3 Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά

3 Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΕΤΟΝΕ

Πρώτα απ’ όλα, θα φτιάξουμε την ειδική φόρμα.

Θα χρειαστούμε 2 μεταλλικά κουτιά από μπισκότα των 500γραμμ., με διάμετρο 19 εκατοστά και ύψος 7 εκατοστά περίπου.

Λαδόκολλα

Συρραπτικό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σαπουνίζουμε τα μεταλλικά κουτιά, τα ξεβγάζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.

2. Απλώνουμε την λαδόκολλα στον πάγκο μας, βάζουμε το κουτί επάνω και σχεδιάζουμε με ένα μολύβι τον κύκλο του.

3. Κάνουμε έναν δεύτερο κύκλο έξω από τον πρώτο, σε απόσταση 5 εκατοστών και κόβουμε την λαδόκολλα.

4. Ψαλιδίζουμε γύρω-γύρω τον κύκλο σε απόσταση 3,5-4 εκατοστών περίπου. Η μύτη του ψαλιδιού, θα φτάνει μέχρι τον εσωτερικό κύκλο.

5. Τοποθετούμε το χαρτί, στον πάτο του κουτιού. Ο κομμένος εξωτερικός κύκλος θα αγκαλιάσει ωραιότατα τα τοιχώματα του κουτιού.

6. Μετράμε την εξωτερική περίμετρο του κουτιού με ένα σπαγκάκι, ή με ραπτική μεζούρα. (Το δικό μου κουτί, έχει περίμετρο 61 εκατοστά). Έκοψα ένα κομμάτι λαδόκολλας 61Χ2=122 εκατοστά + 4 εκατοστά. Συνολικά, 126 εκατοστά.

7. Διπλώνουμε την λαδόκολλα στην μέση. Στην συνέχεια διπλώνουμε την μια μεγάλη πλευρά δημιουργώντας ένα ρεβέρ τόσο, όσο να φτάσει το φάρδος του χαρτιού, που θα είναι και το ύψος της φόρμας μας 23 εκατοστά.

8. Φορμάρουμε το χαρτί σαν σωλήνα και το βάζουμε με το ρεβέρ προς τα κάτω, μέσα στο κουτί εσωτερικά της κομμένης λαδόκολλας της βάσης.

9. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας για να ακουμπήσει γύρω-γύρω στα τοιχώματα του κουτιού και του βάζουμε συρραπτικό στην επάνω πλευρά, για να το σταθεροποιήσουμε. Βγάζουμε τον κύλινδρο από το κουτί, τον συρράπτουμε και στην κάτω πλευρά και τον ξαναβάζουμε μέσα. Η φόρμα μας για πανετόνε, είναι πανέτοιμη!

Σημ: Με αυτή την απλή κατασκευή, μπορούμε να φτιάξουμε και μπριός ψωμί για μπόμπες-σαντουιτσάκια.

Υλικά για 2 πανετόνε,

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό γάλα

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 μεγάλα αβγά

2 μεγάλους κρόκους

Βανίλια

3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια

12 κουταλιές της σούπας βούτυρο (170γραμμ.)

2 φλιτζάνια του τσαγιού ανάμεικτες σταφίδες, μαύρες και ξανθές

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Λίγο καλαμποκέλαιο

1 μεγάλο κρόκο

1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε ένα μπολ κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης, για να το ζεστάνουμε. Όταν ζεσταθεί, βάζουμε μέσα 1/3 φλιτζάνι χλιαρό νερό και το πασπαλίζουμε με 1 φακελάκι ξηρή μαγιά. Αφήνουμε για λίγο την μαγιά να λειώσει, ρίχνουμε ½ φλιτζάνι αλεύρι, τα ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε την μαγιά για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα και το πασπαλίζουμε με το δεύτερο φακελάκι της ξηρής μαγιάς. Όταν λειώσει η μαγιά, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, τα αβγά, τους κρόκους, την βανίλια και τα χτυπάμε με το χέρι, με σύρμα. Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και τα χτυπάμε δυνατά, πάλι με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

3. Ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με το υπόλοιπο αλεύρι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο, μέχρι να γίνουν τρίμμα. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς με τα αβγά και μόλις ενωθούν τα υλικά, αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ και τα χτυπάμε για 4 λεπτά.

4. Προσθέτουμε στη ζύμη τις σταφίδες με το ξύσμα και ανακατεύουμε.

5. Λαδώνουμε μια λεκανίτσα και μεταφέρουμε την ζύμη μέσα. Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη για 3 ώρες περίπου, να διπλασιαστεί, ή και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

6. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και αδειάζουμε την ζύμη. Την ζυμώνουμε ελαφριά και για να είμαι πιο σαφής, θα έλεγα ότι την φορμάρουμε σε μπάλα και όχι την ζυμώνουμε, γιατί είναι πολύ μαλακιά ζύμη και κολλάει.

7. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο, την φορμάρουμε σε μπαλίτσες και τα ρίχνουμε από μια μπαλίτσα, μέσα στις φόρμες που έχουμε προετοιμάσει.

8. Καλύπτουμε φόρμα και λαδόκολλα με μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 2-3 ώρες να φουσκώσουν στο διπλάσιο, ή στο τριπλάσιο.

9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Με ένα λαδωμένο ψαλίδι και με προσοχή, κόβουμε το κέντρο της επιφάνειας της ζύμης σε σχήμα σταυρού.

10. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε απαλά με ένα πινελάκι τα πανετόνε.

12. Τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην πρώτη θέση από κάτω, δηλαδή στην χαμηλότερη και τα φουρνίζουμε.

13. Τα ψήνουμε στους 200ο C για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε, για 35 λεπτά ακόμα. Εάν δούμε ότι σκουραίνει πολύ η επιφάνεια τους, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα.

14. Ξεφουρνίζουμε τα πανετόνε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να κρυώσουν. Στην συνέχεια, με 2 πετσέτες, τα βγάζουμε από τα μεταλλικά κουτιά και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα. Μετά από 30 λεπτά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, πριν τα κόψουμε. Buon Natale!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ

275γραμμ. μαλακό βούτυρο

225γραμμ. μαύρη ζάχαρη

6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα

275γραμμ. κοσκινισμένο αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο

2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού mixed spice

100γραμμ. πούδρα αμυγδάλου

350γραμμ. μαύρες σταφίδες

700γραμμ. Ξανθές σταφίδες

175γραμμ. ψιλοκομμένα κόντιτα

165γραμμ. ψιλοκομμένα κερασάκια γλασέ

300γραμμ. Αλεύρι

50γραμμ. χοντροκομμένα αμύγδαλα

Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

6 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Για την διακόσμηση,

1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο, συν λίγο νεράκι

900γραμμ. μάρτζιπαν (Υπάρχει έτοιμο στα μεγάλα Super Market) Εάν δεν βρούμε, το φτιάχνουμε…όπως πάντα…μόνες μας.

Λευκό γκλάσο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 150ο C και προετοιμάζουμε μια φόρμα με ελατήριο Φ23 εκατοστών. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα όπως ακριβώς κάναμε και με το πανετόνε, αλλά η διπλή λαδόκολλα κύλινδρος, θα υπερβαίνει μόνον 6 εκατοστά από τα τοιχώματα της φόρμας. Επίσης θα κυκλώσουμε εξωτερικά και γύρω-γύρω την φόρμα, με 2 φύλλα εφημερίδας, που δεν μας ενδιαφέρει το ύψος της. Θα την δέσουμε πάνω στην φόρμα με σπάγκο. Ακόμα, θα στρώσουμε το ταψί του φούρνου μας, με 2 φύλλα εφημερίδας.

2. Βάζουμε όλα τα φρούτα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το ξύσμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και τα αναμιγνύουμε.

3. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μιξεράκι χειρός, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τα χτυπημένα αβγά, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε.

4. Ρίχνουμε μέσα σε δόσεις, το μείγμα με τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε.

5. Προσθέτουμε το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα, στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.

6. Με την ανάποδη ενός κουταλιού θα στρώσουμε και θα πιέσουμε το μείγμα προς τα κάτω, για να μη μείνει αέρας μέσα. Τέλος θα κάνουμε με το κουτάλι μας ένα έλλειμμα, μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος, για να φουσκώσει ομοιόμορφα.

7. Ακουμπάμε την φόρμα πάνω στο ταψί με την εφημερίδα και το φουρνίζουμε για 4 ½ ώρες. Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό, αφαιρούμε την εφημερίδα, ανοίγουμε το ελατήριο της φόρμας, βγάζουμε την κυλινδρική λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.

8. Αφαιρούμε την λαδόκολλα του πάτου, τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ σε διάφορα σημεία με ένα σουβλάκι και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ.

Για την διακόσμηση,

Αλείφουμε το κέικ, πρώτα με μαρμελάδα. Την μαρμελάδα την χρειαζόμαστε για να γίνει λείο και να κολλήσει η αμυγδαλόπαστα επάνω του. Έχουμε έτοιμη την αμυγδαλόπαστα και την απλώνουμε στο κέικ, έχουμε έτοιμο το γκλάσο και το απλώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπαστα και τέλος, διακοσμούμε το κέικ με τα γκι. Το γκλάσο το χρησιμοποιούμε για να έχει ωραία, λευκή και γυαλιστερή εμφάνιση το κέικ μας, γιατί η αμυγδαλόπαστα είναι υποκίτρινη και θαμπή.

Για την μαρμελάδα,

1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την μαρμελάδα με το νεράκι και τα ανακατεύουμε πάνω από μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι παχύρευστη και να απλώνεται.

2. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και αλείφουμε όλο το κέικ.

Για την αμυγδαλόπαστα,

Εάν βρούμε έτοιμο μάρτζιπαν, το μεταχειριζόμαστε όπως μια απλή ζύμη με αλεύρι. Δηλαδή το πλάθουμε στις χούφτες μας για να μαλακώσει και το ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε φύλλο, στο μέγεθος που θέλουμε για να καλύψει όλο το κέικ. Την επιφάνεια που θα το ανοίξουμε, την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, αντί για αλεύρι.

Εάν δεν βρούμε έτοιμο μάρζιπαν, το φτιάχνουμε με,

340γραμμ. λευκά ωμά αμύγδαλα

170γραμμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

170γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 ασπράδια από μεγάλα αβγά, χτυπημένα

½ κουταλάκι του γλυκού, υγρό άρωμα πικραμύγδαλου, ή βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν πούδρα.

2. Μεταφέρουμε την πούδρα αμυγδάλου με την ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε.

3. Ρίχνουμε μέσα το πικραμύγδαλο, το λεμόνι και τα ασπράδια και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.

4. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη την επιφάνεια του πάγκου μας και ζυμώνουμε την αμυγδαλόπαστα, μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.

5. Την ανοίγουμε σε φύλλο τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται, για να καλύψουμε ολόκληρο το κέικ.

6. Περνάμε με προσοχή τον πλάστη μας κάτω από την αμυγδαλόπαστα, να φτάσει μέχρι την μέση, την σηκώνουμε και την ακουμπάμε πάνω στο κέικ. Την φορμάρουμε με τα χέρια μας να ακουμπήσει και να κολλήσει, επάνω και γύρω από το κέικ. Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε και αφαιρούμε, τα περισσεύματα που θα υπάρχουν στην βάση του κέικ. Τα περισσεύματα δεν τα πετάμε. Μοιράζουμε την ζύμη και την χρωματίζουμε με πράσινο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Την ζυμώνουμε ξεχωριστά και ανοίγουμε με τον πλάστη την πράσινη, για να φτιάξουμε τα φυλλαράκια του γκι και την κόκκινη, απλά την πλάθουμε σε κόκκινες μπαλίτσες. Αφού αλείψουμε το κέικ με το γκλάσο, το στολίζουμε με τα γκι μας.

Για το λευκό γκλάσο,

550γραμμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

3 ασπράδια

1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη (Από το φαρμακείο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χτυπάμε τα ασπράδια στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε λίγη-λίγη την ζάχαρη και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να στέκεται καλά. Τέλος, ρίχνουμε την γλυκερίνη και τα χτυπάμε για ½ λεπτό ακόμα.

2. Απλώνουμε το γκλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ με μια σπάτουλα, το αφήνουμε για λίγες ώρες να στεγνώσει και το στολίζουμε με τα γκι, ή με ότι άλλη Χριστουγεννιάτικη έμπνευση έχουμε. Merry Christmas!

Σημ: Οι Εγγλέζοι, φτιάχνουν το κέικ από τον Νοέμβριο! Το τυλίγουν με διπλή λαδόκολλα, στην συνέχεια με αλουμινόχαρτο και το κλείνουν σε ένα τάπερ, ή σε ένα κουτί. Μια φορά την εβδομάδα το ανοίγουν, το περιχύνουν με κονιάκ και το ξανατυλίγουν. Την ημέρα των Χριστουγέννων το καλύπτουν με την αμυγδαλόπαστα και το διακοσμούν.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ

BOUCHE DE NO?L

475ml κρέμα γάλακτος

60γραμμ. Ζάχαρη άχνη

45γραμμ. κακάο

Βανίλια

6 κρόκους

100γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική

30γραμμ. Κακάο

Βανίλια

Λίγο αλατάκι

6 ασπράδια

50γραμμ. Ζάχαρη κρυσταλλική

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 190ο C και καλύπτουμε με λαδόκολλα, ένα ρηχό ταψάκι 25Χ38 εκατοστά.

2. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, ½ φλιτζάνι κακάο, την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να γίνει σαντιγί που να απλώνεται και να στέκεται. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με ½ φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε 1/3 φλιτζάνι κακάο, βανίλια, αλάτι και τα αναμιγνύουμε.

4. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο ? φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε να την χτυπάμε, μέχρι να δέσει, να γυαλίσει και να στέκεται.

5. Αναμιγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα την μαρέγκα με το μείγμα των κρόκων και τα αδειάζουμε στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα και το φουρνίζουμε για 12-15 λεπτά.

6. Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο της κουζίνας μας και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Ξεφουρνίζουμε το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.

7. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και το τυλίγουμε ξεκινώντας από την μικρή του πλευρά, σε ρολό. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέσα στην πετσέτα να κρυώσει, για 30 λεπτά.

8. Το ξετυλίγουμε με προσοχή, του απλώνουμε την κρέμα και το ξανατυλίγουμε. Το ακουμπάμε στην πιατέλα μας και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

9. Με μια πιρούνα, φτιάχνουμε το ανάγλυφο για να φαίνεται σαν κορμός, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, για να φαίνεται χιονισμένο και το στολίζουμε Χριστουγεννιάτικα.

Joyeux No?l!

Ανθή Λαμπίρη