Μάθετε πώς να παράγετε κολοκυθάκια στο μπαλκόνι σας!

Μάθετε πώς να παράγετε κολοκυθάκια στο μπαλκόνι σας!

Η κολοκυθιά θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργειά τους φυτά και αυτή η περίοδος είναι ιδανική, είτε είστε αρχάριος… καλλιεργητής είτε έμπειρος, για να παράγετε τα δικά σας κολοκυθάκια.

Διαβάστε στη συνέχεια τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσετε προκειμένου σε ενάμιση μήνα να απολαύσετε στο πιάτο σας τους καρπούς της οικιακής σας καλλιέργειας.

1. Επιλογή χώματος

Το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε για την κολοκυθιά πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, με ιδανικό εύρος pH μεταξύ 5.8 και 6.8. Ακόμη, χρειάζεται να είναι καλά αποστραγγιζόμενο.

2. Φύτευση σπόρων

Οι σπόροι κολοκυθιάς συνήθως φυτεύονται απευθείας στο χώμα, σε βάθος περίπου 1 με 2 εκατοστά. Σε κάθε «τρυπούλα» μπορείτε να τοποθετήσετε 3 με 4 σπόρους, έτσι ώστε όταν φυτρώσουν (μετά από 5 έως 10 ημέρες) να μπορέσετε να επιλέξετε τις πιο «δυνατές» κολοκυθιές. Να θυμάστε ότι 3 με 4 φυτά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

3. Μεταφύτευση φυτού

Όταν θα έχουν περάσει 25 έως 35 ημέρες από τη σπορά, μπορείτε να μεταφυτεύσετε την κολοκυθιά σε μεγαλύτερη γλάστρα. Σε περίπτωση που έχετε αγοράσει έτοιμο φυτό, η μεταφύτευση δεν κρίνεται απαραίτητη.

4. Πότισμα κολοκυθιάς

Η κολοκυθιά χρειάζεται αρκετό νερό, οπότε φροντίστε να είστε συνεπείς με το πότισμά της. Αποφύγετε να ρίχνετε νερό στα φύλλα γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί το φυτό από μυκητιακές ασθένειες.

5. Συγκομιδή κολοκυθιών

Τα κολοκυθάκια είναι πιο νόστιμα όταν είναι μικρά, γι αυτό θα πρέπει να τα μαζεύετε προτού μεγαλώσουν πολύ -η ωρίμανση του φυτού γίνεται σε περίπου 40 ημέρες από τη μεταφύτευση. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε και την κολοκυθιά να παράγει ακόμα περισσότερα κολοκυθάκια. Αν μπείτε στον «πειρασμό» να συλλέξετε τα κίτρινα άνθη της, να ξέρετε ότι θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των καρπών.

Πληροφορίες από www.nez.gr, www.kalliergo.gr και www.diytv.gr