Παιδί και Τεχνολογία
Ο γάλλος ψυχαναλυτής Serge Tisseron μελετώντας τις σχέσεις των νέων με τις τεχνολογίες, το 2008 ανέπτυξε τον κανόνα «3 – 6 – 9 – 12». Ο κανόνας αυτός ερμηνεύεται ως εξής: «Όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα έξι, όχι internet πριν τα εννιά και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν τα 12 χρόνια».
Η τεχνολογία παίζει ενεργό ρόλο στη ζωή μας και μπορεί να έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Σήμερα, τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τις ηλεκτρονικές συσκευές και ξέρουν να τις χειρίζονται πολύ καλά. Η υπερβολική, όμως, έκθεση στην τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά την κοινωνικοποίηση, τη λεκτική επικοινωνία, το παιχνίδι, τη φυσική δραστηριότητα, το βάρος, τη διατροφή και γενικά την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Μπορεί όμως να τα ενισχύσει και να τα διευκολύνει στη μάθηση. Αυτό όμως απαιτεί τη σωστή χρήση της τεχνολογίας και τα όρια από τους γονείς.
Από μικρή κιόλας ηλικία πρέπει να τεθούν όρια, τα οποία να τηρούνται μέσα στην οικογένεια. Όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά βοηθούν τα παιδιά να τα κατευθύνουν και όχι να τα καταπιέσουν. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για θέματα ασφάλειας. Όσο το παιδί μεγαλώνει, καλό είναι τα όρια που θα ισχύσουν να συζητούνται και να αποφασίζουν από κοινού το παιδί με το γονιό. Ο σεβασμός της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων από μικρή ηλικία είναι στοιχείο πολύ σημαντικό για την εφαρμογή πειθαρχίας. Για παράδειγμα, θέστε το χρονικό όριο που θα ξοδεύει το παιδί σας στον υπολογιστή, την τηλεόραση κ. α.
Πέραν των ορίων καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες ή λογισμικά τα οποία δίνουν τον γονικό έλεγχο στο τι μπορούν να επισκεφτούν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο και να αποκοπούν ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Επίσης, βάλτε τις συσκευές σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να είναι εμφανείς και να μην λειτουργούν ως κάτι απαγορευτικό για το παιδί.
Αφιερώστε χρόνο με το παιδί σας βλέποντας μία ταινία, συζητώντας όμως μαζί του για αυτήν ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες στον υπολογιστή.
Τέλος, καλό θα ήταν να δώσετε ερεθίσματα και εναλλακτικές λύσεις διασκέδασης στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών σας, εκτός των παιχνιδιών με το tablet. Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν και να μάθουν τη σωστή χρήση των τεχνολογικών μέσων!