Μαρμελάδα μανταρίνι

Μαρμελάδα μανταρίνι

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

2 κιλά μανταρίνια

1.200γραμμ. ζάχαρη

6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Χυμό από 1 λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια. Ξεχωρίζουμε τα μεγαλύτερα φλούδια από 8 μανταρίνια, τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.

2. Αφαιρούμε από τα μανταρίνια, όσο μπορούμε περισσότερο τις λευκές ίνες και τις αφήνουμε στην άκρη.

3. Κόβουμε τα μανταρίνια οριζοντίως στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αφήνουμε στην άκρη.

4. Παίρνουμε ένα καθαρό υφασμάτινο μαντήλι, ή γάζα, ή τουλπάνι, βάζουμε τα κουκούτσια και τις λευκές ίνες των μανταρινιών μέσα και τα δένουμε καλά-καλά.

5. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα μανταρίνια, το πουγκάκι με τις ίνες και τα κουκούτσια, τον χυμό του λεμονιού, την ζάχαρη, τις λεπτοκομμένες φλούδες και το νερό. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα πάνω σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς να τα αφήσουμε να βράσουν, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

7. Δυναμώνουμε την θερμοκρασία και μόλις πάρουν μια δυνατή βράση, ξαναχαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε τα μανταρίνια να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.

8. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν δέσει το σιρόπι της. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, θα βάλουμε ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει. Στην συνέχεια θα ρίξουμε λίγη μαρμελάδα μέσα, θα σπρώξουμε λίγο την επιφάνεια της με το δάχτυλο μας και αν κάνει πτυχές, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Εάν όχι, θα την αφήσουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα και θα ξανακάνουμε…το πείραμα.

9. Όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το πουγκάκι με τα κουκούτσια και την μεταφέρουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα με καπάκι. Όταν κρυώσει τελείως μέσα στα βάζα, την βάζουμε στο ψυγείο, για να συντηρηθεί.

Πώς αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα,

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 160ο C.

2. Πλένουμε τα βάζα με απορρυπαντικό πιάτων και τα ξεβγάζουμε με άφθονο νερό.

3. Τα στραγγίζουμε χωρίς να τα σκουπίσουμε και τα ακουμπάμε στο ταψί του φούρνου μας.

4. Τα φουρνίζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά και τα ξεφουρνίζουμε, όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Γεμίζουμε τα βάζα αμέσως με την μαρμελάδα μέχρι το χείλος τους.

5. Όταν η μαρμελάδα κρυώσει τελείως, βιδώνουμε τα καπάκια στα βάζα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Σημ: Μην αφήσετε την μαρμελάδα να κρυώσει στην κατσαρόλα και μετά να την βάλετε στα καυτά βάζα, γιατί θα σπάσουν.

Ανθή Λαμπίρη