την άρση βάρους με λανθασμένο τρόπο, το λάθος κάθισμα για πολλές ώρες κ.α.

 

Η οσφυαλγία χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με την διάρκεια της:

  • Οξεία – Συμπτώματα που διαρκούν για λιγότερο από 6 εβδομάδες.
  • Υποξεία – Συμπτώματα που διαρκούν από 6-12 εβδομάδες.
  • Χρόνια – Συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 12 εβδομάδες.

Τα άιτια της είναι ποικίλα, όμως το 90% των περιπτώσεων είναι “μηχανικά”: Δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, οστεοαρθρίτιδατης οσφυικής μοίρας κ.ά. Ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει τα αίτια της οσφυαλγίας καθώς και τον τρόπο θεραπείας της αφού έχει προηγηθεί η κλινική εξέταση του ασθενούς και ο απεικονιστικός έλεγχος της οσφυικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μέσω ακτινογραφίας, μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας.

Περα από την φαρμακευτική αντιμετώπιση ή την φυσικοθεραπεία που απαλύνουν άμεσα τον πόνο ο θεράπων ιατρός συχνά συστήνει την ενδυνάμωση των μύων κάμψης (κοιλιακοί) και έκτασης (ραχιαίοι) της μέσης. Αυτοί θα στηρίξουν την οσφυική μοίρα και θα μειώσουν ή θα εξαλείψουν  τα επεισόδια οσφυαλγίας οδηγώντας τον ασθενή σε μία πιο λειτουργική και δραστήρια καθημερινότητα.

Και εδώ έρχεται να βοηθήσει το Pilates με τους εξής τρόπους!

  • Ενδυνάμωση του κέντρου: Στην μέθοδο Pilates δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση του κορμού όπως είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός, το διάφραγμα, ο πολυσχιδής και το πυελικό έδαφος.
  • Ευθυγράμμιση: Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ευθυγράμμιση της οσφυικής μοίρας αλλά και ολόκληρου του σώματος ώστε να μπορεί να αποδίδεται  σωστότερα η φόρτιση και να οδηγεί σε  πιο ασφαλή κίνηση.
  • Ανάπτυξη της συνειδητότητας: Μέσω της συνειδητής αναπνοής και της καθοδήγησης του εξιδεικευμένου εκπαιδευτή Pilates αναπτύσεται η εσωτερική συγκέντρωση που οδηγεί με τη σειρά της στην επίγνωση του σώματος και της κίνησης. Ο εγκέφαλος καταγράφει καινούρια μοτίβα κίνησης και λειτουργίας του σώματος και με την επανάληψη καταφέρνει να επανεκπαιδευτεί ώστε να μπορεί αυτόματα να τα εντάξει στην καθημερινή ζωή. Επίσης μέσω της αναπνοής μειώνονται τα επίπεδα του στρες που συνδέονται και αυτά με τον πόνο της μέσης.

Αναζητήστε λοιπόν ένα studio Pilates με εξιδεικευμένους εκπαιδευτές οι οποίοι ανάλογα βέβαια με την περίπτωση ίσως χρειαστεί να μιλήσουν με τον θεράποντα γιατρό ή φυσιοκοθεραπευτή σας ώστε να σχεδιάσουν το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.