BAJOS Το ιερό θεραπευτικό κολπικό ατμόλουτρο των γυναικών της φυλής των Μάγια.

BAJOS Το ιερό θεραπευτικό κολπικό ατμόλουτρο των γυναικών της φυλής των Μάγια.

Ένα ωραίο  Κυριακάτικο απόγευμα με κάλεσε μια καλή μου φίλη, αρωματοθεραπεύτρια, να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο κοιλιακού μασάζ με εισηγήτρια μια εξαιρετική Θεραπεύτρια και μαία, (από ότι πληροφορηθήκαμε) η οποία ταξίδεψε μέχρι το  Μπελίζ για να διδαχθεί τη συγκεκριμένη τεχνική των Μάγιας. Η εμπειρία ήταν μοναδική καθώς εκτός από τις τεχνικές λεπτομέρειες είχε και βιωματικό μέρος και τρόπους αυτοθεραπείας. Ένας από αυτούς είναι τα κολπικά ατμόλουτρα. Συγκέντρωσα όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτά και σας παραθέτω έναν εύκολο και εύχρηστο οδηγό για να ωφεληθείτε όλες όσες το θέλετε!.

Τα ατμόλουτρα χρησιμοποιούνταν από τους θεραπευτές και τις μαίες των Μάγια για αιώνες.

Bajos σημαίνει στα Ισπανικά “κάτω χαμηλά”,γιαυτό και ονομάστηκε έτσι και το συγκεκριμένο  ζεστό κολπικό ατμόλουτρο. Η θεραπεία με ατμούς είναι πολύ αποτελεσματική  και ενδείκνυνται για πολλές κοινές γυναικείες ενοχλήσεις. Πολλές γυναίκες έχουν κακή κυκλοφορία στην πύελο με αποτέλεσμα τη στασιμότητα κάποιων λειτουργιών. Η ζεστασιά μπορεί να υποστηρίξει πολλά κοινά γυναικεία ζητήματα.

To κολπικό ατμόλουτρο είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αυξήσεις τη θερμότητα στη πύελο και στη μήτρα, αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή της ενέργειας. Οι θερμοί ατμοί ανοίγουν τους πόρους των ιστών και το βότανα μέσω των υδρατμών εγχύονται στην περιοχή, απελευθερώνοντας όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.

 Ο κολπικός ιστός είναι ένας από τους  πιο απορροφητικούς  ολόκληρου του γυναικείου σώματος, γιαυτό  και τα κολπικά ατμόλουτρα είναι εξαιρετικά υποστηρικτικά για την υγεία των γυναικών. Τα βότανα επιλέγονται σύμφωνα με την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για γενική πρόληψη και προαγωγή της γυναικείας υγιεινής, συνήθως επιλέγονται  βότανα που διεγείρουν την κυκλοφορία στην πύελο, καθαρίζουν, τονώνουν,  βοηθούν στη θρέψη και την θεραπεία των ιστών.

Τα bajos χρησιμοποιούνται για αύξηση της γονιμότητας, για έναν εύκολο τοκετό, για καθαρισμό μετά από μια αποβολή, για την ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, πυελικό άλγος, δυσκοιλιότητα, κλπ . Το κολπικό ατμόλουτρο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μόνο του, δεδομένου ότι προορίζεται να λειτουργεί ως μια συμπληρωματική θεραπεία, μαζί με διατροφική καθοδήγηση, φυτικά βάμματα, ειδικό τσάι και κοιλιακό μασάζ.

Ακόμα όμως και στο σπίτι μόνες σας  μπορείτε έχετε θαυμάσια αποτελέσματα!

Σας δίνω λοιπόν τις οδηγίες…

Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε κολπικό ατμόλουτρο

  • Όταν παρατηρούμε σκούρο αίμα στην αρχή ή στο τέλος του έμμηνου κύκλου.
  • Μετά τον τοκετό και μετά την αποβολή ή μετά από απόξεση.
  • Όταν έχουμε  ακανόνιστο κύκλο.
  • Στην ενδομητρίωση
  • Πυελικό άλγος
  • πρόπτωση της μήτρας
  • Δυσμηνόρροια, αμηνόρροια
  • Αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα
  • Ινομυώματα, κύστεις των ωοθηκών.
  • Υπογονιμότητα, κατά την προετοιμασία για τη σύλληψη

 Δεν κάνουμε ατμόλουτρο όταν..

  • Όταν υπάρχει μόλυνση
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Κατά την έμμηνο ρύση
  • Εάν υπάρχουν συμπτώματα υγρασίας ή θερμότητας στην πύελο, τον κόλπο ή το κόλον  πχ. κολπική λοίμωξη, candida, , βακτηριακή λοίμωξη, έρπης.

Πότε κάνουμε ατμόλουτρο bajos

  • Για προληπτική φροντίδα – 1 εβδομάδα πριν από την 1η ημέρα της περιόδου.
  • Για κύστεις, πρόπτωση, πυελικό πόνο, ινομυωμάτα, ενδομητρίωση  ( 2 με 4 φορές την εβδομάδα).
  • Μετά από μια απόξεση ή αποβολή (αφού περάσει ένας μήνας)

Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει μόλυνση ή αιμορραγία πριν από το ατμόλουτρο.

Τι να περιμένουμε…

Θα πρέπει να περιμένετε αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις, και μια αλλαγή στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως, επίσης μπορεί να αλλάξει η διάρκεια του κύκλου και η ημερομηνία έναρξης. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις καθαρισμού και ένα καλό σημάδι ότι μήτρα σας ανταποκρίνεται θετικά στον καθαρισμό.

 Ποια είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βότανα, εκτός από το δεντρολίβανο,  τον άρκευθο ή τον κέδρο, διότι αυτά τα φυτά όταν είναι φρέσκα, περιέχουν υψηλή ποσότητα πτητικών ελαίων.

Η τυπική αναλογία είναι 1 λίτρο φρέσκα βότανα ή 1 φλιτζάνι αποξηραμένα  για μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Επιλέξτε 1-5 βότανα.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε φυτά που θα έχουν μια πνευματική επίδραση στην όλη διαδικασία. Ακόμα και αν δεν συνδέονται με τη φυσική ασθένεια θα υποστηρίξουν τη συναισθηματική σας ευεξία.

Βότανα που έχουν συγγένεια με το ουροποιητικό και τα αναπαραγωγικά όργανα

Παιωνία, Κόκκινο Rasperry, Dong Quai.

Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια

Βασιλικός, ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο, καλέντουλα, φασκόμηλο, μέντα και λεμόνι

Βότανα που είναι στυπτικά ή τονωτικά

Κέδρος μούρα, τριαντάφυλλο.

Τα  παραδοσιακά βότανα που έκαναν χρήση οι Μάγιας για το bajos είναι

Ρίγανη, βασιλικός, καλέντουλα, δενδρολίβανο, χαμομήλι. ( και άλλα τοπικά βότανα της περιοχής των Μάγιας, που είναι δύσκολο να βρούμε στην Ελλάδα)

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια στο ατμόλουτρό σας. Υπάρχει κίνδυνος ναι τραυματίσετε ή να κάψετε τους ευαίσθητους ιστούς των γεννητικών οργάνων

Πως θα ετοιμάσετε το ατμόλουτρο Bajos

Είναι σημαντικό κατά τη συλλογή και την ανάμιξη των φυτών να μπορέσετε να οικοδομήσετε μια σχέση μαζί τους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, ζητώντας από τα φυτά και το νερό για να σας βοηθήσουν σε αυτό που προσπαθείτε να επουλώσετε εκείνη τη στιγμή. Συγκεντρωθείτε και κάντε μια μικρή επίκληση στην ενέργεια αυτών των οργανισμών. Διαλογιστείτε πάνω σε αυτό.

  • Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στον τύπο σας

1 λίτρο φρέσκα βότανα ή 1 φλιτζάνι αποξηραμένα.

  • Τοποθετήστε τα βότανα σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό.

Εάν είναι δυνατόν, αφήστε το μείγμα να καθίσει στο φως του φεγγαριού κατά  τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι εμποτίζοντας το νερό και τα φυτά με το φως του φεγγαριού και τις προσευχές σας το νερό και τα φυτά  γίνονται ένα ιερό θεραπευτικό μείγμα.

  • Την επόμενη μέρα, τα αφήνετε να σιγοβράσουν  με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά.
  • Επιλέξτε το χώρο που θα κάνετε το ατμόλουτρό σας.
  • Απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας
  • Βάλτε μουσική αν θέλετε, ή διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, υπό το φως των κεριών, ή απολαύστε ένα φλιτζάνι τσαγιού ενώ είστε στον ατμό.
  • Μόλις έχετε δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που θέλετε,  ρίχνετε το νερό σε μια διαφορετική κατσαρόλα ώστε να αποφύγετε  τη καύση του δαπέδου.
  • Τοποθετήστε το δοχείο ατμού σας κάτω από μια τρυπητή καρέκλα, σκαμνί  με υποδοχή, καρέκλα γκαζόν ή σκαμνί ατμού.
  • Αφαιρέστε τα ρούχα σας από τη μέση και κάτω, αφήνοντας τις κάλτσες σας, κρατείστε το ζεστό το άνω μέρος του σώματός σας.
  • Καθίστε με τέτοιο τρόπο στο κάθισμά σας φροντίζοντας το δοχείο ατμού να είναι τοποθετημένο ακριβώς κάτω από το σώμα έτσι ώστε ο ατμός να περιβάλλει το περίνεο.

 

Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ως μοναδικό σκοπό την πληροφόρηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξιδεικευμένη βοήθεια ή την παροχή θεραπείας ενός επαγγελματία υγείας.

Τα στοιχεία που παρέχονται απορρέουν από  έρευνα και προσωπικές απόψεις της αρθρογράφου, δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Η χρήση των πληροφοριών γίνονται με αποκλειστική ευθύνη του αναγνώστη/τρια.