Ζουμερή ομελέτα, τραγανά σουβλάκια κοτόπουλο, κέικ πορτοκαλιού

Ζουμερή ομελέτα, τραγανά σουβλάκια κοτόπουλο, κέικ πορτοκαλιού

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

10 αβγά

Ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

3 ντομάτες χοντροκομμένες

Μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

100γραμμ. Τρίμμα φέτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το γκριλ στο μάξιμουμ.

2. Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να πάρουν χρώμα.

3. Ρίχνουμε τις ελιές, τις ντομάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν.

4. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, μαζί με το αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

5. Ανακατεύουμε τα αβγά με τα λαχανικά. Όταν πήξουν και μισοψηθούν, πασπαλίζουμε την ομελέτα με την φέτα και βάζουμε το τηγάνι κάτω από το καυτό γκριλ για 5-6 λεπτά, μέχρι η ομελέτα μας να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει.

6. Την κόβουμε σε μερίδες σαν πίτσα και την σερβίρουμε αμέσως, όπως είναι, μέσα στο τηγάνι.

ΤΡΑΓΑΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ


1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα

1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

750γραμμ, στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες

2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά

2 κουταλιές της σούπας λάδι

2 μεγάλα αβγά

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα

Πιπέρι

12 ξυλάκια για σουβλάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμίξτε καλά σε ένα μπολ το αλάτι, την ½ πάπρικα, το ½ κρεμμύδι, το ½ σκόρδο, το γάλα και το λεμόνι.

2. Βυθίστε μέσα τις λωρίδες του κοτόπουλου και αφήστε τις να μαριναριστούν για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου. Μην τα αφήσετε περισσότερο και μην τα βάλετε στο ψυγείο, γιατί θα γίνουν αλμυρά.

3. Ανάψτε τον φούρνο στους 175ο C και καλύψτε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου.

4. Αναμίξτε σε ένα μπολ την τριμμένη φρυγανιά με την υπόλοιπη πάπρικα, το υπόλοιπο κρεμμύδι και το υπόλοιπο σκόρδο. Προσθέστε το λάδι, λίγο πιπεράκι και ανακατέψτε τα καλά, να απορροφηθεί το λάδι από τα υλικά.

5. Χτυπήστε σε ένα άλλο μπολ, τα αβγά με την μουστάρδα.

6. Βγάλτε τις λωρίδες του κοτόπουλου από την μαρινάτα και περάστε τις στα σουβλάκια.

7. Βυθίστε ένα-ένα σουβλάκι στο μείγμα του αβγού και στην συνέχεια στο μείγμα της φρυγανιάς. Στριφογυρίστε τα και πιέστε τα, για να καλυφθούν τελείως από την φρυγανιά.

8. Ακουμπήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στην λαδόκολλα και φουρνίστε τα για 25-30 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα κατά διαστήματα.

9. Θα τα συνοδέψετε, με ένα κομμάτι ζουμερής ομελέτας.

Σημ: Εάν τα κοτοπουλάκια τα βρείτε ενδιαφέρουσα ιδέα και θέλετε να τα φτιάξετε κάποια στιγμή μόνα τους, μπορείτε να τα συνοδέψετε με σάλτσα γλυκιάς μουστάρδας και πράσινη σαλάτα.

Σάλτσα γλυκιάς μουστάρδας,


½ κρεμμύδι κομμένο στα 4

2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας έτοιμη μουστάρδα

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ και ψιλοκόψτε το. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και χτυπήστε τα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

2. Ενώ συνεχίζετε να τα χτυπάτε, ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και σε συνεχή ροή, (όπως κάνουμε την μαγιονέζα), από την τρύπα του μπλέντερ, μέχρι να πήξει το μείγμα.

3. Βάλτε την σάλτσα σε ένα μπολ και χρησιμοποιήστε την σαν ντιπ για το κοτόπουλο.

ΓΗΓΟΡΟ ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ


Για το κέικ,

155γραμμ. Βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Βανίλια

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

3 αβγά

1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

? φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

Για το γκλάσο πορτοκαλιού,

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού μαλακό βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού

Βανίλια

1 κουταλιά της σούπας τριμμένη καρύδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για το κέικ,

1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώνουμε μια βαθιά φόρμα Φ20 και καλύπτουμε τον πάτο της με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

2. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και στην συνέχεια αυξάνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αλλάξει χρώμα και να γίνει αφράτο.

3. Το αδειάζουμε στην φόρμα και το ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.

4. Το βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 2-3 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει τελείως.

Για το γκλάσο πορτοκαλιού,

1. Το γκλάσο θα το φτιάξουμε σε μπεν-μαρί.

2. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη μέσα σε μια κατσαρολίτσα.

3. Προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια και τον χυμό του πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε πάνω από μια κατσαρολίτσα με νερό που βράζει, μέχρι να γίνει μια κρέμα που να στέκεται και να απλώνετε.

Βάζουμε το κρύο κέικ μας στην πιατέλα, το καλύπτουμε ολόκληρο με μια σπάτουλα με το γκλάσο και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα.

Σημ: Η δόση των υλικών του γκλάσου, είναι μόνο για να το απλώσετε. Εάν θέλετε να κάνετε περίτεχνες ροζέτες, θα πρέπει να βάλετε τα διπλά υλικά, εκτός από την καρύδα.

Ανθή Λαμπίρη