Δίπλες

Δίπλες

ΔΙΠΛΕΣ

Για τις δίπλες,

100ml κρέμα γάλακτος

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Λίγο αλατάκι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Βανίλια

? φλιτζάνι του τσαγιού ούζο

2 ολόκληρα αβγά, συν 1 κρόκο

? φλιτζάνι του τσαγιού νερό

325γραμμ. αλεύρι μαλακό

325γραμμ. αλεύρι σκληρό

Για το σιρόπι,

½ φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Το φτιάχνουμε όπως στην συνταγή για τα μελομακάρονα

Για το στόλισμα,

Θρυμματισμένα καρύδια και κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε με τον γάντζο, μέχρι να ενωθούν.

2. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αλεύρια, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική, που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης και βλέπουμε μέσα, αν έχει φουσκαλίτσες. Εάν ναι, σημαίνει ότι η ζύμη είναι έτοιμη. Εάν όχι, ρίχνουμε το κομμάτι που κόψαμε μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για λίγο ακόμη.

3. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το ακουμπάμε στον πάγκο και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες περίπου.

4. Στην συνέχεια, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη μας, σε φύλλο, όσο μπορούμε πιο λεπτό. 2-3 χιλιοστών. Το κόβουμε με το ροδάκι που κόβουμε τις ζύμες (το οδοντωτό) σε λωρίδες φάρδους 3Χ20 εκατοστά και τις τυλίγουμε χαλαρά σε ένα πιρούνι σαν λουλούδια, ή κόβουμε την ζύμη με μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια 8Χ8 εκατοστών και τα κάνουμε ρολό.

5. Μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο σε όλες τις δίπλες, σκεπάζουμε τις έτοιμες με μια καθαρή πετσέτα, για να μη μας στεγνώσουν.

6. Όταν τελειώσουμε με τις δίπλες, στρώνουμε ένα ταψί με διπλό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί, χαμηλώνουμε στην συνέχεια λίγο την θερμοκρασία και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τις δίπλες λίγες-λίγες, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε πάνω στο χαρτί να στραγγίξουν.

7. Μεταφέρουμε τις δίπλες σε βαθιές πιατέλες, τις περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια.

Ανθή Λαμπίρη