Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Για τη ζύμη,

2 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

7 ½ φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό

2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπαίκιν-πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα

Γαρύφαλλα ολόκληρα

Για το στόλισμα,

200γραμμ. τριμμένα καρύδια

Κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C και καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα.

2. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι με την ζάχαρη, το κονιάκ, τον χυμό του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο, μέχρι να ασπρίσουν.

3. Κοσκινίζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με την μπαίκιν-πάουντερ και την σόδα.

4. Αδειάζουμε το μείγμα του λαδιού σε μια λεκάνη και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού, αναμιγνύοντας σταυρωτά, με μια φαρδιά σπάτουλα. Δηλαδή θα αναποδογυρίζουμε την ζύμη μέσα στην λεκάνη από πάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς αριστερά. Τα μελομακάρονα δεν τα ζυμώνουμε. Το μόνο που θέλουμε, είναι το μείγμα του αλευριού, να απορροφήσει το μείγμα του λαδιού και να ομογενοποιηθούν.

5. Στην συνέχεια, παίρνουμε λίγη ζύμη στα χέρια μας την πλάθουμε μπαλίτσα και την πατάμε να γίνει μια στρογγυλή παχουλή πιτούλα πάνω στον τρίφτη μας. Την παίρνουμε στα χέρια μας και την διπλώνουμε δεξιά και αριστερά από το κάτω μέρος. Οπότε έχουμε ένα μελομακάρονο οβάλ, με την ανάγλυφη πλευρά από πάνω και με το δίπλωμα από κάτω. Το ακουμπάμε στο ταψί και το στολίζουμε με ένα ολόκληρο γαρύφαλλο στο κέντρο.

6. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και τα φουρνίζουμε για 30 λεπτά.

Υπάρχουν 2 τρόποι σιροπιάσματος… Υπάρχουν περισσότεροι, αλλά κατά την γνώμη μου αυτοί είναι οι καλύτεροι.

Ο πρώτος τρόπος είναι να αφήσουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν και στην συνέχεια να τα βουτάμε λίγα-λίγα σε σιρόπι που βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία, να τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και να τα ακουμπάμε στην πιατέλα μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι, να έχουμε φτιάξει από πριν το σιρόπι, να το έχουμε αφήσει να κρυώσει και όταν ξεφουρνίσουμε τα μελομακάρονα, να τα ρίχνουμε έτσι όπως είναι καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι, πιέζοντας τα προς τα κάτω με την τρυπητή μας κουτάλα, για 20 δευτερόλεπτα. Να τα βγάζουμε με την τρυπητή και να τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Με τον πρώτο τρόπο, γίνονται μελωμένα απ’ έξω και τραγανά μέσα. Με τον δεύτερο, μελώνονται μέχρι μέσα.

Εσείς αποφασίζετε. Το μόνο που θα προσέξετε, εάν ακολουθήσετε τον δεύτερο τρόπο είναι, να μην τα αφήσετε περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι, γιατί θα παραμελώσουν και θα διαλύονται.

Για το σιρόπι,

3 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια μέλι

2 φλιτζάνια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το μέλι και το νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Όσο βράζει το σιρόπι, αφαιρούμε τον αφρό, μέχρι να μείνει πεντακάθαρο.

Αφού τελειώσουμε την διαδικασία του σιροπιάσματος με τον ένα, ή με τον άλλο τρόπο, αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε μια στρώσει στην πιατέλα μας, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια και συνεχίζουμε με την δεύτερη στρώση και τις επόμενες, μέχρι να τα εξαντλήσουμε.

Μελομακάρονα με σοκολάτα: Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια συνταγή και όταν στραγγίξουν και κρυώσουν, τα βουτάμε σε λειωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Μελομακάρονα γεμιστά: Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια συνταγή, αλλά στο στάδιο (5), όταν έχουμε πλατύνει την ζύμη στον τρίφτη, πριν την διπλώσουμε από κάτω, της βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και μετά το κλείνουμε.

Για την γέμιση,

2 φλιτζάνια του τσαγιού θρυμματισμένα καρύδια

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Τα αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, σε ένα μπολ.

Ανθή Λαμπίρη