Καπνιστός σολομός για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ
400γραμμ. τυρί Philadelphia
300γραμμ. Φέτες καπνιστού σολομού
2 κουταλιές της σούπας horseradish κρέμα (Βαζάκι από το Super Market)
Χυμό από ½ λεμόνι
Πιπέρι
1 ματσάκι σχοινόπρασο
1 βαζάκι μπρικ, από το Super Market
15 φέτες Γερμανικό πολύσπορο ψωμί (Θα το βρούμε συσκευασμένο στο Super Market
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ψιλοκόβουμε τις μισές φέτες του σολομού και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ψωμάκι και το σχοινόπρασο και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν κρέμα. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.
2. Ψιλοκόβουμε ένα μέρος από το σχοινόπρασο και αφήνουμε το υπόλοιπο άκοπο, για να στολίσουμε την πιατέλα μας.
3. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά στρογγυλά δισκάκια, ή σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, μπουκίτσες.
4. Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι ένα μικρό κομμάτι σολομού και από πάνω βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από το πατέ. Το πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και το στολίζουμε με μερικές χαντρούλες μπρικ.
ΠΑΤΕ ΣΟΛΟΜΟΥ ΓΙΑ ΜΠΟΥΦΕ
Θα βάλουμε το πατέ σε ένα ωραίο κρυστάλλινο μπολ και θα το συνοδέψουμε με στρογγυλά μέλμπα τοστ, φέτες από μαύρη μπαγκέτα και μπουκίτσες Γερμανικού πολύσπορου ψωμιού. Με ένα μαχαίρι, ο κάθε ένας μόνος του, θα απλώνει στο ψωμάκι που του αρέσει, μια ποσότητα πατέ.
400γραμμ. φέτες καπνιστού σολομού
1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί μασκαρπόνε (250γραμμ.)
½ φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα με αβγό
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
4 κουταλάκια του γλυκού horseradish κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ψιλοκόβουμε τις φέτες του σολομού και τις βάζουμε στο μπλέντερ. Της χτυπάμε, μέχρι να γίνουν μια λεία μάζα.
2. Μεταφέρουμε τον σολομό σε ένα μπολ και του προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
3. Τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται λίγο αλατάκι και πιπέρι, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρουμε, για να αναδυθούν τα αρώματα του.
5. Βγάζουμε το πατέ από το ψυγείο, το μεταφέρουμε στο κρυστάλλινο μπολ, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα για να έχει ωραία εμφάνιση και το στολίζουμε με ένα κλωναράκι άνηθο.
6. Ακουμπάμε το κρυστάλλινο μπολ σε ένα δίσκο, βάζουμε γύρω-γύρω τα ψωμάκια και τοποθετούμε επάνω στο δίσκο και το μαχαίρι που θα σερβιριστούν οι καλεσμένοι μας.
ΜΙΛΦΕΙΓ ΣΟΛΟΜΟΥ
800γραμμ. φέτες καπνιστού σολομού
500γραμμ. Τυρί Philadelphia
? φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Άνηθο και κάπαρη για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Καλύπτουμε με μεμβράνη όλο το εσωτερικό μιας φόρμας για ψωμί , 10Χ20 εκατοστών, με βάθος 8 εκατοστών. Την μεμβράνη θα την αφήσουμε να εξέχει τουλάχιστον 6 εκατοστά έξω από την φόρμα, για να μπορέσουμε αργότερα να σκεπάσουμε τον σολομό.
2. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον σολομό.
3. Καλύπτουμε τον πάτο, τα τοιχώματα και έξω από τα τοιχώματα της φόρμας, με μια λεπτή στρώση σολομού. Απλώνουμε στο κάτω μέρος του σολομού, στον πάτο της φόρμας με μια σπάτουλα, ένα μέρος του μείγματος του τυριού και καλύπτουμε από πάνω, μόνον την επιφάνεια του τυριού, με μια δεύτερη λεπτή στρώση σολομού.
4. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και τελειώνουμε με τυρί. Διπλώνουμε επάνω του τον σολομό, που είχαμε αφήσει να εξέχει και τον καλύπτουμε με την μεμβράνη, που είχαμε αφήσει να κρέμεται.
5. Πατάμε ελαφριά με την παλάμη μας όλη την επιφάνεια, για να καθίσει καλά όλη η κατασκευή μας, μέσα στην φόρμα.
6. Βάζουμε την φόρμα με τον σολομό, για όλη την νύχτα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να τον σερβίρουμε.
7. Ξεσκεπάζουμε τον σολομό και αναποδογυρίζουμε την φόρμα στην πιατέλα μας. Σιγά-σιγά αφαιρούμε την μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το μιλφέιγ σολομού, σε φέτες. Το στολίζουμε με κάπαρη και άνηθο και το συνοδεύουμε, με κριτσανιστή μπαγκέτα.
ΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
2 πακέτα έτοιμη ζύμη ψυγείου για τάρτες
24 ατομικές φορμίτσες
Βούτυρο για να βουτυρώσουμε τα φορμάκια
12 φέτες καπνιστού σολομού κομμένες στα δυο
400γραμμ. τυρί Philadelphia
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Αλατάκι, πιπέρι
Φουντίτσες άνηθου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας, στους 200ο C, βουτυρώνουμε ελαφρώς τις φορμίτσες και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας που θα την χρησιμοποιήσουμε αργότερα μαζί με φασόλια, για να μη μας φουσκώσει η ζύμη.
2. Απλώνουμε την ζύμη στον πάγκο μας, την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη μας για να λεπτύνει και την κόβουμε σε δίσκους Φ10 εκατοστών. Μαζεύουμε τα περισσεύματα της ζύμης την πλάθουμε λίγο στις χούφτες μας και την ξανανοίγουμε σε φύλλο, για να μη πάει χαμένη.
3. Βάζουμε τους δίσκους της ζύμης στις φορμίτσες και την πιέζουμε με τα δάχτυλα μας για να πάρει το εσωτερικό σχήμα της φορμίτσας.
4. Ακουμπάμε όλες τις φορμίτσες με την ζύμη σε ένα δίσκο και τις βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
5. Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι, σε πολλές μεριές, αφαιρούμε ότι ζύμη εξέχει πάνω από την φορμίτσα και τοποθετούμε πάνω στην ζύμη την λαδόκολλα με τα φασόλια. Φουρνίζουμε τις τάρτες, για 10 λεπτά, αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια και συνεχίζουμε να τις ψήνουμε, για 5 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.
5. Τις ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
8. Στη συνέχεια, βγάζουμε τις φωλίτσες από τις φόρμες και τις ακουμπάμε στην πιατέλα μας, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
9. Χτυπάμε το τυρί με το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού, να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τον άνηθο και τα ανακατεύουμε.
10. Γεμίζουμε με το κορνέ τις φωλίτσες και τις στολίζουμε με τον σολομό τυλιγμένο σαν τριαντάφυλλο και με μια φουντίτσα άνηθο.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ
350γραμμ. φέτες σολομού
1 αγγούρι
100γραμμ. Τυρί Philadelphia
Ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλάκι του γλυκού horseradish κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Φετούλες λεμονιού και φουντίτσες άνηθου, για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Κόβουμε τις φέτες του σολομού να είναι όλες 12Χ4 εκατοστά. Κόβουμε το αγγούρι σε μπαστουνάκια 4 εκατοστά μήκος και 1 εκατοστό περίπου, πάχος.
2. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ και το αναμιγνύουμε με τον άνηθο, το λεμόνι, την μαγιονέζα και το horseradish.
3. Ακουμπάμε την λωρίδα του σολομού σε ένα πιάτο, απλώνουμε επάνω της το μείγμα του τυριού, αφήνοντας 2,5 εκατοστά στο τέλος, χωρίς τυρί.
4. Τοποθετούμε το μπαστουνάκι του αγγουριού κάθετα και τυλίγουμε τον σολομό σε σφιχτό ρολό.
5. Βάζουμε τα ρολάκια σε μια πιατέλα και τα στολίζουμε με φετούλες λεμονιού και φουντίτσες άνηθου.
ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΕ ΠΙΑΤΕΛΑ
Θα χρειαστούμε τόσες φέτες σολομού, όσοι είναι και οι καλεσμένοι μας
1 φλιτζάνι του τσαγιού κάπαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα σφιχτά αβγά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού σος για τον σολομό
Χυμό λεμονιού
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
1 μπολάκι με ατομικά βουτυράκια
Φετούλες λεμονιού και φουντίτσες άνηθου για το στόλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Θα τοποθετήσουμε ωραία τις φέτες του σολομού στην πιατέλα μας. Θα τις περιχύσουμε με χυμό λεμονιού, θα τις πασπαλίσουμε με πιπέρι και θα τις στολίσουμε με φετούλες λεμονιού και φουντίτσες άνηθου.
2. Θα συνοδέψουμε τον σολομό με τα παραπάνω υλικά, που μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην μια πλευρά της πιατέλας και στην άλλη να βάλουμε τις φέτες του σολομού, ή ξεχωριστά σε μπολ, δίπλα στην πιατέλα του σολομού. Όλα τα υλικά, θα έχουν το δικό τους κουταλάκι, είτε είναι μέσα στην πιατέλα, είτε στα μπολ. Επίσης είναι απαραίτητο και ένα μαχαιράκι βουτύρου, για το βούτυρο.
3. Ακόμα θα βάλουμε δίπλα στην πιατέλα του σολομού ένα καλαθάκι με μαύρα και άσπρα ψωμάκια, Γερμανικό πολύσπορο ψωμί, μέλμπα τοστ και κριτσίνια.
Για την σος του σολομού θα χρειαστούμε,
3 κουταλιές της σούπας horseradish κρέμα
φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ή ψιλοκομμένο το πράσινο μέρος, από φρέσκα κρεμμυδάκια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε την σος σε ένα μπολ, δίπλα στον σολομό.
Ανθή Λαμπίρη