Καλλιεργήστε φρέσκα κρεμμύδια στο μπαλκόνι σας

Καλλιεργήστε φρέσκα κρεμμύδια στο μπαλκόνι σας

Το κρεμμύδι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά των ελληνικών πιάτων, τόσο μαγειρεμένο όσο και νωπό σε σαλάτες. Στην αγορά διατίθεται στον καταναλωτή ως φρέσκο ή χλωρό κρεμμυδάκι, καθώς και με την μορφή του ξερού βολβού. Η καλλιέργεια για χλωρά κρεμμύδια αν και είναι παρόμοια με εκείνη των ξερών, παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις.

Καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού σε γλάστρα

Η παραγωγή χλωρών κρεμμυδιών γίνεται με την φύτευση κοκκαριού (μικρός βολβός κρεμμυδιού, διαμέτρου 1-3 εκ.), από τον Οκτώβριο μέχρι την Άνοιξη. Σε βάθος 2 με 3 εκατοστά τοποθετήστε το κάθε κοκκάρι στην (κατά προτίμηση) γλάστρα – ζαρντινιέρα που έχετε στο μπαλκόνι σας, τηρώντας απόσταση μεταξύ τους περίπου 15 εκατοστά. Η συγκομιδή των χλωρών κρεμμυδιών γίνεται όταν το φύλλωμα είναι μεγάλο και έτοιμο για κατανάλωση -συνήθως αρχίζει 2-3 μήνες μετά την φύτευση.

Μικρά μυστικά για επιτυχημένη καλλιέργεια

Τα κρεμμύδια «προτιμούν» χώμα που είναι καλά λιπασμένο. Μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού στο φυτώριο της γειτονιάς σας, ο οποίος πιθανώς θα σας συστήσει να εμπλουτίσετε το χώμα με νιτρικό νάτριο.

Προσέξτε ιδιαίτερα το πότισμα των φρέσκων κρεμμυδιών σας, έχοντας μεριμνήσει εξ αρχής για την καλή αποστράγγιση της γλάστρας σας. Πρέπει να ποτίζετε τακτικά τα φυτά σας, χωρίς να βρέχετε τα φύλλα τους.

Μαρία Κόλλια

Συμβουλές από το kalliergo.gr, istath.blogspot.gr.