Σπιτικά…Χριστουγεννιάτικα δωράκια γεμάτα γλύκα!
Σπιτικά σοκολατάκια
450γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
Βανίλια
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψάκι 20Χ20 εκατοστών και το στρώνουμε με λαδόκολλα.
2. Σπάμε τα 340γραμμ. της κουβερτούρας σε κομμάτια, την περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και την λειώνουμε σε μπεν-μαρί. Προσθέτουμε την βανίλια, την ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
3. Λειώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, την αδειάζουμε και την απλώνουμε πάνω στην λαδόκολλα που έχουμε στο ταψάκι και την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει.
4. Απλώνουμε πάνω από την σκέτη σοκολάτα, την σοκολάτα με την κρέμα. Την πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα και τα πιέζουμε απαλά να κολλήσουν. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
5. Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο, το αναποδογυρίζουμε σε ξύλο κοπής, ξεκολλάμε την λαδόκολλα και κόβουμε τα σοκολατάκια με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε 64 τετράγωνα κομμάτια 2,5Χ2,5 εκατοστών.
6. Τα συσκευάζουμε σε δωράκια, ή τα αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσουν και τα σερβίρουμε.
ΕΥΚΟΛΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
170γραμμ. βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία να λειώσει. Αφού λειώσει, θα ζαχαρώσει, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Εμείς θα συνεχίζουμε να την ανακατεύουμε, μέχρι να ξαναλειώσει και να αρχίσει να παίρνει μελί χρώμα και να αναδύει, άρωμα καραμέλας.
2. Όταν γίνει σκούρο μελί προς κοκκινωπό-καφέ και πριν καεί και πικρίσει, με μεγάλη προσοχή και με μακριά το πρόσωπο μας για να μη καούμε, προσθέτουμε το βούτυρο και την ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει τελείως.
4. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και ρίχνουμε χτυπώντας με το σύρμα, λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος και το αλατάκι.
5. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά και την αδειάζουμε στα βάζα, που έχουμε προετοιμάσει για να τα δωρίσουμε στους φίλους μας.
Όταν κρυώσει τελείως η καραμέλα σε θερμοκρασία δωματίου, την συντηρούμε στο ψυγείο για πάνω από 2 εβδομάδες.
Επειδή πήζει στο ψυγείο, πρέπει να την ξαναζεστάνουμε για να περιχύσουμε κάτι που θέλουμε.
Με την σάλτσα καραμέλας, περιχύνουμε παγωτά, τάρτες, κέικ κ.λ.π. Την χρησιμοποιούμε σαν ντιπ για φρούτα και ειδικά για μήλα. Την βάζουμε στον καφέ μας, στο κακάο και στο τσάι μας και επίσης…την τρώμε με το κουτάλι, σαν μερέντα!
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΟΠ ΚΟΡΝ
Καραμελωμένα Ποπ-κορν
1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο
½ φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη
2 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ποπ-κορν
2 φλιτζάνια του τσαγιού φιστίκια πίνατς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Φτιάχνουμε τα ποπ-κορν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα να κρυώσουν. Τα αναμιγνύουμε με τα πίνατς και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 120ο C. και λαδώνουμε ελαφρώς, 2 βαθιά παραλληλόγραμμα ταψιά.
3. Βάζουμε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα, το βούτυρο, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίζουν να βράζουν και μετράμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και την σόδα.
4. Περιχύνουμε τα ποπ-κορν και τα πίνατς, με το μείγμα της καραμέλας και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι να καλυφθούν ολόκληρα.
5. Τα μοιράζουμε στα 2 ταψιά μας και τα φουρνίζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας τα, κάθε 15 λεπτά. Εάν σας είναι δύσκολο να τα ανακατεύετε μέσα στο ταψί, αδειάστε τα στην λεκάνη, ανακατέψτε τα καλά και βάλτε τα πάλι στο ταψί και στο φούρνο.
6. Τα ξεφουρνίζουμε, τα βάζουμε στην λεκάνη, τα ανακατεύουμε για να ξεχωρίσουν τα κολλημένα και τα απλώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσουν τελείως, πριν τα συσκευάσουμε.
Σοκολατένια Ποπ-κορν
1 φλιτζάνι του τσαγιού ποπ-κορν
1 φλιτζάνι καβουρντισμένα αμύγδαλα, ή πίνατς
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
? φλιτζάνι του τσαγιού κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Φτιάχνουμε τα ποπ-κορν, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
2. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα.
3. Βάζουμε τα ποπ-κορν και αμύγδαλα σε μια λεκανίτσα, τα αναμιγνύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 120ο C. και λαδώνουμε ελαφρώς 2 βαθιά παραλληλόγραμμα ταψιά.
5. Βάζουμε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα, το βούτυρο, τη γλυκόζη, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίζουν να βράζουν και μετράμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε.
6. Περιχύνουμε με το μείγμα τα ποπ-κορν και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε καλά, για να καλυφθούν ολόκληρα.
7. Τα μοιράζουμε στα ταψιά μας και τα φουρνίζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας τα συχνά.
8. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα ανακατεύουμε για να ξεχωρίσουν και τα συσκευάζουμε. Βάζουμε ένα χαρτονάκι στη μέση του βάζου, ή του κουτιού που θα δωρίσουμε, γεμίζουμε τη μια πλευρά με καραμελωμένα ποπ-κορν και την άλλη με σοκολατένια. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το χαρτονάκι και κλείνουμε το δώρο.
Εάν δεν προορίζονται για δώρο, τα βάζουμε σε βάζα, ή σε ταπερ, για να τα διατηρήσουμε φρέσκα.
Εάν έχουμε ποπ-κορν χύμα και θέλουμε να τα φτιάξουμε για να…χαζέψουμε ένα εργάκι στην τηλεόραση, κάνουμε το εξής.
½ φλιτζάνι του τσαγιού ποπ-κορν
2-3 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2-3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζουμε το λάδι, το αλάτι και τα ποπ-κορν σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόρας λίγο λοξά για να αφήσουμε μια χαραμάδα για να βγαίνει ο ατμός, ή σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο κάνοντας μερικές σχισμές με ένα μαχαίρι, για να βγαίνει ο ατμός.
2. Ακουμπάμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με θερμοκρασία μέτρια προς δυνατή.
3. Ανακινούμε την κατσαρόλα συνεχώς και σε δευτερόλεπτα, θα αρχίσουμε να ακούμε τα ποπ-κορν, να σκάνε. Όταν σταματήσουν να σκάνε συνεχώς και ακούγεται ένα σκάσιμο τώρα και ένα σκάσιμο, μετά από λίγο, σημαίνει ότι είναι έτοιμα.
4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την ξεσκεπάζουμε με προσοχή περιχύνουμε τα ποπ-κορν με το βούτυρο και τα ανακατεύουμε.
5. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και τα σερβίρουμε. (Εάν χρησιμοποιήσετε αλατισμένο βούτυρο, παραλείψτε το αλάτι).
Σημ: Το βούτυρο με το αλάτι, είναι η κλασική γεύση των ποπ-κορν. Μπορούμε να τα αρωματίσουμε με κάρυ, πάπρικα, Taco seasoning, μίγμα αρωματικών και χορταρικών σε σκόνη και ότι άλλο καρύκευμα, υπάρχει στο ντουλάπι μας.
ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ
1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάλατα φιστίκια
340γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
225γραμμ. Λευκή κουβερτούρα
? φλιτζάνι του τσαγιού, αποξηραμένα cranberries
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καλύπτουμε με λαδόκολλα, ένα ταψάκι.
2. Βάζουμε τα φιστίκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, τα καβουρντίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
3. Λειώνουμε την κουβερτούρα υγείας σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
4. Λειώνουμε την λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
5. Αναμιγνύουμε τα ½ φιστίκια με τα ½ cranberries, σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την μαύρη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε.
6. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα. Απλώνουμε από πάνω την λευκή κουβερτούρα και με τη μύτη ενός μαχαιριού, κινώντας το μπρος και πίσω και στριφογυρίζοντας το, δημιουργούμε τα λευκά και τα μαύρα νερά.
7. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τα υπόλοιπα φιστίκια και τα cranberries και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα.
8. Στην συνέχεια, σπάμε την σοκολάτα σε ακανόνιστα κομμάτια και την συσκευάζουμε, ή την βάζουμε σε ένα τάπερ και την διατηρούμε στο ψυγείο, για πάνω από 1 μήνα.
ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη
Ελάχιστο αλάτι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό
3 φλιτζάνια του τσαγιού, χονδροκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως πίνατς, κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, ή ένα συνδυασμό, πολλών ξηρών καρπών μαζί.
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για το άλειμμα του ταψιού
Βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, ή χρησιμοποιούμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί σιλικόνης.
2. Βάζουμε μια κατσαρολίτσα σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα, τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίζουν να βράζουν και μετράμε 5 λεπτά.
3. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι η καραμέλα να πάρει σκούρο μελί χρώμα και οι ξηροί καρποί να ροδοκοκκινίσουν.
4. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια, τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει το βούτυρο, ρίχνουμε την σόδα, τα ανακατεύουμε προσεχτικά γιατί αφρίζει και αδειάζουμε αμέσως και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί.
5. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, το σπάμε σε ακανόνιστα κομμάτια και το συσκευάζουμε, ανάμεσα σε λαδόκολλα. Διατηρείται κλεισμένο αεροστεγώς πάνω από 1 μήνα, σε θερμοκρασία δωματίου.
ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ 1 ΣΥΝΤΑΓΗ
? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
340γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα
2 βανίλιες
Ψιλοκομμένα καρύδια, χρωματιστή τρούφα, κακάο, ινδική καρύδα, τρίμμα σοκολάτας
Χαρτάκια για σοκολατάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα. Περιμένουμε για δευτερόλεπτα να αρχίσει να λειώνει, προσθέτουμε την βανίλια και τα ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, να ενωθεί με την κρέμα και να γίνει ένα λείο μείγμα.
2. Αδειάζουμε την σοκολάτα σε ένα αβουτύρωτο ταψάκι 22,5Χ22,5 εκατοστών και την αφήνουμε να κρυώσει, σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Στην συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο, για 2-3 ώρες.
4. Βάζουμε τα υλικά που θα τα στολίσουμε τα σοκολατάκια, σε διαφορετικά μπολάκια.
5. Βγάζουμε την σοκολάτα από το ψυγείο και παίρνουμε κουταλάκι-κουταλάκι και το πλάθουμε στα χέρια μας, σε μπαλίτσα 2, 5 εκατοστών περίπου μεγέθους.
6. Την κυλάμε στα καρύδια ή σε κάποιο άλλο υλικό που έχουμε μπροστά μας μέχρι να καλυφθεί τελείως και την ακουμπάμε στο χαρτάκι.
7. Όταν τελειώσουμε με όλα τα σοκολατάκια, τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν.
ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ ΣΕ ΒΑΖΟ
Υλικά, για 12 πιάτα
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους, ή πορτσίνι
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι σε νιφάδες
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας, αποξηραμένο μαϊντανό
3 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο, ή basmati, ή jasmine
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και το μοιράζουμε σε βάζα. Τα κλείνουμε καλά και τα στολίζουμε Χριστουγεννιάτικα. Αυτό το δωράκι είναι κατάλληλο για φίλες μας, που είναι πολύ απασχολημένες και δεν έχουνε χρόνο να ασχοληθούν με την κουζίνα.
ΚΗΡΟΠΗΓΙΟ ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ
1 λευκό κερί
Γλειφιτζούρια τόσα, όσα χρειάζονται για να κυκλώσουν, την διάμετρο του κεριού που έχουμε επιλέξει
1 κομμάτι κορδέλα για να τα δέσουμε τα γλειφιτζούρια πάνω στο κερί
1 ωραίο κουτί για να συσκευάσουμε το κερί με τα γλειφιτζούρια
ΜΠΥΡΕΣ ΤΑΡΑΝΔΟΙ
Μια 6αδα μπύρες
6 πον-πονάκια, σε σακουλάκι από το βιβλιοπωλείο, για την μυτούλα
6 καθαριστικά συρματάκια για πίπες (Χειροτεχνίας) από το βιβλιοπωλείο, για τα κερατάκια
12 ματάκια, σε σακουλάκι από το βιβλιοπωλείο
Πιστολάκι σιλικόνης, ή κόλλα χειροτεχνίας
Άφησα το καλύτερο για το τέλος!!!
ΔΩΡΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙ
ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ
1 συρματάκι καθαριστικό για πίπες (Χειροτεχνίας) από το βιβλιοπωλείο, για το σώμα
½ συρματάκι καθαριστικό για πίπες (Χειροτεχνίας) από το βιβλιοπωλείο, για τα χέρια
Μικρές και μεγάλες χρωματιστές ξύλινες χάντρες, σε σακουλάκι από το βιβλιοπωλείο
Μεγάλη ξύλινη χάντρα, για το προσωπάκι, που θα την ζωγραφίσουμε με χρωματιστούς μαρκαδόρους
1 μικρό κουδουνάκι, σε σακουλάκι από το βιβλιοπωλείο
Τσόχα για το σκουφάκι και το κασκόλ
Πιστολάκι σιλικόνης, ή κόλλα χειροτεχνίας
Ψαλίδι
Κορδέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Για το σκουφάκι: Φτιάχνουμε ένα πατρόν, ενός δίσκου Φ10 εκατοστών, με ένα απλό χαρτί, ή εφημερίδα και τον διπλώνουμε στην μέση και πάλι στη μέση. Κόβουμε το ? του δίσκου, που αυτό θα είναι το πατρόν μας.
2. Βάζουμε το πατρόν πάνω στην τσόχα και κόβουμε το σκουφάκι. Κλείνουμε το κομμάτι για να σχηματιστεί ένας κώνος και το κολλάμε στην άκρη, αφήνοντας μια τρύπα, στην κορυφή, για να περάσει η θηλιά από το συρματάκι.
3. Για το κασκόλ: Κόβουμε ένα κομμάτι τσόχας, 1,5 εκατοστών φάρδους, επί 10 εκατοστών μήκους και ψαλιδίζουμε τις άκρες, για να φαίνονται σαν κρόσσια. Κάνουμε μια οριζόντια σχισμή πάνω στο κασκόλ 3 εκατοστά πριν από το τέλος, για να περάσει η μια άκρη μέσα στην άλλη και να κουμπώσει το κασκόλ στον λαιμό.
4. Για το σώμα: Λυγίζουμε το συρματάκι στη μέση και περνάμε τις 2 άκρες, στις χάντρες, με την ακόλουθη σειρά. Μια μεγάλη χάντρα, για σώμα, την μεγάλη ξύλινη χάντρα για το κεφαλάκι, περνάμε το σκουφάκι και τέλος, το κουδουνάκι. Αφήνουμε πάνω από το σκουφάκι να εξέχει 1 εκατοστό περίπου η θηλιά από το συρματάκι, για να το κρεμάσουμε αργότερα.
Συνεχίζουμε, γεμίζοντας τις 2 ελεύθερες άκρες από τα συρματάκια, που θα είναι τα ποδαράκια, με την ακόλουθη σειρά.
4 μικρές χάντρες, σε κάθε πόδι και μια λίγο μεγαλύτερη χάντρα στο τέλος. Τελειώνουμε, κάνοντας έναν κόμπο στο συρματάκι, για να συγκρατηθούν οι χάντρες.
Για να φτιάξουμε τα χέρια, χρησιμοποιούμε το ½ συρματάκι, τυλίγοντας το στο λαιμό και αφήνουμε δεξιά και αριστερά τις 2 άκρες ελεύθερες, για να φαίνονται σαν χέρια. Περνάμε σε κάθε χέρι 4 μικρές χάντρες και 1 μεγαλύτερη στο τέλος και κάνουμε έναν κόμπο στο συρματάκι για να τις συγκρατήσουμε.
Τυλίγουμε το κασκόλ στον λαιμό και το στηρίζουμε, περνώντας την μια άκρη μέσα από την άλλη από τη σχισμή. Και τελειώνουμε με το φιογκάκι στην θηλιά.
Ανθή Λαμπίρη