Περιττές θερμίδες στις γιορτές; Δεν θα πάρω!

Περιττές θερμίδες στις γιορτές; Δεν θα πάρω!

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα NY Times, σχετικά με τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε ένα γιορτινό γεύμα τους, ένας από τους διαιτολόγους ανέφερε τον… εξωφρενικό αριθμό των 4.500 θερμίδων! Και το υποστήριξε μάλιστα, με απόλυτα πειστικά επιχειρήματα προσθέτοντας τις θερμίδες από τα περισσότερα εδέσματα που βρίσκονται συνήθως στα γιορτινά τραπέζια.

Μπορείτε να το φανταστείτε; Ή μάλλον δεν χρειάζεται καν να το φανταστείτε. Αρκεί να σκεφτείτε τι καταναλώνετε εσείς ή κάποιος από το περιβάλλον σας σε ένα μόνο γιορτινό τραπέζι!

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν αλλά μην ξεχνάτε ότι οι προσκλήσεις και οι διατροφικές προκλήσεις συνεχίζονται. Λίγο πριν Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και όλες τις υπόλοιπες γιορτές (θυμηθείτε ότι το Γενάρη γίνεται η… σύναξη των Αγίων, αφού πολλές ονομαστικές γιορτές συνωστίζονται σε αυτό το μήνα), φανταστείτε ποιο θα είναι το τελικό άθροισμα των θερμίδων…

Το αφήνετε στην τύχη; Μέγα λάθος!


Εμείς σας προτείνουμε να πάρετε τον έλεγχο του φαγητού και του βάρους σας χρησιμοποιώντας ένα «μυστικό όπλο» που θα σας οδηγήσει να περάσετε μέσα από το φορτωμένο διατροφικά διάστημα των γιορτών, με ελεγχόμενη αύξηση θερμίδων (αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε) και χωρίς να νιώθετε μονίμως σκασμένοι:

Απλά κάντε ένα σχέδιο!


Ναι, είναι τόσο απλό! Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα, ένα διατροφικό πλάνο και τηρήστε το! Μπορείτε να κάνετε ένα πλάνο για ένα γεύμα ή για κάθε γεύμα. Μπορείτε να το κάνετε για μία ημέρα ή για κάθε μέρα των γιορτών. Όσο περισσότερα σχεδιάσετε, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε. Είναι πραγματικά τόσο απλό. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στον έλεγχο των θερμίδων, είναι εκείνα που έχουν μια σαφή άποψη για το τι θέλουν να φάνε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ( ή μιας μέρας) και το εφαρμόζουν κάνοντας ένα σχέδιο.

Με μέτρο και όχι με… το μέτρο!


Για παράδειγμα, σχεδιάστε ένα πλάνο για τον έλεγχο των μερίδων σας. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά να τα τρώτε με μέτρο. Εάν σκέφτεστε “πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη” διαβάστε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε τον έλεγχο των μερίδων σας στο γεύμα των γιορτών – ή σε οποιοδήποτε γεύμα!

1 . Γεμίστε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με λαχανικά. Αυτό θα αφήνει λιγότερο χώρο για τις λιχουδιές που είναι υψηλότερα σε θερμίδες και δίνουν όγκο στο γεύμα σας, βοηθώντας σας να χορτάσετε πιο γρήγορα. Επιλέξτε τα λαχανικά που δεν είναι σε μεγάλο βαθμό καρυκευμένα με βούτυρο, κρέμα γάλακτος , ζάχαρη και αλάτι.

2 . Χρησιμοποιήστε γνωστά στοιχεία για να εκτιμηθεί το μέγεθος των μερίδων. Μία τράπουλα, για παράδειγμα, είναι περίπου το ίδιο μέγεθος όπως ένα κομμάτι του κρέατος. Μια μπάλα του τένις είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με μια λογική μερίδα πατάτες πουρέ ή γέμιση.

3 . Μειώστε την ποσότητα της σάλτσας και γενικώς τις σάλτσες που προσθέτετε στο γεύμα σας. Συνήθως είναι πλούσιες σε λιπαρά και μπορούν εύκολα να προσθέσουν ένα υπερβολικό ποσό θερμίδων στο γεύμα σας.

4 . Εάν έχετε επιλογή, προτιμήστε ένα μικρότερο πιάτο και ένα ψηλότερο και λεπτότερο ποτήρι από τους άλλους στο τραπέζι. Αυτό θα σας δώσει την ψευδαίσθηση ενός πιο γεμάτου πιάτου και ισοδύναμου ποτού!

5 . Ξεκινήστε γεμίζοντας το πιάτο σας με μια λογική ποσότητα φαγητού. Και στη συνέχεια, περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά αφού ολοκληρώσετε το πιάτο σας, πριν να σκεφτείτε να επιστρέψετε στο μπουφέ για περισσότερο φαγητό. Το πιθανότερο είναι να αισθάνεστε ότι η όρεξή σας έχει ικανοποιηθεί και να προσπεράσετε το δεύτερο πιάτο.

6 . Ελέγξτε τον εαυτό σας στη διάρκεια του γεύματος. Τρώτε αργά. Συμμετέχετε στην συζήτηση με τους υπόλοιπους που είναι γύρω σας. Κάντε συχνά διαλείμματα για να πάρετε μια ανάσα. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε το φαγητό και να νιώσετε πλήρεις. Ας μην είστε οι πρώτοι που θα τελειώσουν το πιάτο τους. Αντ’ αυτού, κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να είστε οι τελευταίοι που θα τελειώσουν το φαγητό.

7 . Δώστε προσοχή στα μηνύματα του σώματός σας. Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε ικανοποιημένοι, σταματήστε να τρώτε. Μην περιμένετε μέχρι να νιώσετε υπερπλήρης. Γιατί εκείνη τη στιγμή απλά θα έχετε ήδη παραφάει!

8 . Και φυσικά, μην ξεχάσετε να βάλετε στο σχέδιο και την άσκηση! Ειδικά για τις ημέρες των μεγάλων γιορτινών γευμάτων. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας, έτσι θα είναι ευκολότερο να ακολουθήσετε το σχέδιό σας να καταναλώνετε ελεγχόμενες μερίδες.

9 . Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η επιτυχία σας καταγράψτε το πρόγραμμά σας και παρακολουθείστε την πρόοδό σας. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φόρμα παρακολούθησης για να μπορέσετε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας τροφές με μέτρο και να μην στερηθείτε τίποτα.

Συμπέρασμα


Καταστρώνοντας ένα διατροφικό σχέδιο για τον εαυτό σας μπορεί να γίνει το μυστικό όπλο σας για τον έλεγχο του βάρους και την φροντίδα της υγεία σας αυτή την εορταστική περίοδο. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την καλή υγεία. Οπότε, ας αρχίσει ο προγραμματισμός!

Σοφία Δεδεμάδη