Γιορτές τέλος, αλλά…

Γιορτές τέλος, αλλά…

Όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν. Τώρα λοιπόν, που το εορταστικό δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν ήρθε η ώρα να πέσουμε ξανά με τα… μούτρα στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, μπορούμε όμως να διευκολύνουμε πολύ τα πράγματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είναι ομαλή ή τουλάχιστον να αρχίσει ωραία η επιστροφή στη ρουτίνα μας; Διαβάστε 8+1 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πράγματα πιο απλά…

1. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με την οικογένειά σας. Εκφράστε τη μαυρίλα σας και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να την εκφράσουν επίσης. Όταν μοιράζεται κάτι γίνεται πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.

2. Μοιραστείτε το ξεστόλισμα του σπιτιού με τα παιδιά. Συμφωνήστε μαζί τους εκ των προτέρων ότι την ώρα που θα κατεβάζετε τα στολίδια από το δέντρο, θα ψηφίσετε από κοινού την καλύτερη στιγμή των γιορτών που πέρασαν. Έτσι αυτή η όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία θα γίνει μια χαρούμενη οικογενειακή δραστηριότητα.

2. Συζητήστε τα καλά που έρχονται, είτε είναι γιορτή ή γενέθλια ή μια εκδήλωση στο σχολείο για τα παιδιά. Κάντε κοινά όνειρα και σχέδια για τον χρόνο που ανοίγεται μπροστά σας.

3. Βάλτε τάξη στο ωράριο των παιδιών (και στο δικό σας) που συνήθως τις μέρες των διακοπών ξεφεύγει. Είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται 9 – 10 ώρες κάθε βράδυ. Για παράδειγμα, μη περιμένετε να μπορείτε να ξυπνήσετε αύριο στις 7 το πρωί και να αποδώσετε όταν έχετε κοιμηθεί στις 12 το βράδυ. Φροντίστε λοιπόν, να καταλάβετε κι εσείς αλλά να ενημερώσετε και τα παιδιά ότι από σήμερα ότι τα ξενύχτια τελείωσαν.

4. Επαναφέρετε το δωμάτιο των παιδιών σε ρυθμούς σχολείου. Οι τσάντες και τα βιβλία μπαίνουν ξανά σε πρώτο πλάνο και τα παιχνίδια, προς το παρόν, στη ντουλάπα.

5. Βοηθήστε στη μελέτη. Βοηθήστε με ενδιαφέρον και όρεξη. Μην ανταποκρίνεστε βαριεστημένα και με …μισή ψυχή. Εάν είναι εύκολο προσφέρετε αυθόρμητα την βοήθεια σας. Η παρουσία σας και μόνο, μερικές φορές αρκεί. Γενικά, η συμμετοχή των γονιών στις εργασίες των παιδιών είναι εποικοδομητική, τα στηρίζει και τα ενθαρρύνει στην προσπάθεια για μάθηση.

6. Διαλέξτε από σήμερα το βράδυ τα ρούχα που θα φορέσουν τα παιδιά αύριο το πρωί στο σχολείο. Επιλέξτε και κάτι από τα καινούργια ρούχα που αγοράσατε τις μέρες των γιορτών. Αυτό από μόνο του ανεβάζει την ψυχολογία, κάνοντας την επιστροφή πιο εύκολη.

7. Βάλτε στο πρόγραμμα σας για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δραστηριότητες που προσφέρουν μερικές από τις απολαύσεις των διακοπών, όπως επίσκεψη σε κάποιο παιχνιδότοπο ή ένα σινεμά κ.λπ. Έτσι η μετάβαση στη ρουτίνα για τα παιδιά θα είναι πιο ομαλή.

8. Να είστε θετικοί. Εάν εσείς αφεθείτε στο στρες της επιστροφής στην πραγματικότητα, πώς να αντισταθούν τα παιδιά; Μπορεί να μην είναι εύκολο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας πάντα, όμως – ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές – πρέπει να θυμάστε ποιος είναι ο ενήλικος! Όλα θα πάνε καλά, πιστέψτε μας!

Σκεφτείτε: η καθημερινότητα έχει και… τα καλά της! Θυμηθείτε το άγχος να τα προλάβετε όλα, το τρέξιμο, τις προετοιμασίες, τα έξοδα… Οι γιορτές έχουν τα πάρα πολλά καλά τους, έχουν όμως και κούραση! Τώρα που η ρουτίνα επανέρχεται στην ζωή σας, μήπως τελικά είναι η σωστή ώρα για να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε;

Σόφη Παπαδάκη