close

«ΕΞΥΠΝΑ» ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ψυχολογίας η προσωπικότητα του παιδιού έχει ήδη διαμορφωθεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Έτσι, λοιπόν, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή διαπαιδαγώγησή του από την προσχολική κιόλας ηλικία.

Η ανάπτυξη των νοητικών, πνευματικών, ψυχικών καθώς και των σωματικών δεξιοτήτων ενός παιδιού συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητα του.

Για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες, το παιδί μας χρειάζεται την κατάλληλη ενέργεια. Η ενέργεια αυτή λαμβάνεται μέσω της τροφής, η οποία επηρεάζει όλους τους παραπάνω τομείς.

Η ισορροπημένη διατροφή χωρίς λίπη και ζάχαρη αυξάνει την προσοχή και τη μνήμη των παιδιών μας και, κατ’ επέκταση, το μαθησιακό τους επίπεδο.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο Appleton του Wisconsin των Η. Π. Α. αντικατέστησε το πρόχειρο φαγητό του κυλικείου με πιο υγιεινό φαγητό, όπως σαλάτες και όσπρια.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών ήταν ανοδικές, ελαχιστοποίησαν τις απουσίες τους και ήταν περισσότερο προσεκτικά στο μάθημα.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι οι τροφές που θα συμβάλουν θετικά σε όλες τις δεξιότητες  (νοητικές, πνευματικές, σωματικές, ψυχικές), στην μνήμη και στην προσοχή καθώς και στη μαθησιακή ικανότητα του παιδιού μας, πρέπει να είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (<55).

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει απότομη μείωση της γλυκόζης στον οργανισμό, κάτι το οποίο θα μειώσει τη συγκέντρωση και την προσοχή του μαθητή.

Αντί να δώσουμε για κολατσιό στο παιδί μας μία τυρόπιτα από το φούρνο ή ένα κέικ που περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (65 γλυκαιμικός δείκτης) είναι προτιμότερο να του ετοιμάσουμε ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ που θα του δώσει την ενέργεια που χρειάζεται!

  • Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής (μήλο, αχλάδι, μπανάνα, ροδάκινα, φράουλες, κεράσια)
  • Σάντουιτς ολικής με αυγό
  • Γιαούρτι με μέλι
  • Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης
  • Κέικ ολικής με μελάσα
  • Τοστ με ψωμί σίκαλης, τόνο, μαρούλι και ντομάτα
  • Ψωμί με ταχίνι και μέλι
  • Φρυγανιές σίκαλης με ντιπ από αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς
  • Σαλάτα με πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο
  • Ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, τσία, κινόα)

*μελάσα: φυσική γλυκαντική ουσία με μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο


Η Αγγελική Ζαβιτσάνου είναι εκπαιδευτικός και αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το πτυχίο της σε συνδυασμό με την εξειδίκευση της στον τομέα της Ειδικής Αγωγής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αποτέλεσε ένα ουσιαστικό προσόν για την ενασχόληση της στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ο μεταπτυχιακός της τίτλος στην Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης διεύρυνε τις γνώσεις της και δόθηκε θεωρητική εμβάθυνση σε θέματα που σχετίζονται αφενός με την Ειδική Αγωγή - και με την Παιδαγωγική της ένταξης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών (Ε. Μ. Δ.), αυτισμού και ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητα). Η εργασιακή της εμπειρία σε πρότυπα εκπαιδευτικά κέντρα καθώς και η πολυετής επαφή της με τα παιδία εξέλιξε τις ικανότητες της, όπως η δημιουργικότητα και η υπευθυνότητα. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό σε γνωστό μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Είναι κάτοχος του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών «Braille».

INSTAGRAM FEED