Τροφές προς… αποφυγή στις «δύσκολες ημέρες»

Τροφές προς… αποφυγή στις «δύσκολες ημέρες»

Η διατροφή είναι αποδεδειγμένο πως επηρεάζει την εμμηνόρροια μιας γυναίκας. Υπάρχουν κάποιες τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της περιόδου, προκειμένου οι «κόκκινες ημέρες» να περνούν ανώδυνα.

1. Καφεΐνη

 

Η καφεΐνη που υπάρχει σε αναψυκτικά, σοκολάτες, καφέ και τσάι, συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αφυδατώνει το σώμα. Αυτό οδηγεί σε νευρικότητα και πονοκεφάλους.

2. Επεξεργασμένα τρόφιμα και αλάτι

 

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου θα μειώσει την κατακράτηση υγρών και τα πρηξίματα. Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως και τα προϊόντα με τυριά, σάλτσες και τυχόν συσκευασμένες τροφές που περιέχουν περισσότερο από 200 mg νάτριο ανά μερίδα.

3. Γαλακτοκομικά προϊόντα

 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν αραχιδονικό οξύ, κάτι που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή προσταγλανδινών. Όταν το επίπεδο των προσταγλανδινών είναι υψηλό δημιουργούνται πόνοι. Τροφές όπως ο σολομός, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια ανακουφίζουν τον οργανισμό από τις κράμπες.

4. Λιπαρές τροφές και τηγανητά

 

Τροφές με υψηλά ποσοστά λιπαρών όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τηγανητά φαγητά, αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό. Αντίθετα, αν καταφέρετε να κρατήσετε σταθερό το επίπεδο των οιστρογόνων, οι αλλαγές στη μήτρα δεν θα είναι σημαντικές με αποτέλεσμα να μειώσετε τις κράμπες και τους πόνους.

5. Ζάχαρη

 

Αυτό που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Περιορίστε τρόφιμα όπως κέικ, καραμέλες, δημητριακά και λευκό αλεύρι, τα οποία ο οργανισμός τα μετατρέπει σε ζάχαρη. Κάντε μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να τρώτε τρία μεγάλα γεύματα, ώστε να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης.

Πληροφορίες από το www.metrogreece.gr