«Φτιάξτε» σώμα σε 7 ημέρες!

«Φτιάξτε» σώμα σε 7 ημέρες!

Η αποτοξίνωση είναι ένας τρόπος για να απομακρύνουμε από τον οργανισμό μας τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, ζωικών λιπαρών και fast food που δυστυχώς αποτελούν τη καθημερινή διατροφή σε πολλούς από εμάς λόγω έλλειψης χρόνου. Η συσσώρευση όμως των τοξινών στον οργανισμό μας μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό, να συμβάλλει στη πρόωρη γήρανση, να δυσκολέψει τη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, να μειώνει την ενεργητικότητα μας και να ρίξει τη διάθεση μας.

Έτσι ο στόχος της αποτοξίνωσης είναι να νιώσουμε πιο υγιείς, γεμάτοι με ενέργεια, ευεξία, ευδαιμονία, να ρυθμίσουμε τη λειτουργία του έντερου μας, να τονώσουμε την επιδερμίδα μας αλλά και να βοηθήσουμε το μεταβολισμό μας να λειτουργήσει πιο αποδοτικά.

Μια ασφαλή για τον οργανισμό μας αποτοξίνωση πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα μη επεξεργασμένα, να είναι χαμηλή σε ζωικά λιπαρά και φυσικά να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τρόφιμα που έχουν υψηλή θρεπτική άξια και να είναι απαλλαγμένη από διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά. Έτσι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, κοτόπουλο, γαλόπουλα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για μια σωστή αποτοξίνωση.

Φυσικά δεν ξεχνάμε το πιο σημαντικό στοιχείο της αποτοξίνωσης που είναι το άφθονο νερό!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ

Πρωινό:

Eνα ποτήρι γάλα 1% και 4 κουταλιές σούπας κουάκερ με 1κουταλάκι γλυκού μέλι και κανέλα ή ένα γιαούρτι 1% με 1κ.σ. μέλι και 6 αμύγδαλα

Δεκατιανό:

2 φρούτα εποχής ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό

Μεσημεριανό :

1η Ημέρα

Ένα βαθύ μπολ χορτόσουπα με διάφορα λαχανικά (κολοκυθάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο κ.α.)

1 κ. σ. ελαιόλαδο

Ένα μικρό παξιμάδι σικάλεως

2η Ημέρα

Μια μερίδα ψάρι ψητό

1 μικρή πατάτα βραστή

Eνα μπολ χόρτα βραστά με λεμόνι

1 κ. σ. ελαιόλαδο

3η Ημέρα

Μια μερίδα όσπρια

Ένα μπολ σαλάτα πράσινη

1κ.σ.ελαιολαδο

4η Ημέρα

Δύο μέτρια μπιφτέκια από κιμά γαλοπούλας

2-3κ.σ.καστανο ρύζι ή 1 μικρή πατάτα ψητή

Ένα μπολ σαλάτα

1κ.σ.ελαιολαδο

5η Ημέρα

Μια μερίδα κοτόπουλο φιλέτο

2-3κ.σ.καστανο ρύζι ή 1 μικρή πατάτα ψητή

Ένα μπολ σαλάτα πολύχρωμη

1κ.σ.ελαιολαδο

6η Ημέρα

Μια μερίδα σολομό ή τόνο( φρέσκο) ή άλλο λιπαρό ψάρι

Ένα παξιμάδι σικάλεως

Ένα μπολ σαλάτα ωμη ή βραστή

1κ.σ. ελαιόλαδο

7η Ημέρα

Μια μερίδα φασολάκια ή μπάμιες

1φ.ψωμι σικάλεως

2κ.σ.cottage cheese 2% λιπαρά

Απογευματινό:

Ένα γιαούρτι 1-2% και 1 φρούτο εποχής ή ένα fruit smoothie (διάφορα φρούτα μαζί με λίγο άπαχο γιαούρτι χτυπημένα στο μπλέντερ με παγάκια)

Ή φρουτοσαλάτα (2 μερίδες φρούτα, 2 κ. σ .γιαούρτι 1-2%, 1 κ. γ. μέλι, κανέλα, 6 αμύγδαλα ή 2 καρύδια τριμμένα).

Βραδινό:

Ένα παξιμάδι σικάλεως

2κ.σ.cottage cheese 2% λιπαρά

1 ντομάτα, ρίγανη, 1κ. γ. ελαιόλαδο ή ένα μπολ σαλάτα με 1κ.γ.ελαιόλαδο,

2 κ.σ.cottage cheese 2%, ρίγανη ή δυόσμο

Ένα παξιμάδι σικάλεως ή 1φ.ψωμι ολικής αλέσεως

* Τα μπαχάρια και τα μυρωδικά αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και έτσι και συστήνεται η προσθήκη τους στις σαλάτες και τα φαγητά.

Μαρία Γ.Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών