Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο

Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο

Ένα διαζύγιο μπορεί να λειτουργήσει κάποιές φορες αρκετά επιβαρυντικά για τη ψυχολογία ενός παιδιού και τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν λιγάκι παραπάνω όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα παραπέμπουν κατεξοχήν σε οικογενειακές γιορτές και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Έτσι γονείς χρειάζεται να είναι λιγό περισσοτερο προετοιμασμένοι .

Καταρχήν οι γονείς χρειάζεται να αναγνωρίσουν τα δικά τους δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των γιορτών γιατί φυσικά δεν δυσκολεύονται μόνο τα παιδιά! Έτσι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να παρατηρήσουν τις δικές τους δυσκολίες όπως για παράδειγμα άγχος θυμος λυπη και να φροντίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εαυτούς τους ώστε να μην εμπλέξουν τα παιδιά τους σε θέματα που δεν τα αφορούν προσθέτοντας τους επιπλέον συναισθηματικο βάρος.

Φυσικά από την άλλη πλευρά και τα παιδιά δύο αρκετές συναισθηματικές δυσκολίες και οι γονείς χρειάζεται αφενός να τις αναγνωρίσουν και αφετέρου να τις φροντίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους και να προσπαθήσουμε από κοινού να βρουν λύσεις που θα ανακουφίζουν τα παιδιά τους. Και όπως είναι λογικό οι γονείς θα χρειαστεί να δείξουν υπομονή στα πιθανά ξεσπάσματα των παιδιών τους διατηρώντας φυσικά την κατάλληλη οριοθέτηση .

Επίσης οι γονείς μαζί με τη βοήθεια των παιδιών τους μπορούν να δομήσουν αρκετά νωρίτερα ένα πρόγραμμα γιορτών που να ευχαριστεί όλους, όσο είναι φυσικά δυνατόν. Οι γονείς χρειάζεται να φροντίσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα των παιδιών ευχάριστες δραστηριότητες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους χωρίς ωστόσο να το παρακάνουν. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα για όσα θα συμβούν στις γιορτές και κατευνάζει το άγχος τους. Ταυτόχρονα τους δίνει χρόνο να αποδεχτούν και να προσαρμοστούν συναισθηματικά στη νέα πραγματικότητα .

Είναι σημαντικό ακόμα μέσα στην περίοδο των γιορτών τα παιδιά να έχουν επαφή με το γονέα που δεν περνουν μαζί του τις γιορτές και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν συμμετείχαν και οι δύο γονείς εξίσου, όσο γίνεται φυσικά , στο πρόγραμμα των γιορτών ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια τα παιδιά .

Τέλος το πιο σημαντικό από όλα είναι η καλή συνεργασία και συνεννόηση των γονιών μεταξύ τους ώστε να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για τα παιδιά τους και η συναισθηματική διαθεσιμότητα των γονέων απέναντι στα παιδιά και στις ανάγκες τους.