Το κρύο θέλει… το body butter του!

Το κρύο θέλει… το body butter του!

Όσο οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμένουν, η επιδερμίδα «δυσανασχετεί» και το δείχνει. Η ξηρότητα – αφυδάτωση τείνει να γίνει μόνιμη και εντονότερη, αλλάζοντας την υφή και την όψη του δέρματος. Η σύγχρονη καλλυντικό-βιομηχανία της ομορφιάς προτείνει τα body butters.

Ας γνωρίσουμε την επιδερμίδα (του σώματος):

Η επιδερμίδα συγκρατεί όλες τις επιβλαβείς ουσίες και διατηρεί στα επιθυμητά επίπεδα την υγρασία στο εσωτερικό της. Προστατεύει από τραυματισμούς, υπεριώδη ακτινοβολία, ρύπανση και τα βακτηρίδια. Ρυθμίζει και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της εφίδρωσης, αναγνωρίζει τυχόν μολυσματικούς παράγοντες και ενεργοποιεί έγκαιρα τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Το γεγονός ότι απουσιάζουν οι σμηγματογόνοι αδένες την κάνει περισσότερο ευάλωτη στην αφυδάτωση και τη ξηρότητα.

Σε τι οφείλεται η ξηρότητα: Η ξηρή επιδερμίδα είναι ένδειξη αλλοίωσης του προστατευτικού της φραγμού και οι κλιματικές συνθήκες είναι η βασική αιτία. Στην επιφάνεια της επιδερμίδας παράγονται ολοένα και λιγότερα λιπίδια, με αποτέλεσμα ο προστατευτικός φραγμός να χάνει τη συνοχή του. Τα κερατινοκύτταρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα αποθέματα νερού και η επιδερμίδα γίνεται ξηρή με έντονη αίσθηση τραβήγματος.

Γιατί τα body butters είναι η ιδανική λύση: Πρόκειται για προϊόντα με πλούσια κρεμώδη υφή που ενδείκνυνται για τις ξηρές επιδερμίδες. Η βάση τους είναι, κυρίως, βούτυρα ή έλαια φυτικής προέλευσης, βοηθούν τα κύτταρα να συγκρατούν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά στο εσωτερικό τους. Χάρη στο φιλμ που σχηματίζουν στην επιφάνεια, αποτρέπουν την απώλεια υγρασίας, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την επιφανειακή στιβάδα και να προστατεύουν την επιδερμίδα από τους βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες. Η υψηλή περιεκτικότητα των θρεπτικών ελαίων σε βιταμίνες Α, C και Ε τους προσδίδουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα body butters ενδείκνυνται  κυρίως για νυχτερινή χρήση , ώστε η επιδερμίδα να έχει όλο τον απαραίτητο χρόνο να απορροφήσει τα θρεπτικά τους συστατικά.

Body butter vs ενυδατική λοσιόν: Και τα δύο ενυδατώνουν την επιδερμίδα. Η διαφορά βρίσκεται στη σύνθεσή τους. Τα πρώτα περιέχουν θρεπτικά έλαια και βούτυρα ενώ τα δεύτερα αποτελούνται κυρίως από νερό. Έτσι, τα body butters προσφέρουν ενισχυμένη θρέψη και ενυδάτωση με μεγάλη διάρκεια, ενώ οι ενυδατικές λοσιόν απαιτούν τακτικές επαναλήψεις.