10 λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα

10 λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει το ζήτημα του περιορισμού  του καπνίσματος ως μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. Αναφορικά με τις νεαρές ηλικίες, προτεραιότητα αποτελεί η  πρόληψη του καπνίσματος πριν την έναρξή του  ως συνήθεια  μίμησης συμπεριφοράς. Η διακοπή του καπνίσματος είμαι η μόνη ριζική λύση για όλους εκείνους που έχουν καπνιστική συμπεριφορά, είναι δηλαδή χρόνιοι καπνιστές.

Η εναλλακτική λύση της μείωσης του αριθμού των τσιγάρων, δεν κρίνεται για όλους άμεσα ωφέλιμη. Η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει μείωση του οικονομικού κόστους, μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μείωσης του  καπνίσματος έστω και σε ποσοστό 50% μέχρι το 2020, έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποφευχθούν 180 εκατομμύρια θάνατοι.

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι όσο νωρίτερα εγκαταλειφθεί η συνήθεια του καπνίσματος, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες νοσηρότητας και  αυξάνουν οι δυνατότητες καλυτέρευσης της ποιότητας και της διάρκειας της ζωής.

Το προσδόκιμο της ζωής μετά τη διακοπή του καπνίσματος αυξάνεται ακόμα και όταν η διακοπή συμβεί μετά την ηλικία των 65 ετών και είναι για τους μεν άνδρες κατά 1,4 χρόνια, για τις δε γυναίκες 2,7 χρόνια.

Ας δούμε τους 10 λόγους για τους οποίους αποδεδειγμένα πρέπει να διακοπεί το κάπνισμα.

  1. Μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διακοπή του καπνίσματος ανακτάται η γεύση και η όσφρηση
  2. Με την διακοπή του καπνίσματος ανακτάται μια ομαλή φυσική και δροσερή αναπνοή
  3. Η διακοπή του καπνίσματος θα οδηγήσει σε ένα σταθερότερο ρυθμό ζωής, σε έναν αναζωογονητικό ύπνο
  4. Η διακοπή του καπνίσματος έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη εσωτερικής γαλήνης, αλλά και όρεξης για ζωή. Αναμενόμενο είναι να δημιουργηθεί άγχος, ανησυχία αλλά και αμφιθυμία κατά την διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, συμπτώματα που πιθανότατα να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτά θα υποχωρήσουν γρήγορα και θα ξεπεραστεί η οποία δυσφορία έχει προκληθεί.
  5. Η διακοπή του καπνίσματος κάνει καλό στην οικονομική κατάσταση, αφού όσα χρήματα δεν ξοδεύονται για το κάπνισμα μπορώ να αποταμιευτούν και να διατεθούν σε έναν άλλο στόχο που να αφορά τόσο τον καπνιστή, όσο και το στενό του περιβάλλον. Εξάλλου είναι γνωστό ότι το να θέτουμε στόχους και να τους επιτυγχάνουμε είναι ένα πολύ καλό κίνητρο.
  6. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διακοπή του καπνίσματος, την περίοδο της απεξάρτησης δηλαδή, παρατηρείται αύξηση βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι το βάρος σταθεροποιείται μέσα σε τρεις μήνες.
  7. Η διακοπή του καπνίσματος θα ωφελήσει το δέρμα και τα μαλλιά, καθώς θα αποκτήσουν μια πιο υγιή όψη. Τα δάχτυλα, τα δόντια και η αναπνοή θα πάψουν να αποτελούν σημάδια μιας κακής συνήθειας.
  8. Η γενικότερη νοοτροπία που έχει ωθήσει την κοινωνία να θέσει περιορισμούς στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους θα βοηθήσει στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, καθώς δίνει δυνατότητες μιας υγιεινής και κανονικής ζωής σε χώρους όπου δεν υφίσταται πλέον ο πειρασμός του καπνίσματος.
  9. Κάνεις δεν μπορεί να θεωρήσει ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι μια εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστεί πολλές φορές να προσπαθήσει κανείς να απεξαρτηθεί από αυτήν την κακή συνήθεια. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τακτικό ή όχι του καπνίσματος, ούτε συνδέεται με τη χρονική στιγμή που επιλέγεται για την διακοπή. Επίσης δεν συνδέεται καθόλου με την ηλικία του καπνιστή.
  10. Η απόφαση για διακοπή του καπνίσματος έχει μόνο προτερήματα, όχι μόνο για τον ίδιο τον καπνιστή, αλλά και για το περιβάλλον του..

Ελπίζουμε με όσα αναφέρονται παραπάνω να μπορέσαμε να δώσουμε κίνητρο για να διακοπεί αυτή η κακή συνήθεια, που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή όλων μας.

Πηγή