Τι μας οδηγεί στην αποτυχία;

Τι μας οδηγεί στην αποτυχία;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να πετύχουν τους στόχους τους και κάποιοι άλλοι όχι; Τι είναι αυτό που κάνουν καλύτερα; Ο λόγος είναι ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν κάποια «νοητικά εμπόδια» που οδηγούν με βεβαιότητα στην αποτυχία. Ποια είναι αυτά τα εμπόδια;

Δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη δράση παρά στη σκέψη

 

Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στο να κάνουν συνεχώς πράγματα. Αυτό όμως που μερικές φορές θα έπρεπε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε. Οι ιδέες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Καλή η σκληρή δουλειά αλλά μια καλή ιδέα είναι ακόμα καλύτερη.

Βάζουμε αδιάφορους στόχους

 

Συνήθως, όταν βάζουμε στόχους, επιλέγουμε κάτι υλικό όπως ένα χρηματικό ποσό, ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι ή ένα πολύ συγκεκριμένο επίτευγμα, όπως να σκαρφαλώσουμε μια κορυφή ή να τρέξουμε ένα μαραθώνιο. Δυστυχώς όμως αυτοί οι στόχοι δεν μας εμπνέουν, ξεφουσκώνουν γρήγορα και δεν απευθύνονται στο βασικό μας κίνητρο που δεν είναι άλλο από τα ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ που δημιουργεί η επιτυχία. Αυτό το αίσθημα ικανοποίησης που θα μας πλημμυρίσει όταν τα καταφέρουμε, αυτή η αίσθηση του νικητή. Αντί λοιπόν να οραματιζόμαστε ένα αντικείμενο, ας σκεφτούμε πώς θα νιώθαμε όταν πετύχουμε το στόχο μας. Το συναίσθημα αυτό είναι από μόνο του ένα κίνητρο.

Δεν έχουμε ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούμε το πόσα πράγματα μπορούμε να καταφέρουμε μέσα σε μια εβδομάδα και υποεκτιμούμε το πόσα μπορούμε να καταφέρουμε μέσα σε ένα χρόνο. Έτσι συνήθως προγραμματίζουμε πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα αντί να τα μοιράσουμε ισορροπημένα σε βάθος χρόνου. Η αδυναμία να επιτύχουμε πολλούς από τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, μπορεί να μας αποκαρδιώσει και να μας δώσει την αίσθηση ότι ο τελικός μας στόχος απομακρύνεται. Η λύση είναι να προγραμματίσουμε σωστά τα βήματά μας, ειδικά τα πιο σημαντικά και να αφήσουμε τις λεπτομέρειες λίγο πιο χαλαρές.

Η αποτυχία μας τρομοκρατεί

 

Αν φοβόμαστε την αποτυχία, τότε δεν θα πάρουμε ποτέ τα ρίσκα που χρειάζονται για να επιτύχουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην τηλεφωνήσουμε σε κάποιο πιθανό πελάτη γιατί στο μυαλό μας φοβόμαστε ότι θα μας απορρίψει. Ή δεν θα πάμε στην τράπεζα να ζητήσουμε νέα χρηματοδότηση ή ρύθμιση γιατί φοβόμαστε ότι θα μας πουν όχι. Αυτός είναι λάθος τρόπος σκέψης. Αντίθετα πρέπει να δούμε την απόρριψη και την αποτυχία ως μία προσωρινή κατάσταση. Μπορεί να χάσουμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Είναι μια μικρή καθυστέρηση στο δρόμο προς την επιτυχία μας. Η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας μας προς την επίτευξη του στόχου μας.

Δεν το πιστεύουμε αρκετά

 

Όπως έλεγε κι ο Yoda στον Πόλεμο των Άστρων, πιστέψτε! Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένας τρομακτικός υπολογιστής, προγραμματισμένος να βρίσκει λύσεις και να κάνει προβλέψεις με βάση τα δεδομένα που του παρέχουμε. Αν δεν πιστεύουμε ότι ο στόχος μας είναι εφικτός, τότε τα δεδομένα που θα δώσουμε στον εγκέφαλό μας θα είναι αδύναμα και έτσι δεν θα μπορέσει να δώσει αποτελεσματικές λύσεις. Με άλλα λόγια πώς θα δώσουμε λύση σε κάτι που δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να γίνει;

Μισούμε τη στασιμότητα

 

Είναι εύκολο να χάσουμε το κουράγιο μας όταν τα πράγματα μένουν στάσιμα. Για παράδειγμα σκεφτείτε όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά. Ξεκινάμε, χάνουμε μερικά κιλά αλλά κάποια στιγμή ο ρυθμός μειώνεται και φτάνουμε σε ένα σημείο που κολλάμε, το λεγόμενο πλατό. Εκεί πολλοί τα παρατάμε. Αλλά αυτό είναι λάθος. Αντί να απογοητευόμαστε πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί το πλατό είναι σημάδι ότι είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, να ξεπεράσουμε ένα όριο. Αρκεί να επιμείνουμε λίγο ακόμα και να συνεχίσουμε την πορεία προς το στόχο μας!

Αυτά είναι μόνο μερικά πράγματα που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία μας. Την επόμενη φορά ας προσπαθήσουμε να τα υπερπηδήσουμε και να κατακτήσουμε τους στόχους μας.

ΠΗΓΗ: www.tsemperlidou.gr