Το μέλι τούς κάνει καλό!

Το μέλι τούς κάνει καλό!

Πριν οι εταιρίες τροφίμων δημιουργήσουν την ζάχαρη, το μέλι ήταν το μόνο διαδεδομένο γλυκαντικό. Μέχρι σήμερα επικρατεί η άποψη – και όχι άδικα- ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τρόφιμο και ως φάρμακο. Ο λόγος; Σύμφωνα με την διαιτολόγο – διατροφολόγο, BSc, Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, το μέλι περιέχει πληθώρα θρεπτικών ουσιών, όπως τα απλά σάκχαρα, ένζυμα (π.χ. καταλάση), αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, καροτενοειδή, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή) και την οξειδάση της γλυκόζης.

Το μέλι περιέχει ακόμη ουσίες με αντιμικροβιακή δράση (π.χ. λυσοζύμη καθώς και τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων), ενώ διαθέτει επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το μέλι, όπως και το γάλα, είναι τα πιο κατάλληλα τρόφιμα για την διατροφή των παιδιών. Επίσης τα άρρωστα παιδιά, τα οποία είχαν συμπεριλάβει μέλι στην καθημερινή τους διατροφή, ανάρρωσαν πιο γρήγορα και αύξησαν πιο γρήγορα το βάρος τους. Η κατανάλωση μελιού ακόμη αύξησε το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και χαλκό αλλά και σε φολικό οξύ και βιταμίνες.

Τα ευρήματα επιβεβαίωσε και ο Ισπανός ερευνητής B. Auduhar, ο οποίος παρατήρησε σε ομάδα υγιών παιδιών τα οποία κατανάλωναν για έξι μήνες 2 κουταλάκια μέλι καθημερινά ότι αυξήθηκε η αιμοσφαιρίνη στο αίμα τους όπως και η λειτουργικότητα της χλωρίδας του εντέρου. Τα παιδιά αυτά είχαν επιπλέον καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Σημαντικές λεπτομέρειες

– Η ημερήσια δόση για τα παιδιά από 3-5 χρονών είναι 0,5 – 1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους και από 5-7 χρονών 1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

– Στα βρέφη και τα παιδιά μικρότερα από τριών χρονών αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού διότι λόγω της πυκνής του σύστασης μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου.

– Βασικός παράγοντας περιορισμένης κατανάλωσης του μελιού σε ηλικίες από 0 έως 3 είναι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αλλεργικών εκδηλώσεων.

– Ακόμα αιτία που υπάρχει αποφυγή κατανάλωσης μελιού στον πρώτο χρόνο της βρεφικής ηλικίας είναι η αλλαντίαση. Πρόκειται για μία παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από συγκεκριμένες νευροτοξίνες που παράγονται από ένα μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει στο μέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής θεωρούμε πως το γαστρεντερικό σύστημα του παιδιού έχει ωριμάσει, οπότε έχει την δυνατότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού, γι’ αυτό και επιτρέπεται η περιορισμένη κατανάλωση μελιού.

– Αξίζει να σημειωθεί, ότι παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιούν το μέλι στην καθημερινή τους διατροφή, αλλά περιορισμένο λόγω του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου του ( το 1/3 -1/4 της αντίστοιχης δοσολογίας για την ηλικία του).

– Τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο του 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα μικρότερο (από 38-65%).

– Για να γίνει η αντιμικροβιακή δράση του μελιού πιο ισχυρή, συστήνεται η αποθήκευσή του σε σκιερό και δροσερό μέρος, αλλά και η κατανάλωσή του όσο είναι ακόμη φρέσκο.

Το μέλι είναι ένα μοναδικό προϊόν της Φύσης, που δεν μπορεί να αντιγραφεί από τον άνθρωπο (γι’ αυτό και δεν υπάρχει τεχνητό μέλι ή αν υπάρχει δεν μας αφορά). Είναι τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί επάξια να βρίσκεται στην καθημερινή διατροφή των παιδιών ενταγμένο στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και να αντικαθιστά, όπου αυτό είναι δυνατόν, την ζάχαρη.

Σόφη Παπαδάκη