close
ΣΠΙΤΙ

Κάντε τα περσινά στολίδια του δέντρου σας να μοιάζουν καινούργια

Μεταποιήστε τα περσινά στολίδια ώστε να έχετε ένα ανανεωμένο δέντρο φέτος

Τα Χριστούγεννα είναι πλέον εδώ για τα καλά. Το σπίτι έχει βάλει τα γιορτινά του, η ατμόσφαιρα μυρίζει κουραμπιέδες και μελομακάρονα και φυσικά η διάθεση είναι γιορτινή.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο στολίδια και λαμπιόνια δεσπόζει στο σαλόνι του σπιτιού. Σχεδόν πάντα στην ίδια θέση, με τα ίδια στολίδια και με παρόμοιο τρόπο στολισμένο με πέρσι ή πρόπερσι (τα ευαίσθητα ψηλά να μην τα φτάνει ο μικρός, τα καλά μπροστά να φαίνονται, κάτω τα πιο μεγάλα πάνω τα μικρότερα…).

Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε κάποια αλλαγή στο χριστουγεννιάτικο σας δέντρο; Δεν έχουμε πια 2007…Δεν εννοώ φυσικά να πάρετε άλλο δέντρο ή να τρέξετε να αγοράσετε καινούργια στολίδια.

Με λίγη έμπνευση, διάθεση και λίγα υλικά μπορείτε να μεταμορφώσετε το δέντρο σας και φέτος να το ζηλεύουν όλοι. Και στην ερώτηση: ’Που τα βρήκες τόσο ωραία και πρωτότυπα στολίδια;’ Θα απαντάτε περήφανοι: ‘Εγώ τα έφτιαξα’ ή ακόμα καλύτερα ‘Με βοήθησαν τα παιδιά’.  

Χριστούγενα = Gliter

Πάρτε μερικούς από τους παλιούς σας μονόχρωμους γλόμπους, βουτήξτε τους πρώτα στην κόλα και μετά βουτήξτε τους στην χρυσόσκονη (ή ότι χρώμα αστραφτερή σκόνη σας αρέσει και ταιριάζει με το υπόλοιπο δέντρο). Μπορείτε για μεγαλύτερη ποικιλία να βάζετε την κόλα με ένα πινέλο σε γραμμές ή κύκλους και έτσι η χρυσόσκονη θα κολλήσει στον γλόμπο σας στο σχέδιο που επιθυμείτε. Αν έχετε περισσότερη υπομονή και χρόνο πρώτα με μια χαρτοταινία σχηματίστε τα όρια της λωρίδας, μετά περάστε με κόλα και τέλος ρίξτε χρυσόσκονη. Οι νέοι – παλιοί σας γλόμποι θα μοιάζουν με αγοραστοί.

Less is more

Για σας που είστε πιο μίνιμαλ στις διακοσμητικές σας προτιμήσεις, θα είμαι λακωνικός. Πάρτε ένα σπρέι με χρώμα διαφορετικό από αυτό των γλόμπων σας και βάψτε την μια μεριά. Θα δείχνει φανταστικό.

Bla bla bla

Και για τους «πολυλογάδες» υπάρχει λύση. Αν κάνετε και ωραία γράμματα, εδώ είμαστε! Σε μερικούς από τους γλόμπους σας μπορείτε να γράψετε πάνω με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο ευχές, ή ακόμα και τα ονόματα της οικογένειας.  Θα ανανεώσει την εικόνα του δέντρου σας και απευθείας δεν θα είναι ένα τυποποιημένο δέντρο αλλά το δικό σας χειροπιαστό.

Μια φωτεινή ιδέα

Μια ιδέα όχι με παλιά στολίδια αλλά με παλιό αντικείμενο. Μήπως κάηκε η λάμπα του μπάνιου και ακόμα δεν την έχετε πάει στην ανακύκλωση; Τέλεια! Μπορείτε να την μεταμορφώσετέ σε ένα υπέροχο στολίδι.

Η μία λύση είναι αυτή που είπαμε και παραπάνω. Δηλαδή, να την πασαλείψετε με κόλα και μετά με χρυσόσκονη. Τώρα, για σας που πιάνουν λίγο περισσότερο τα χέρια σας ή για τα παιδιά σας, ζωγραφίστε την.

Στις εικόνες παρακάτω βλέπουμε ιδέες πως οι παλιές μας λάμπες μπορούν να γίνουν, αγιοβασίλιδες, τάρανδοι, χιονάνθρωποι, ξωτικά και πιγκουινάκια. Στερεώστε τα αυτάκια, ματάκια, ποδαράκια με λίγη κόλα.

Αν θέλετε με ένα μικρό κομμάτι ύφασμα μπορείτε να κρύψετε την βάση της λάμπας σχηματίζοντας ένα σκουφάκι.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.