Πότε να πεις ΝΑΙ και πότε ΟΧΙ στη γραβάτα
“Ποιός ο λόγος να φορέσω γραβάτα;” Πόσες φορές βρεθήκατε σε αυτήν την κατάσταση και πόσες φορές βρεθήκατε στην κατάσταση να απαντήσετε “Θα φορέσω για να είμαι πιο safe”΄
Τι θα λέγατε λοιπόν να βγάλουμε την γραβάτα και να έχουμε μια πιο χαλαρή αλλά συγχρόνως κομψή εμφάνιση; Πόσες φορές βρεθήκατε μπροστά σε αυτό το δίλημμα;
Για τον λόγο αυτό διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μου να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να κάνετε μια εμφάνιση δίχως γραβάτα.
Για ποιόν λόγο να μην φορέσω γραβάτα;
Υπάρχουν ααρκετοί λόγοι για κάποιον να μην φορέσει την γραβάτα του. Το να μην φορέσει κάποιος την γραβάτα του είναι μια καθαρά προσωπική έκφραση και πρέπει να σας κάνει να νοιώθετε σιγουριά, σέξι και τόλμη. Όλα αυτά αντικατοπτρίζουν το τι θέλετε να περάσετε.
Οι Γάλλοι είναι πρωτοπόροι στο να μην τηρούν κάποια στεγανά. Δίχως να θέλουν να έχουν στερεότυπα, εμφανίζονται σε black tie events για γεύματα με τζιν πανωφόρια και μπλουζάκια και μερικές φορές με πουκάμισα που τα δυο τελευταία κουμπιά τα αφήνουν ξεκούμπωτα, την στιγμή που οι περισσότεροι εμφανίζονται με κοστούμι και γραβάτα. Και όμως την ίδια στιγμή και οι δυο παρευρίσκονται στο ίδιο event και συνυπάρχουν. Πως το καταφέρνουν αυτό; Έχει περάσει πολύς καιρός και μεγάλη μελέτη σε αυτό το φαινόμενο.
Η τέχνη του να μην φοράς κάποια βασικά αντικείμενα δεν είναιεύκολο να επιτευχθεί. Δεν είμαστε όλοι σε θέση να φορέσουμε λιγότερα από αυτά που θεωρούμε πως πρέπει, και πάντα θα υπάρχουν στιγμές που μπορούμε (ή δεν μπορούμε) να παίξουμε αυτό το παιχνίδι.
Πότε πρέπει ή δεν πρέπει να αφαιρέσουμε την γραβάτα;
Εργασιακός χώρος: Εάν εργάζεσαι σε χώρο που το σακάκι και η γραβάτα είναι απαραίτητο αξεσουαρ και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν οι συνεργάτες σου, το να αφαιρέσεις την γραβάτα (εκτός αν έχεται κανόνα casual Friday) τότε δεν σας συνιστώ να μην την φορέσεται.
Ο λόγος είναι απλός, αν βρίσκεστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ένα συγκεκριμένο dress code, και δεν ενθαρύνει την προσωπική έκφραση, το να κάνετε το δικό σας θα φανεί σαν επανάσταση. Και οι επαναστάτες συνήθως δεν τα καταφέρνουν σε τέτοια περιβάλλοντα.
Γάμοι και βαπτίσεις: Φορέστε γραβάτα αν είναι πια τόσο επίσημο το event, όπως ένας γάμος σε μια εκκλησία. Προφανώς δεν θα θέλετε να μην δείξετε σεβασμό σε αυτούς που σας κάλεσαν ή στον χώρο.
Συνεντεύξεις: Εδώ υπάρχει ένας ξεκάθαρος και απλός κανόνας – φορέστε την καλύτερη εκδοχή από το dress code που απαιτεί η εργασία. Εάν θα δώσετε συνέντευξη για μια πιο corporate θέση εργασίας, φορέστε γραβάτα και ένα καλοραμμένο κοστούμι. Εάν θα δώσετε συνέντευξη για μια θέση εργασίας που δεν απαιτεί γραβάτα, αφήστε την τότε στην άκρη και φορέστε απλά το πιο καλοσιδερομένο σας πουκάμισο.
Επίσημα καλέσματα, cocktail parties & openings: όλες είναι οι πιο ιδανικές περιπτώσεις να μην φορέσεις γραβάτα. Είναι τα είδη των events που όχι απλά είμαστε ελεύθεροι- αλλά μας ενθαρρύνουν κιόλας- να εκφράσουμε τον εαυτό μας. Το να έχουμε ένα ωραίο στήσιμο και ελεύθερη εμφάνιση είναι κάτι που θα σας κάνει να σας θυμόνται.
Δημιουργικά εργασιακά meetings: Εάν εργάζεστε πάνω σε ένα δημιουργικό περιβάλλον ή εαν ο στόχος σας είναι να περάσετε την εικόνα ενός δημιουργικού ατόμου με καινοτόμες ιδέες τότε μια εμφάνιση λιγότερο στημένη με την γραβάτα και το κουμπί του πουκαμίσου μέχρι το λαιμό κουμπωμένο και να μην είστε ένα με όλο το στεγνό corporate περιβάλλον, ίσως σας δώσει μια άλλη εικόνα αλλά παράλληλα να σας σέβονται.
Θυμηθείτε όμως: Πρέπει να είστε 100% σίγουροι σε αυτό που θέλετε να δείξετε, ειδάλλως θα φανείται σαν τον ηλίθιο που απλά δεν θέλει να αφιερώσει χρόνο να φορέσει γραβάτα.