Αρνάκι με δαμάσκηνα, πιλάφι, σαλάτα με φρούτα και μους σοκολάτας…

Αρνάκι με δαμάσκηνα, πιλάφι, σαλάτα με φρούτα και μους σοκολάτας…

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

1 κιλό αρνάκι ψαχνό, κομμένο σε μεγάλες μπουκίτσες

Λίγη ζαφορά

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

5 κουταλιές της σούπας λάδι

2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Αλατάκι και πιπέρι

½ φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί

25 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, την ζαφορά και τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν.

2. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη, μέσα σε ένα μπολ.

3. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το αρνάκι με δόσεις και το ροδοκοκκινίζουμε απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια με τα υπόλοιπα που έχουμε στο μπολ, αλατάκι, πιπεράκι και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Τα περιχύνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.

4. Προσθέτουμε ζεστό νεράκι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το αρνάκι να σιγοβράσει, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

5. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το μέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να πήξει η σαλτσούλα του.

Συνοδεύουμε το αρνάκι, με πιλάφι με καβουρντισμένα αμύγδαλα, που θα το περιχύσουμε με την καταπληκτική σαλτσούλα.

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι για πιλάφι

5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό από 1 κύβο κότας

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπέρι

125γραμμ. βούτυρο

200γραμμ. αμύγδαλα λευκά ωμά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε το βούτυρο σε μια μετρίου μεγέθους κατσαρολίτσα να λειώσει και καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

2. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρολίτσα 5 φλιτζάνια νερό, μαζί με τον κύβο, το αλατάκι και το πιπέρι.

3. Όταν ροδοκοκκινίσουν τα αμύγδαλα, προσθέτουμε λίγο-λίγο και με προσοχή γιατί πετάγεται, το ζεστό νερό με τον διαλυμένο κύβο και το αλατοπίπερο και στην συνέχεια το ρύζι. Τα ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει, για 20 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο τον ζωμό.

4. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά, την ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε το ρύζι, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και ξαναβάζουμε το καπάκι. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 3-4 λεπτά και στην συνέχεια το βάζουμε σε μια φόρμα για κέικ, το ξεφορμάρουμε στην πιατέλα μας και το περιχύνουμε, με λίγη σαλτσούλα από το αρνάκι.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

10 φλιτζάνια του τσαγιού ψιλοκομμένο μαρούλι

1 φλιτζάνι του τσαγιού τρίμμα κατσικίσιου τυριού

1 μήλο κομμένο σε κυβάκια

1 αχλάδι κομμένο σε κυβάκια

½ φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα cranberries

½ φλιτζάνι του τσαγιού κολοκυθόσπορους

Ντρέσινγκ,

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι

2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε στο μπλέντερ την ζάχαρη, το ξύδι, τον χυμό του λεμονιού, το κρεμμύδι το αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά. Προσθέτουμε από την τρυπούλα του μπλέντερ λίγο-λίγο και σε συνεχή ροή, το λάδι. Αφήνουμε το ντρέσινγκ στην άκρη και ετοιμάζουμε την σαλάτα.

2. Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί. Τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και τα ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε την σαλάτα με το κατσικίσιο τρίμμα και την σερβίρουμε.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Αυτό το γλυκό, θα το συναρμολογήσουμε σε επίπεδα, μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ.

Η σειρά που θα ακολουθήσουμε για την συναρμολόγηση είναι,

σιροπιασμένο παντεσπάνι

μους σοκολάτα

σαντιγί

καβουρντισμένα αμύγδαλα

σιροπιασμένο παντεσπάνι

μους σοκολάτα

σαντιγί

καβουρντισμένα αμύγδαλα

Η προτεραιότητα που θα δώσουμε για να το φτιάξουμε είναι…

1. Θα κόψουμε το παντεσπάνι σε ακανόνιστα κομμάτια, θα το βάλουμε σε ένα μπολ, θα το σιροπιάσουμε με το χλιαρό σιρόπι και θα το αφήσουμε στην άκρη.

2. Θα καβουρντίσουμε τα αμύγδαλα και θα τα αφήσουμε στην άκρη να κρυώνουν.

3. Θα ετοιμάσουμε την μους και θα την βάλουμε στο ψυγείο.

4. Θα φτιάξουμε την σαντιγί και θα την βάλουμε στο ψυγείο.

5. Θα θρυμματίσουμε τα αμύγδαλα.

Αρχίζουμε την συναρμολόγηση, τοποθετώντας αρχικά την μισή ποσότητα από το σιροπιασμένο παντεσπάνι, του απλώνουμε από πάνω την μισή ποσότητα της μους, την μισή ποσότητα της σαντιγί και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια, με την μισή ποσότητα, από τα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μισό γλυκό.

Υλικά,

1 έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτα από το Super Market

Για το σιρόπι,

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Βανίλια

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Για την μους σοκολάτα,

½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο (Είναι το ½ από 1 πακέτο βούτυρο των 250γραμμ.)

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

6 κρόκους αβγών

6 ασπράδια αβγών

200γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα

½ φλιτζάνι ζάχαρη

Ελαχιστότατο αλατάκι

Βανίλια

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Για την σαντιγί,

750γραμμ. κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές της σούπας φουσκωτές ζάχαρη άχνη

Βανίλια

Για το γαρνίρισμα,

2 φλιτζάνια του τσαγιού αμύγδαλα λευκά ωμά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το σιρόπι,

1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. (Ο χρόνος θα μετρήσει από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει).

2. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουμε την βανίλια, το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να γίνει χλιαρό.

Για την μους σοκολάτα,

1. Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει.

2. Λειώνουμε τη σοκολάτα σε ένα τηγανάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και την αφήνουμε να κρυώσει. Κατά διαστήματα την ανακατεύουμε, για να μη μας κάνει κρούστα.

3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο.

4. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

5. Τέλος, ρίχνουμε λίγη-λίγη την λειωμένη σοκολάτα και το κονιάκ.

6. Σε ένα καθαρό μπολ, με το μιξεράκια χειρός και σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια με ελάχιστο αλατάκι, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τμηματικά το ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη και τη βανίλια. Συνεχίζουμε να τα χτυπάτε για 2-3 λεπτά ακόμα, για να δέσει η μαρέγκα και να γυαλίσει.

7. Αδειάζουμε την μισή μαρέγκα στο μίγμα με τη σοκολάτα και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

8. Βάζουμε για λίγο το μπολ με την μους στο ψυγείο για να σφίξει.

Για την σαντιγί,

1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει ελαφριά αφράτη σαντιγί και προσθέτουμε την ζάχαρη με την βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα για να πήξει τόσο, όσο χρειάζεται για να στέκεται.

Για τα αμύγδαλα,

1. Θα τα βάλουμε σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και θα τα καβουρντίσουμε ανακατεύοντας τα συνέχεια, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

2. Όταν κρυώσουν, θα τα βάλουμε λίγα-λίγα στο μπλέντερ και θα τα θρυμματίσουμε.

Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία, αλληλεγγύη και κουράγιο!!!

Ανθή Λαμπίρη