Μεγαλώστε Ηθικά Παιδιά

Μεγαλώστε Ηθικά Παιδιά

Μία από τις σημαντικότερες αρετές της ηθικής νοημοσύνης είναι η ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση γενικά ορίζεται ως η ικανότητα κάποιου να μπορεί να μοιράζεται και να κατανοεί τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου άλλου ατόμου. Είναι ένας βασικός παράγοντας για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και μας είναι χρήσιμη ώστε να μπορούμε να βοηθάμε τον άλλο και όχι να τον πληγώνουμε. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική από την παιδική κιόλας ηλικία; Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η σκληρή και βίαιη συμπεριφορά επιβάλατε να μεγαλώνουμε ηθικά παιδιά, με συνείδηση και ευγένεια.

Ένα παιδί έχοντας αυτή την αρετή μπορεί να αντιλαμβάνεται συναισθήματα και σκέψεις άλλων ανθρώπων. Εκτός όμως από την κατανόηση, η ενσυναίσθηση είναι και η συναισθηματική αντίδραση στο πρόβλημα του άλλου.

Αν και όλοι μας γεννιόμαστε με αυτή την ικανότητα, πρέπει να καλλιεργείται συνεχώς από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να μην παραμείνει σε αδράνεια. Η ενσυναίσθηση αναπτύσσεται κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού. Ένα βρέφος είναι σε θέση να διακρίνει διαφορετικά συναισθήματα από τις εκφράσεις ενός προσώπου. Όταν οι γονείς, λοιπόν, αφιερώνουν χρόνο ενισχύοντας τα παιδιά τους για τις πράξεις συμπόνιας, βοηθούν στην οικοδόμηση απαραίτητων θεμελίων για να ταυτιστούν με τα συναισθήματα των άλλων. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες ενίσχυσης ενσυναίσθησης που μπορούν να γίνουν από τους γονείς:

  • Εξηγήστε τους πως νιώθουν οι άλλοι: «Ο φίλος σου στεναχωρήθηκε με αυτό που έκανες».
  • Να μάθετε το παιδί σας να ζητά «συγγνώμη» και εξηγήστε του το γιατί.
  • Να του κάνετε ερωτήσεις όταν το παιδί είναι είτε χαρούμενο είτε λυπημένο: «Πώς νιώθεις γι’ αυτό;».
  • Κάντε μία πράξη συμπόνιας: Πάρτι γενεθλίων για τη δωρεά παιχνιδιών.
  • Υποδυθείτε ρόλους: Πάρτε εκφράσεις χαράς, λύπης, έκπληξης παίζοντας θεατρικό παιχνίδι.
  • Διαβάστε παραμύθια και συζητήστε για το πώς ένιωσε ο ήρωας.
  • Χρησιμοποιήστε το «Εγώ», όπως «Εγώ αισθάνομαι άσχημα όταν το κάνεις αυτό», αντί του «Εσύ», όπως «Εσύ είσαι άδικος!».

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση είναι πιο συμπονετικά και μπορούν να βοηθήσουν  τους άλλους σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν.

Η ηθική ίσως είναι εκείνη η αρετή που μπορεί να συμβάλλει στο χτίσιμο μιας πιο δίκαιης και ευτυχισμένης κοινωνίας. Και ίσως από αυτή να εξαρτάται το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας!