Σολομός κόκκινος, αφράτος και ζουμερός!

Σολομός κόκκινος, αφράτος και ζουμερός!

ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


1 κιλό φιλέτο σολομού. (Θα πείτε στο ψαρά σας να σας κόψει από ολόκληρο το ψάρι, μια φέτα ενός κιλού περίπου, να σας την ανοίξει στα δυο και να αφαιρέσει το δέρμα και τα κόκαλα)

1 μικρή σαμπάνια, ή αφρώδες κρασί

Αλάτι-πιπέρι

Χυμό από 1 λεμόνι

½ ποτηράκι λευκό κρασί

1 σακουλάκι 500γραμμ. ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 μικρή κρέμα γάλακτος μαγειρικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τα 2 φιλέτα του σολομού, τα στραγγίζετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα βάζετε στο πυρέξ που θα τα ψήσετε.

2. Τα περιχύνετε με τη σαμπάνια και τα βάζετε σκεπασμένα με μεμβράνη για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.

3. Ανάβετε το φούρνο στους 175ο C.

4. Βγάζετε το ψάρι από το ψυγείο και το φουρνίζετε για 20-30 λεπτά, γυρίζοντας το μια φορά.

5. Βράζετε τα ανάμεικτα λαχανικά, τόσο, όσο να κρατάνε λίγο. Να μην είναι παραβρασμένα και λειώσουν. Τα σουρώνετε, τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, τους ρίχνετε αλατάκι, πιπέρι, το βούτυρο και τα σοτάρετε για μερικά λεπτά.

6. Βγάζετε το ψάρι από το φούρνο, το περιχύνετε με το κρασί και το λεμόνι. Βάζετε κατά μήκος του πυρέξ και δεξιά και αριστερά από τα φιλέτα, τα σοταρισμένα λαχανικά, ρίχνετε τε τη κρέμα γάλακτος πάνω στα φιλέτα και τα λαχανικά και το ξαναβάζετε στο φούρνο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να κάνει φουσκάλες.

Σημ: Το έχω φτιάξει μερικές φορές με κατεψυγμένο σολομό και δεν είχε καμία σχέση με το φρέσκο σολομό. Ο φρέσκος σολομός με αυτή τη συνταγή, γίνεται πολύ αφράτος και ζουμερός.

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΣΟΛΟΜΟΥ


2 κονσέρβες σολομού σε νερό (350γραμμ.)

350 γραμμ. πατάτες

2 κουταλάκια του τσαγιού κάπαρη

3 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

2 αβγά

Αλάτι-πιπέρι

50 γραμμ. τρίμμα φρυγανιάς

Αλεύρι

Λάδι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βράζετε τις πατάτες, τις βάζετε σε ένα μπολ και τις πατάτε να γίνουν σαν σφιχτός πουρές.

2. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

3. Στραγγίζετε το σολομό από τη κονσέρβα και με τα δάχτυλά σας τον διαλύετε και τον ρίχνετε μέσα στο πουρέ. Προσθέτετε και τη κάπαρη.

4. Βάζετε λίγο λάδι στο τηγάνι να κάψει και τσιγαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε στο μπολ.

5. Χωρίζετε τα αβγά και χτυπάτε τους κρόκους με αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε και αυτά, στο μπολ με τον πουρέ. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ.

6. Χτυπήστε ελαφρώς τα ασπράδια των αυγών και αρχίστε τη διαδικασία.

7. Θα παίρνετε μια κουταλιά της σούπας ζύμη από το μπολ, θα τη βάζετε στη χούφτα σας και θα τη πλάθετε, σαν κεφτέ. Θα το αλευρώνετε, θα το βουτάτε στο ασπράδι και στη συνέχεια στο τρίμα της φρυγανιάς.

8. Αφού τελειώσετε όλη τη ζύμη, βάλτε σε ένα τηγάνι λάδι να ζεσταθεί, για να τηγανίσετε τις κροκέτες. Η φωτιά σας, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, για να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα.

Το μυστικό μου: Εάν βρίσκετε βαριά τα τηγανιτά, βάλτε βουτυρωμένη λαδόκολλα

στο ταψί του φούρνου σας, τοποθετήστε επάνω τις κροκέτες και ψήστε τις, σε προθερμασμένο φούρνο, για 15 λεπτά στους 200Ο C.

Όταν πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, γυρίστε τις και από την άλλη.

ΚΕΙΚ ΣΟΛΟΜΟΥ


1 καρώτο

1 κολοκυθάκι

1 φύλλο ζελατίνης

250γραμμ. καπνιστό σολομό

4 κουταλιές της σούπας λάδι

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι

50ml νερό

1 κονσέρβα καβούρι στο νερό του

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

8 φέτες λευκό ψωμί του τοστ χωρίς κόρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Κόψτε το καρώτο και το κολοκυθάκι σε μικρά κυβάκια. Βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 3-5 λεπτά, μέχρι να κρατάνε και σουρώστε τα κάτω απ’ το νερό της βρύσης, για να κρυώσουν αμέσως.

2. Βάλτε το φύλλο της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να μαλακώσει.

3. Κόφτε τις φέτες του σολομού σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τις σε ένα μπολ με το χυμό του λεμονιού, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι, να μαριναριστούν για 10 λεπτά.

4. Βγάλτε τη ζελατίνη από το νερό στραγγίστε τη και βάλτε τη σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, να λειώσει τελείως. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα στη λειωμένη ζελατίνη, 50ml νερό, τη μαγιονέζα και ανακατέψτε τα καλά. Προσθέστε το καβούρι, τα λαχανικά και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.

5. Σε ένα βαθύ τετράγωνο τάπερ, ή σε φόρμα, βάλτε στον πάτο μια φέτα ψωμί. Ρίξτε από πάνω κομμάτια σολομού και μίγμα μαγιονέζας. Καλύψτε το με μια δεύτερη φέτα ψωμί και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να σας τελειώσουν οι φέτες του ψωμιού και τα υλικά.

6. Σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

7. Θα το ξεφορμάρετε με προσοχή σε μια πιατέλα και θα το κόψετε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε κάθετες φέτες. Σερβίρετε κρύο

Ανθή Λαμπίρη