Από τα δώρα στην αληθινή προσφορά

Από τα δώρα στην αληθινή προσφορά

Αν το παιδί σας πιστεύει ότι οι μέρες των γιορτών αφορούν μόνο τα δώρα που θα πάρουν, το χριστουγεννιάτικο έλατο με τα λαμπερά φωτάκια και τα γιορτινά γεύματα ήρθε η ώρα να μάθει τα βασικά για το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων.

«Ενώ οι περισσότεροι γονείς συνήθως εστιάζουν στο πως θα τα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα υλικά θέματα, οι διακοπές των γιορτών είναι μια σημαντική ευκαιρία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν χαρακτήρα και αξίες» λέει η παιδοψυχολόγος Rachel Robertson. «Το να λαμβάνει δώρα δεν έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά και το να συμβάλει στην προσφορά προς τους άλλους και να μάθει για την αξία της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτέλειας του προσφέρει τα μέγιστα» καταλήγει η Robertson.

1. Δείξτε τους την οικογενειακή παράδοση

Οι άγιες μέρες που έρχονται προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για να ενισχύσετε τους οικογενειακούς δεσμούς και τις σχέσεις σας, να συνδέσετε τα παιδιά με συγγενείς και φίλους που δεν μπορούν να δουν συχνά και να δημιουργήσετε αναμνήσεις που διαρκούν. Μοιραστείτε οικογενειακές ιστορίες που προσφέρουν παραδείγματα για το πώς οι παλαιότεροι έδειχναν χαρακτήρα: Από την ανιδιοτελή πράξη μιας θείας που έδειξε καλοσύνη και την προσφορά ενός ξαδέλφου για να ταΐσει τους άστεγους, μέχρι μια οικογενειακή παράδοση προσφοράς. Όλα μετράνε και έχουν την ιδιαίτερη αξία τους για τα παιδιά.

2. Πείτε τους την ιστορία των Χριστουγέννων και το μήνυμά της

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία της Γέννησης για να γνωρίζουν τι γιορτάζουν. Διαβάστε τους βιβλία, δείτε μαζί σχετικές ταινίες, συζητήστε για το μήνυμα της γέννησης, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την προσφορά.

3. Μοιραστείτε και δημιουργήστε παραδόσεις

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν αρχίστε να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τις παραδόσεις της οικογένειάς σας. Τι κάνατε εσείς ως ζευγάρι με τον σύντροφό σας, τι κάνατε ως παιδί, τι κάνατε όσο τα παιδιά σας ήταν βρέφη.

Ξεκινήστε μια νέα οικογενειακή εποχή από φέτος και μαζί με τα παιδιά σας δημιουργήστε τις δικές σας νέες, οικογενειακές παραδόσεις. Μη ξεχνάτε ότι τώρα «χτίζετε» τις μνήμες των παιδιών σας.

«Όταν η γιορταστική περίοδος τελειώσει ζητήστε τους να γράψουν σε ένα χαρτί τι τους άρεσε περισσότερο, με τι γέλασαν πιο πολύ, τι τους έκανε εντύπωση. Αποθηκεύστε τις σημειώσεις τους σε ένα γυάλινο βάζο μνήμης. Την επόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς θα έχετε κάτι να διαβάσετε, να σχολιάσετε και να θυμηθείτε δημιουργώντας τη δική σας οικογενειακή παράδοση» προτείνει η παιδοψυχολόγος Rachel Robertson.

4. Βάλτε τα στο παιχνίδι αλλά με τους πραγματικούς όρους

Στην προετοιμασία για τις γιορτές επιδιώξτε τη συμμετοχή του παιδιού σας στην πράξη: το μαγείρεμα ή την αγορά δώρων. Βοηθήστε τα παιδιά να κάνουν συνδέσεις μεταξύ των γιορτών, των τιμών, των οικονομικών δυνατοτήτων τις οικογένειας και των απαιτήσεων τους. Εργαστείτε από κοινού για να επιλέξετε δώρα για τα μέλη της οικογένειας και ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν τι θα κάνει τον καθένα ευτυχισμένο. Αυτές οι στρατηγικές τα ενθαρρύνουν να αποκτήσουν συνείδηση της πραγματικότητας και να έχουν επίγνωση των δεδομένων τη οικογένειάς τους.

5. Ενθαρρύνετε την προσφορά

Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν την αξία του να προσφέρουν είναι ένα σημαντικό μέρος των γιορτών. Ενθαρρύνετέ τα να προσφέρουν κάτι, όπως να πουν ένα γιορτινό ποίημα ή να πουν τα κάλαντα κάπου που να έχει αξία. Είτε πρόκειται για ένα ανήμπορο γείτονα είτε για επίσκεψη σε ένα μακρινό συγγενή που είναι μόνος, οι αναμνήσεις που θα «χτιστούν» θα διαρκέσουν περισσότερο από κάθε νέο παιχνίδι που θα αποκτήσουν αυτές τις μέρες.

6. Διδάξτε τους να μοιράζονται

Βρείτε τρόπους για να δείξετε στα παιδιά την αξία του να μοιράζονται, που είναι άλλο ένα από τα μηνύματα των γιορτών. Προτείνετε τους, για παράδειγμα, να προσφέρουν ένα δικό τους περσινό παιχνίδι σε κάποιο παιδάκι που δεν έχει, για κάθε καινούργιο παιχνίδι που θα πάρουν ως δώρο. Ή σκεφτείτε να συμμετέχετε μαζί με τα παιδιά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση και να λάβετε μέρος σε κάποιες από τις γιορτινές δράσεις της.

7. Δώστε το παράδειγμα

Μη γελιέστε: Εσείς είστε τα μοντέλα ζωής που μπορούν να διδάξουν στα παιδιά την αληθινή έννοια των γιορτών. Δώστε εσείς το παράδειγμα επιτρέποντας στο παιδί σας να σας δει να εκτελείτε πράξεις καλοσύνης και έτσι όλα τα προηγούμενα θα έρθουν φυσιολογικά…

Σοφία Δεδεμάδη