Γίνεται η επιδερμίδα να ΄΄συνηθίσει΄΄ σε μια κρέμα προσώπου ;

Γίνεται η επιδερμίδα να ΄΄συνηθίσει΄΄ σε μια κρέμα προσώπου ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε πολλές γυναίκες να βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση για τα καλλυντικά προϊόντα τους. Αγοράζουν την μια κρέμα μετά την άλλη γιατί πιστεύουν ότι το δέρμα τους θα τη συνηθίσει και δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική! Πως προκύπτει αυτή η άποψη και κατά πόσο ισχύει;

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Μήπως με την επαναλαμβανόμενη χρήση της ίδιας κρέμας ή του ίδιου ορού, το δέρμα μας παθαίνει ανοσία στα δραστικά τους συστατικά

Η απάντηση είναι όχι.

Το δέρμα δεν αποκτά ανοσία στην κρέμα, ούτε τα κύτταρά του διαθέτουν κάποιο μηχανισμό που να μετατρέπει μετά από καιρό τα δραστικά συστατικά μιας κρέμας σε μη-δραστικά….

Τα αντιοξειδωτικά, τα αντηλιακά φίλτρα και ενυδατικοί παράγοντες μιας κρέμας, είναι πολύτιμα συστατικά που συνεχίζουν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη στο δέρμα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που τη χρησιμοποιούμε.

Αν έχουμε βρει μια καλλυντική σύνθεση που μας αρέσει και μας ταιριάζει, δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να την αλλάξουμε. Μια τέτοια κρέμα, συνεχίζει να δρα και να συντηρεί το καλό αποτέλεσμα, ακόμα κι όταν εμείς έχουμε πάψει να βλέπουμε τη διαφορά στο πρόσωπό μας.

Επιπλέον, πρέπει να δίνουμε πίστωση χρόνου στα καλλυντικά μας! Η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται , όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, ενώ συχνά, κορυφώνεται 6-12 μήνες μετά την πρώτη εφαρμογή.

Γιατί συνήθως δημιουργείται η αντίθετη εντύπωση ;

  • Είναι θέμα αντίληψης:  τις πρώτες μέρες, που χρησιμοποιούμε μια νέα κρέμα, έχουμε ακόμα νωπή την εικόνα που είχε η επιδερμίδα μας πριν τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και για το λόγο αυτό μπορούμε εύκολα να κάνουμε τη σύγκριση του πριν με το μετά και να εντοπίσουμε τυχόν διαφορές. Περνώντας ο καιρός, η παλιά εικόνα ξεχνιέται και η βελτίωση παύει να είναι ορατή!
  • Είναι θέμα αναγκών:  ένα παραμελημένο δέρμα, που του λείπουν απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, είναι λογικό να αντιδρά εντονότερα και πιο άμεσα στα ενεργά συστατικά μιας κρέμας σε σχέση με ένα σωστά περιποιημένο δέρμα.
  • Είναι θέμα χρόνου:  συχνά ξεχνάμε ότι το δέρμα όπως και όλος ο οργανισμός μας αλλάζει διαρκώς, έτσι και οι ανάγκες του. Και τότε, ρίχνουμε την ευθύνη στην κρέμα που φοράμε…

Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα;

Ναι. Υπάρχουν κάποια δραστικά συστατικά απέναντι στα οποία, το δέρμα αναπτύσσει ένα είδος ανοχής, λίγο καιρό μετά την πρώτη εφαρμογή τους. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στην επιστήμη της φαρμακολογίας με τον όρο ταχυφυλαξία. Αυτό συμβαίνει με το υπεροξείδιο του βενζολίου, ένα ισχυρό αντιβακτηριδιακό συστατικό κατά της ακμής  και με δύο χημικά απολεπιστικά, το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ.

Το δέρμα, έχοντας ήδη βελτιωθεί , όσο ήταν δυνατόν, αρχίζει να αντιστέκεται και να εμφανίζει σημάδια ανοχής στη δράση τους. Τι κάνουμε στις περιπτώσεις αυτές; Με δεδομένο πως αυτά τα συστατικά συγκαταλέγονται στα πιο δραστικά της κοσμητολογίας η λύση είναι, όταν η δράση τους δεν είναι πλέον ικανοποιητική, να αντικαθίστανται από αντίστοιχα προϊόντα με τα ίδια συστατικά αλλά σε υψηλότερη συγκέντρωση.