
Πατάτες γιαχνί, κολοκυθάκια πλακί…τι άλλο θέλουμε!
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
1κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες, όπως του ψητού
2 μέτρια κρεμμύδια στο τρίφτη
4 μεγάλες τομάτες πολτό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Αλάτι-πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
? φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Κόβετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε.
2. Βάζετε τις τομάτες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και τις κάνετε πολτό.
3. Βάζετε το λάδι στη κατσαρόλα, το τριμμένο κρεμμύδι, το τοματοπολτό, το αλατοπίπερο, τον πελτέ και τα σιγοβράστε για 15 λεπτά.
4. Ρίχνετε τις τηγανισμένες πατάτες με το ½ φλιτζάνι νερό και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να τρυπιούνται οι πατάτες και να χυλώσει η σάλτσα.
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΠΛΑΚΙ
2κιλά κολοκυθάκια κομμένα σε χονδρές φέτες
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κιλό τομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε χονδρές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε χονδρές φέτες. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και τα βάζετε σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν.
2. Ξεφλουδίζετε και κόβετε τις τομάτες σε φέτες.
3. Στρώνετε τα κολοκυθάκια στη κατσαρόλα και βάζετε επάνω τις τομάτες. Τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το μαϊντανό και τα ρίχνετε και αυτά.
5. Τα περιχύνετε με το λάδι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
1.000-1.200γραμμ. κολοκυθάκια
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
200γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ
50γραμμ. τριμμένη φρυγανιά
250γραμμ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
4 αβγά
πιπέρι
Καλαμποκάλευρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Τρίβετε τα κολοκύθια στο τρίφτη του κρεμμυδιού, τα πασπαλίζετε με το αλάτι, τα ανακατεύετε και τα βάζετε στο σουρωτήρι για 1 ώρα.
2. Βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
3. Ανάβετε το φούρνο στους 175ο C.
4. Στύβετε με τα χέρια σας τα τριμμένα κολοκύθια και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια με τον άνηθο, τη φρυγανιά και τα ανακατεύετε.
5. Ρίχνετε τα τυριά και σε ένα μπολ, χτυπάτε με το μιξεράκι χειρός, το αλεύρι με τα αβγά και τη μπαίκιν-πάουντερ, να γίνουν ένας χυλός.
6. Αναμιγνύετε το χυλό με το μίγμα των κολοκυθιών.
7. Λαδώνετε με το πινελάκι σας ένα πυρέξ και το πασπαλίζετε με καλαμποκάλευρο.
8. Ρίχνετε το μίγμα των κολοκυθιών, το στρώνετε με ένα κουτάλι και το πασπαλίζετε με καλαμποκάλευρο.
9. Το φουρνίζετε για 1 ώρα και 20-30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
ΑΒΓΟΦΕΤΕΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ
10 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή τόσες, όσες μας φτάσει το γάλα με το αβγό
2 αβγά χτυπημένα
1 ½ ποτήρι γάλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Ζάχαρη κρυσταλλική
Κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα με τα αβγά.
2. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει.
3. Μουσκεύουμε τις φέτες του ψωμιού στο γάλα με το αβγό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τις γυρίζουμε για να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
4. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και όπως είναι ζεστές, τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα και… Γλύφουμε τα δάχτυλα μας!!!
Ανθή Λαμπίρη