close
FITNESS

Listen to your breath

Ανάσα…

Η σύνδεση με την ζωή…

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε ερχόμενοι σε αυτόν τον κόσμο και το τελευταίο όταν φεύγουμε. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχαμε και ενώ μέσα στην ημέρα αναπνέουμε γύρω στις 16000-20000 φορές είναι ελάχιστες οι στιγμές που έχουμε επίγνωση αυτής της διαδικασίας.

Η αναπνοή συνδέεται άμεσα με το σώμα κ το μυαλό μας. Όπως το σώμα και η σκέψη μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που αναπνέουμε, αντίστοιχα η αναπνοή μας επιδρά σε όλα τα συστήματα του σώματος μας, στον ψυχισμό και στην σκέψη μας.

Οι μεγαλύτερες φιλοσοφίες και παραδόσεις του κόσμου καθιστούν την αναπνοή μέγιστης σημασίας καθώς μέσα από εκείνη λαμβάνουμε πέρα από το οξυγόνο, λεπτοφυή ζωτική ενέργεια. Στην Ινδία την ονομάζουν prana, στην Κίνα qi, στην αρχαία Ελλάδα πνεύμα, στο Περού sami κ.α.

Ο γρήγορος ρυθμός της ζωής μας και οι καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε καθημερινά μας γεμίζουν με άγχος και ένταση. Το σώμα μας νομίζει ότι δέχεται επίθεση και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα καθιστά τον οργανισμό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -fight or flight – παρέχοντας  του ενέργεια  σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος. Το σώμα παράγει μια έκρηξη από ορμόνες όπως η αδρεναλίνη,
που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πίεσης του αίματος, την αύξηση της γλυκόζης κ.α.

Η αναπνοή γίνεται πιο ρηχή και γρήγορη αφού κατά κύριο λόγω γίνεται από τον θώρακα και όχι από το διάφραγμα,με αποτέλεσμα το οξυγόνο να μην φτάνει στις κατώτερες κυψέλες των πνευμόνων.

Για αυτόν τον λόγο αισθανόμαστε ότι μας «κόβεται η ανάσα» όταν είμαστε αγχωμένοι ή νευριασμένοι. Ο εγκέφαλος μας επίσης δεν οξυγονώνεται σωστά,με αποτέλεσμα να μην σκεφτόμαστε καθαρά, να αισθανόμαστε κουρασμένοι, να μην  κοιμόμαστε σωστά κ.ο.κ.

Ο έλεγχος λοιπόν της αναπνοής και κατά επέκταση της λήψης ζωτικής ενέργειας, είναι κύριας σημασίας καθώς από εκείνη εξαρτάται η σωματική, πνευματική και νοητική μας υγεία.

Φέρτε στο  μυαλό σας την αναπνοή ενός μωρού! Η κοιλιά του διευρύνεται καθώς εισπνέει και συστέλλεται καθώς εκπνέει. Αυτός είναι ο τρόπος που αρχικά αναπνέαμε όλοι μας! Ονομάζεται διαφραγματική ή κοιλιακή αναπνοή και εξαιτίας  των παραπάνω έχει μπλοκαριστεί. Είναι καλό λοιπόν να την ξαναβρούμε… Θα χρειαστεί μόνο να ξοδέψουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας!

Καθίστε ή ξαπλώστε σε μία άνετη θέση με την σπονδυλική σας στήλη ευθεία ( είναι πολύ σημαντικό) και απλά παρατηρείστε την αναπνοή σας χωρίς να την αλλάζετε. Που είναι; Που την αισθάνεστε; Ρέει ελεύθερα; Πώς είναι; Πώς την νιώθετε; Τι ρυθμό έχει; Παρατηρείστε… Αφουγκραστείτε… Η αναπνοή σας είναι μοναδική όπως είστε εσείς… Ακούστε την!

Το δεύτερο βήμα είναι να κατευθύνετε συνειδητά την αναπνοή σας προς το κατώτερο τμήμα των πνευμόνων σας χρησιμοποιώντας το διάφραγμα. Για αρχή θα σας βοηθήσει να έχετε το ένα χέρι σας απαλά πάνω στην κοιλιά. Με την εισπνοή νιώστε την κοιλιά σας να επεκτείνεται καθώς το διάφραγμα κατεβαίνει δημιουργώντας χώρο για τον αέρα που εισέρχεται και με την εκπνοή την κοιλιά να υποχωρεί καθώς το διάφραγμα ανεβαίνει σπρώχνοντας τον αέρα προς τα έξω. Φανταστείτε ένα ποτήρι να γεμίζει καθώς ο αέρας κατεβαίνει και να αδειάζει καθώς ο αέρας εξέρχεται. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή γιατί η κοιλιά δεν είναι συνηθισμένη στο να χαλαρώνει. Συνδέεται άλλωστε και με τα συναισθήματα μας… Εξασκηθείτε και σταδιακά αυτό θα γίνεται όλο και πιο εύκολο! Πολύ σημαντικό είναι να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια για να το πετύχετε και στην άνεση. Μην πιέζεστε!


Παρόλο που οι τεχνικές ελέγχου της αναπνοής είναι μια φιλοσοφία από μόνη της ( Pranayama στην Ινδία), μερικές στιγμές συνειδητής αναπνοής μέσα στην ημέρα μπορεί να κάνει τεράστια
διαφορά!

Καλές Ανάσες!


Η Νατάσα Παπαμιχάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κορωπί Αττικής όπου από πολύ μικρή ηλικία ένιωσε την έλξη που ασκούσε πάνω της το τρίπτυχο ΣΩΜΑ-ΝΟΥΣ-ΠΝΕΥΜΑ. Προσπαθώντας να αδιαφορήσει σε αυτή της την κλίση περιπλανήθηκε σε διάφορα άλλα επαγγέλματα όπως Επαγγελματικό μακιγιάζ, lost & found department στην Aegean Airlines, υπεύθυνη καταστημάτων ένδυσης στην Μύκονο κ.α. χωρίς όμως κάτι απο αυτά να της δώσει την εσωτερική ικανοποίηση και πληρότητα που αναζητούσε. Το 2005 λοιπόν αποφάσισε να ακούσει την εσωτερική της φωνή και να ασχοληθεί με αυτό που πάντα την μάγευε, τον άνθρωπο. Διδάχτηκε την αυθεντική μέθοδο Pilates (mat+equipment) στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών Studio Pilates Ευίτα Ηλιοπούλου και το 2006 πήρε το δίπλωμα της και προσλήφθηκε από την δασκάλα της. Μετά από ένα περίπου χρόνο συνεργασίας αποφάσισε να αφήσει τον χώρο που μαθήτευσε και να δημιουργήσει ως συνιδιοκτήτρια το studio Pure Pilates στην Παιανία φέρνοντας την μέθοδο πιο κοντά σε περιοχές που μέχρι τότε δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε κάτι τόσο εξειδικευμένο. Ακολούθησε πλήθος σεμιναρίων δίπλα σε παγκοσμίου φήμης εκπαιδευτές όπως: Rael Isacowitz, Richard Orbach, Brandon Gamble, Alan Herdman, Tracey Mallet, Elizabeth Larkam, Karen Clippinger e.t.c πάνω σε θέματα όπως: • Shoulder Rehabilitation • Pilates for Scoliosis • Prenatal and Postnatal Pilates • Pilates for old ages • Pilates for hip replacement-Knee surgery Καθώς η εμπειρία της και η ενασχόληση της με διαφορετικούς σωματότυπους διεύρυνε την οπτική της, άρχισε να παρατηρεί την ανάγκη του ανθρώπου για ανακούφιση από τον πόνο. Τον όποιο πόνο. Ξεκίνησε λοιπόν να παρακολουθεί σεμινάρια μάλαξης Ayurvedic massage (Full Body, Face, Head, Vasti Therapies), Thai massage, Thai Foot & Hand massage, Βεντούζες Moxa & Guasha και να εφαρμόζει τις τεχνικές αυτές στο Pure Pilates. Με την πεποίθηση ότι είμαστε πολύ παραπάνω από ένα σώμα και για την συμμετοχή του νου στον πόνο στράφηκε στις ενεργειακές θεραπείες και μελέτες όπως: • Reiki Master • Aura Healing & Energy Medicine • Ψυχοπνευματική ανάπτυξη των Ίνκα κ Ενεργειακή Ψυχολογία • Aura-Soma Consultant • Golden Heart Merkabah • NLP Amazing Teaching Skills • Διατροφή σύμφωνα με την Κινέζικη κ Ιπποκράτειο Ιατρική Βέβαιη πλέον για το τρίπτυχο ΣΩΜΑ-ΝΟΥΣ-ΠΝΕΥΜΑ, για το πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύψει κάποιος τον αληθινό του εαυτό και να μην νιώθει ξεχωριστός από το ΟΛΟΝ στράφηκε στην Yoga παρακολουθώντας το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων Yoga 200 ωρών του Yoga House. Η προσέγγιση της λοιπόν όσον αφορά την διδασκαλία της είναι ολιστική, δουλεύει ξεχωριστά τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου αγκαλιάζοντας την μοναδικότητα του και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου μέσα σε αυτό ο κάθε ένας απλά...θα θυμηθεί

INSTAGRAM FEED