Κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

160γραμμ. βούτυρο γάλακτος (από το ψυγείο)

100γραμμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Βανίλια

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

200γραμμ. Ωμά αμύγδαλα με την φλούδα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα

520γραμμ. Αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Ανθόνερο σε σπρέι

Κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180ο C και καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα.

2. Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα χοντροκόβουμε λίγα-λίγα στο μπλέντερ.

3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το βούτυρο γάλακτος, το βούτυρο, την βανίλια, το κονιάκ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα πολύ αφράτο μείγμα.

4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

5. Βγάζουμε το σύρμα από το μίξερ μας και το αντικαθιστούμε με τον γάντζο.

6. Ρίχνουμε μέσα στο βούτυρο λίγο-λίγο το μείγμα του αλευριού, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.

6. Όταν ομογενοποιηθούν, πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο και την ακουμπάμε στην αλευρωμένη επιφάνεια. Την ζυμώνουμε απαλά με λίγο αλευράκι και την πλάθουμε με τρεις τρόπους. Ή σε μικρές μπαλίστες, πατώντας τις ελαφρώς με το δάχτυλο μας στο κέντρο, ή την πλάθουμε σε μισοφέγγαρα, ή ανοίγουμε την ζύμη με τον πλάστη ανάμεσα σε λαδόκολλα, σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και το κόβουμε σε διάφορα σχήματα, με Χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ.

7. Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες στο ταψί και τους ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.

8. Αφού τους ξεφουρνίσουμε και κρυώσουν τελείως, τους ψεκάζουμε με ανθόνερο και τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη.

9. Κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη την πιατέλα μας, αραδιάζουμε την πρώτη στρώση με τους κουραμπιέδες, τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε την δεύτερη και την τρίτη στρώση, δημιουργώντας μια πυραμίδα, από κουραμπιέδες και ζάχαρη άχνη.

Ανθή Λαμπίρη