Τάρτα με μανιτάρια, σνίτσελ κοτόπουλο με τραγανές πατάτες
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ
1 έτοιμη φρέσκια ζύμη ψυγείου για τάρτες
Για την γέμιση,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
230γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φετούλες
1 κουταλιά της σούπας ξύδι balsamico
1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού τρίμμα ροκφόρ
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής
3 μεγάλα αβγά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο αλατάκι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C και τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην μεσαία θέση.
2. Απλώνουμε την έτοιμη ζύμη σε μια ταρτιέρα Φ22 εκατοστών. Την πιέζουμε για να αγκαλιάσει καλά τον πάτο και τα εσωτερικά τοιχώματα της ταρτιέρας και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε, μέχρι να αποβάλλουν τα νερά τους, να εξατμιστούν και να μείνουν με το βουτυράκι.
4. Ρίχνουμε το ξύδι και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε τα μανιτάρια στην άκρη, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
5. Βγάζουμε την ταρτιέρα με την ζύμη από το ψυγείο, την γεμίζουμε με το μείγμα των μανιταριών και την πασπαλίζουμε με το ½ ροκφόρ.
6. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αβγά, προσθέτουμε τον μαϊντανό αλατάκι και πιπεράκι και περιχύνουμε την τάρτα.
7. Στην συνέχεια, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ροκφόρ και την φουρνίζουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
8. Την ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε 30 λεπτά να σταθεί, την κόβουμε σε μερίδες και την σερβίρουμε.
ΣΝΙΤΣΕΛ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ
2 φιλέτα κοτόπουλου
Θα παρακαλέσετε τον χασάπη σας να κόψει τα φιλέτα στην μέση. Να ανοίξει το κάθε μισό πλαγίως σαν πεταλούδα, να τα βάλει ανάμεσα σε 2 χαρτιά και να τα χτυπήσει. Με αυτή την διαδικασία, θα γίνουν 4 μεγάλα φιλέτα. (Μην τα περάσει από την μηχανή για σνίτσελ).
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο
Αλατάκι και πιπέρι
2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
2 σκελίδες λειωμένο σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
2-3 φλιτζάνια του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Φετούλες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Αναμιγνύουμε σε ένα ταψάκι το αλεύρι με το αλατάκι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο.
2. Χτυπάμε σε ένα άλλο ταψάκι τα αβγά με το σκόρδο, τον μαϊντανό και το τυράκι.
3. Βάζουμε σε ένα τρίτο ταψάκι την φρυγανιά.
5. Παίρνουμε ένα-ένα σνίτσελ, το αλευρώνουμε καλά στο μίγμα του αλευριού, στην συνέχεια το βουτάμε στο μίγμα του αβγού και τέλος το καλύπτουμε ολόκληρο με την φρυγανιά. Κάθε ένα που θα τελειώνουμε την διαδικασία, θα το ακουμπάμε σε ένα δίσκο.
6. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο με το λάδι και ξεκινάμε το τηγάνισμα.
7. Μόλις κάψει το λάδι-βούτυρο, βάζουμε μέσα τα πρώτα σνίτσελ και χαμηλώνουμε την φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία. (Η διαβάθμιση της κουζίνα μου, φτάνει στο 10. Ζεσταίνω το λάδι στο 10 και όταν βάζω τα σνίτσελ, την χαμηλώνω στο 7).
8. Όταν πάρουν χρώμα από την κάτω πλευρά, τα γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη. Όταν ροδοκοκκινίσουν και από τις 2 πλευρές, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
9. Όταν τελειώσουμε με το τηγάνισμα, μεταφέρουμε τα σνίτσελ σε καθαρή πιατέλα και τα σερβίρουμε αμέσως, συνοδευμένα με φετούλες λεμονιού και πικάντικες τραγανές πατάτες.
ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
4 πατάτες με το φλούδι
αλατάκι
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 κύβους λαχανικών, ή κότας
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μυρωδικά, όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό, σκόνη σκόρδου και κρεμμύδι
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Πλένουμε τις πατάτες με το φλούδι για να φύγουν τα πολλά χώματα και στην συνέχεια γεμίζουμε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και βυθίζουμε μέσα για 10 λεπτά. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε μαζί με το φλούδι, σε κομμάτια λίγο στενότερα από το μέγεθος που βάζουμε στον φούρνο.
2. Όσο οι πατάτες είναι στην σαπουνάδα, βάζουμε νερό με αλατάκι σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις πάρει βράση, βουτάμε τις κομμένες πατάτες και τις βράζουμε για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να τρυπιούνται, αλλά να κρατάνε.
3. Τις σουρώνουμε και στην συνέχεια τις ακουμπάμε και τις ταμπονάρουμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, να στραγγίξουν.
6. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με τα υπόλοιπα υλικά και τα τρίβουμε με τα δάχτυλα μας για να αναμειχθούν πολύ καλά. Βάζουμε το μίγμα του αλευριού σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα τροφίμων και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
7. Ανακινούμε την σακούλα καλά και πουδράρουμε τις πατάτες, μέχρι να καλυφθούν τελείως από το μυρωδάτο αλεύρι.
8. Τις βγάζουμε μια-μια από την σακούλα και τις βάζουμε σε μια άλλη καθαρή σακούλα. Το αλεύρι που έχει περισσέψει στην πρώτη σακούλα, μπορούμε να το συντηρήσουμε στο ψυγείο για μια επόμενη φορά που θέλουμε να φτιάξουμε τραγανές πατάτες.
9. Τις πατάτες στην καθαρή σακούλα, τις βάζουμε για 3-4 ώρες μέσα στην κατάψυξη, πριν τις τηγανίσουμε.
10. Βάζουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει καλά. Στην συνέχεια, ρίχνουμε μια-μια τις κατεψυγμένες πατάτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Το μυστικό για να είναι οι πατάτες μας τραγανές είναι, ότι πρέπει να τηγανίζονται συνέχεια σε καυτό λάδι. Γι’ αυτό πρέπει να τις ρίχνουμε μια-μια, για να μη προλαβαίνει το λάδι να κρυώσει από τις παγωμένες πατάτες. Επίσης πρέπει να προσέξουμε την ώρα που τις ρίχνουμε, να έχουμε το πρόσωπο μας μακριά από την κατσαρόλα, γιατί το λάδι πιτσιλάει μόλις έρθει σε επαφή με την κατεψυγμένη πατάτα.
11. Όσες βγάζουμε, τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν και στην συνέχεια τις συγκεντρώνουμε όλες μαζί σε ένα μπολ και τις σερβίρουμε ζεστές.
Για γλυκό θα πρότεινα, Μπλακ Φόρεστ τσιζκέικ…
Ανθή Λαμπίρη