Χριστούγεννα 2017 στην Ελλάδα: οι καλύτεροι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί!

Χριστούγεννα 2017 στην Ελλάδα: οι καλύτεροι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί!

Ξύλα στο τζάκι, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες και ασπρισμένο τοπίο έξω από το παράθυρο. Εσείς που θα περάσετε τις γιορτές των Χριστουγέννων 2017; Σας ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα με τους καλύτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς εντός Ελλάδας για να πάρετε ιδέες για κοντινές αποδράσεις! Καλά ταξίδια και καλές γιορτές!

1. Χριστουγεννιάτικη απόδραση «πέρα από τα βουνά» – Ζαγοροχώρια

Αλλάξτε παραστάσεις και ξεφύγετε εντελώς από την καθημερινότητα της πόλης με μια εκδρομή στα Ζαγοροχώρια! Επιλέξτε ένα από τα 48 παραδοσιακά χωριά για τη διαμονή σας και νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα με την άνεσή σας! Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες που θα αντικρίσετε εκεί θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι σας απασχολεί και θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για το νέο χρόνο!

Η ονομασία «Ζαγόρι» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «πέρα από τα βουνά». Απολαύστε τις ομορφιές της φύσης, περπατήστε στο βουνό κι αναπνεύστε καθαρό αέρα, διασχίστε πέτρινα γεφύρια και χορτάστε με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες!

Tip: Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι, η Αρίστη, το Τσεπέλοβο και η Βωβούσα. Η περιοχή είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά. Εδώ θα βρείτε πανέμορφους και φιλόξενους οικογενειακούς ξενώνες, για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη απόδραση!

Πώς θα φτάσετε: Τα Ζαγοροχώρια βρίσκονται περίπου 470 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 350 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη (ανάλογα με ποιο χωριό θα επιλέξετε για τη διαμονή σας). Μπορείτε όμως να κλείσετε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Γιάννενα και από εκεί να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο για να ανεβείτε στα ορεινά χωριά της περιοχής.

2. Χριστουγεννιάτικες βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς

© Metaxia Ypsilanti

Φορέστε το πιο ζεστό παλτό σας κι απολαύστε τη βόλτα σας δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο. Θαυμάστε τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική

 

© Metaxia Ypsilanti

Μην παραλείψετε μια στάση στον προϊστορικό οικισμό Δισπηλιού, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη νότια είσοδο της Καστοριάς. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι… στο 5000 πΧ και πάρτε μια γεύση από το πώς ήταν η ζωή στο νεολιθικό, λιμναίο αυτό οικισμό.

Tip: Από τις 6 ως τις 8 Ιανουαρίου η Καστοριά γιορτάζει τα Ραγκουτσάρια! Το τοπικό έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις αρχαίες Διονυσιακές τελετές. Το καρναβάλι της Καστοριάς συνοδεύεται από τρελό ξεφάντωμα, ορχήστρες με παραδοσιακά χάλκινα όργανα και φυσικά… κρασοκατάνυξη!

3. Γιορτές στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο – Καϊμακτσαλάν

 

Ονειρεύεστε χιονισμένα τοπία, ασπρισμένες βουνοπλαγιές, αναμμένα τζάκια, λουκάνικα στα κάρβουνα και παραδοσιακούς, πέτρινους ξενώνες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Αν απαντήσατε ομόφωνα ναι, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι η πρώτη μας πρόταση για ολιγοήμερες διακοπές φέτος τις γιορτές!

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Πάνω από το χωριό δεσπόζει η «Πιπερίτσα», όπως ονομάζεται η κορυφή του βουνού, ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι άρχισαν να αναζητούν πιο «φιλικές» καιρικές συνθήκες και δημιούργησαν ένα νέο χωριό, το Νέο Άγιο Αθανάσιο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω

Σήμερα, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους χειμερινούς (και όχι μόνο) προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Μην απορήσετε αν δυσκολευτείτε να βρείτε κατάλυμα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Γι’ αυτό μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή! Αναζητήστε προσφορές για τη διαμονή σας στο γραφικό Παλιό Άγιο Αθανάσιο και κάντε κράτηση έγκαιρα.

Tip: Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν λειτουργεί από τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

© Stamatina Megremi

Πώς θα φτάσετε: Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος απέχει 605 χλμ. από την Αθήνα και 123 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αφού βγείτε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας ακολουθείτε τις ταμπέλες για Έδεσσα. Στην Έδεσσα υπάρχει σήμανση για το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ο οικισμός βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ