To «ωράριο» της σωστής διατροφής

To «ωράριο» της σωστής διατροφής

Ένα «άναρχο» πρόγραμμα διατροφής – ως προς την ώρα κατανάλωσης των γευμάτων -μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, σύμφωνα με διατροφολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Μια πρόσφατη μελέτη ισραηλινών ερευνητών όμως, έρχεται να ενισχύσει αυτή την πεποίθηση καθώς υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γευμάτων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση λίπους και κατ’ επέκταση σε απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, των οποίων η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology», μελέτησαν την επίδραση του διατροφικού «ωραρίου» και της πρόσληψης λιπαρών τροφών σε τέσσερις ομάδες ποντικιών για να δουν κατά πόσο ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων θα μπορούσε να περιορίσει τις επιπτώσεις μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

Οι δύο από τις τέσσερις ομάδες ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγούσε τα ζώα στην παχυσαρκία. Τα ποντίκια της μιας ομάδας τρέφονταν την ίδια ώρα κάθε μέρα, ενώ εκείνα της δεύτερης τρέφονταν όποτε αυτά επιθυμούσαν. Οι άλλες δύο ομάδες ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, όπου πάλι η μια έτρωγε σε συγκεκριμένες ώρες και η άλλη όχι. Στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια και των τεσσάρων ομάδων είχαν πάρει βάρος, με την ομάδα που ακολουθούσε την πλούσια σε λιπαρά διατροφή σε ακανόνιστες ώρες να έχει συσσωρεύσει τα περισσότερα γραμμάρια σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν παρόλα αυτά ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφή πλούσια σε λιπαρά σε συγκεκριμένες ώρες στο τέλος του πειράματος βρίσκονταν οργανικά σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνα που έτρωγαν τροφή χαμηλών λιπαρών όποτε ήθελαν. Συγκεκριμένα τα επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης) τους είχαν κάνει «βουτιά» κατά 21% ενώ παρουσίαζαν κατά 1,4 φορές υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σχέση με την ομάδα που ακολουθούσε τη διατροφή χαμηλών λιπαρών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η διατήρηση ενός διατροφικού ωραρίου προηγείται σε σπουδαιότητα της πρόσληψης λιπαρών, οδηγώντας έτσι σε έναν βελτιωμένο μεταβολισμό και αποτρέποντας την παχυσαρκία» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Όρεν Φρόι. «Η βελτίωση του μεταβολισμού μέσω των προσεκτικά προγραμματισμένων γευμάτων, χωρίς τον περιορισμό των τροφών του ημερήσιου διατροφικού μενού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: www.healthyliving.gr