Θεραπεύοντας μέσω της Αφής

Θεραπεύοντας μέσω της Αφής

Χρόνια κόπωση, πεπτικά προβλήματα, ανεξήγητοι πόνοι; Υπάρχουν κάποιες ανεξήγητες ασθένειες πιθανώς συνδεδεμένες με το στρες ιδιαίτερα σε άτομα που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Καθώς τα αίτιά τους δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή, δεν αναγνωρίζονται ως παθήσεις από τους συμβατικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στρέφονται προς τους εναλλακτικούς θεραπευτές.

Στις εναλλακτικές θεραπείες συγκαταλέγονται και οι θεραπείες Αφής. Με τον όρο θεραπείες Αφής ορίζουμε τις θεραπείες που ασχολούνται άμεσα με το σώμα και μέσω διαφόρων χειρισμών έχουν στόχο να ανακουφίσουν τον δέκτη από τα συμπτώματα και να συμβάλλουν επικουρικά στη θεραπεία τους. Όταν ένας θεραπευτής χρησιμοποιεί την αφή, υπάρχει ταυτόχρονη αντίδραση σώματος και ψυχής.

Η πίεση και το τέντωμα του δέρματος και των μυών, μετριάζουν την ένταση, ησυχάζουν την αναπνοή, διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και κατευνάζουν τις εντάσεις του νευρικού συστήματος.

Κάποιες θεραπείες μέσω της αφής εφαρμόζονται αποκλειστικά σε μυοσκελετικά προβλήματα και άλλες όπως τα διάφορα είδη μάλαξης, έχουν στόχο να τονώσουν τους μύες, να ενεργοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα του λεμφικού συστήματος, να αναζωογονήσουν και να αποτοξινώσουν σώμα, ψυχή, πνεύμα.

Άλλες πάλι μέθοδοι εναρμονίζουν τη ροή της ενέργειας γι αυτό ονομάζονται Ενεργειακές. Τέτοιες για παράδειγμα είναι η ρεφλεξολογία, το ρέικι η πιεσοθεραπεία, το σιάτσου, το τάι μασάζ κ.ά.

Στόχος τους είναι να μετριάσουν το στρες και τις εντάσεις να βελτιώσουν την ψυχική κατάσταση και να ανακουφίσουν το δέκτη από τον πόνο. Είναι επίσης αποτελεσματικές σε μικροπροβλήματα υγείας (δυσπεψία, κρυολόγημα, ημικρανίες, πονοκέφαλοι ,κλπ).

Για να επιτευχθεί η θεραπεία μέσω της Αφής, απαιτείται η ατομική ανάπτυξη τόσο από τη πλευρά του θεραπευτή όσο και από την πλευρά του δέκτη. Αυτού του είδους οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι διπλά αποτελεσματικές όταν υπάρχει σύνδεση ή αλλιώς ενεργειακή συμβατότητα μεταξύ θεραπευτή και δέκτη. Η θεραπεία μέσω της Αφής απευθύνεται στο άτομο ως φυσική, ψυχική και συναισθηματική ολότητα.

Παρότι θεωρούμαι πως η απλή μάλαξη αποτελείται από κάποιους συγκεκριμένους χειρισμούς, θωπείες, κρούσεις, πιέσεις και αγγίγματα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό άγγιγμα.

Οι πιο αποτελεσματικές συνεδρίες σε όλες τις θεραπείες Αφής, είναι αυτές που ο θεραπευτής και θεραπευόμενος συνδέονται σαν δύο αγωγοί ενέργειας και στη λήξη κάθε συνεδρίας νιώθουν και οι δύο πλήρεις και ανάλαφροι.

Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι εναλλακτικές πρακτικές Αφής μπορούν συμπληρωματικά να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν τον άνθρωπο από τα «ασαφώς ορισμένα καθημερινά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν».

Πηγή