Νικήστε τους σαμποτέρ της καλής σας διάθεσης

Νικήστε τους σαμποτέρ της καλής σας διάθεσης

Οι μεγάλες προσδοκίες, οι οικονομικές δυσκολίες και η ένταση των γιορτών μπορούν να μας βγάλουν έξω από το κλίμα των Χριστουγέννων. Με λίγη διορατικότητα και καλή οργάνωση, οι γιορτές μπορούν να σου φτιάξουν την διάθεση, από το να σου την χαλάσουν.

1. Οργανώσου από πριν. Σκέψου πως μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου καλύτερα μέσα στις γιορτές. Φρόντισε να έχεις μία ρουτίνα που θα την ακολουθείς καθημερινά. Αυτό μπορεί να είναι το διάβασμα ενός βιβλίου ή ο μεσημεριανός ύπνος. Κατέληξε στο τι θα είναι αυτό που θα σε ευχαριστήσει να κάνεις στις διακοπές και βάλε το ως προτεραιότητα.

2. Απόφυγε τις οικογενειακές συγκρούσεις. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Άμα ξέρεις ότι θα δημιουργηθούν συγκρούσεις, προετοίμασε κάποιες ουδέτερες απαντήσεις. Για παράδειγμα, «ας μιλήσουμε για αυτό κάποια άλλη στιγμή», ή «καταλαβαίνω γιατί νιώθεις έτσι». Κατόπιν απομακρύνσου, προσφέροντας την βοήθειά σου στην κουζίνα ή στην απασχόληση των παιδιών.

3. Άφησε πίσω την τελειομανία σου. Μην χαλάς την διάθεσή σου και μην αγχώνεσαι για να πάρεις τα τέλεια δώρα ή για να παρουσιάσεις ένα λουκούλλειο γεύμα. Χάνεις την ουσία που είναι η χαρά της προσφοράς.

4. Μάθε να πενθείς. Αν τα Χριστούγεννα σε βρίσκουν σε φάση πένθους ή χωρισμού, αφέσου και βίωσε το συναίσθημα της απώλειας. Μίλα στους κοντινούς σου για το πώς νιώθεις. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι στις γιορτές. Όλα τα συναισθήματα δείχνουν ότι είσαι άνθρωπος, είτε νιώθεις θυμό, λύπη ή ανακούφιση.

5. Διατήρησε σταθερές τις ώρες ύπνου. Φυσικά και θα διασκεδάσεις και θα ξενυχτήσεις. Φρόντισε, όμως, να αναπληρώσεις τον ύπνο σου. Καλός ύπνος σημαίνει καλή διάθεση.

6. Ζήτα βοήθεια. Αν νιώθεις ότι δεν τα προλαβαίνεις και αγχώνεσαι για αυτό, ζήτησε από τους δικούς σου να σε απαλλάξουν από τον φόρτο.

7. Γυμνάσου. Ένα από τα πρώτα πράγματα που ξεχνάμε να κάνουμε στις γιορτές είναι η άσκηση. Η έλλειψή της σε συνδυασμό με το πολύ φαγητό, σίγουρα δεν βοηθάει στο να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου.

8. Βγες στον ήλιο. Αν νιώθεις κουρασμένη, φορτισμένη και με άσχημη διάθεση, πάντα αυτήν την εποχή, μπορεί να μην φταίνε οι γιορτές, αλλά η έλλειψη απορρόφησης ενέργειας από τον ήλιο.

9. Γίνε δημιουργική. Οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν συναισθηματικά. Ειδικά τα Χριστούγεννα που τα έξοδα είναι αυξημένα. Για αυτό, βρες οικονομικές λύσεις για τα δώρα που έχεις να κάνεις ή φτιάξε τα μόνη σου. Κάνε έναν προϋπολογισμό και μην ξεφύγεις από αυτόν.

10. Πειθάρχησε τον εαυτό σου στο φαγητό και στο αλκοόλ. Δεν χρειάζεται η ποσότητα για να απολαύσεις κάτι! Αν σε βοηθάει, κάνε υγιεινή διατροφή την προηγούμενη εβδομάδα.

11. Τέλος, εστίασε στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Αναβίωσε το συναίσθημα που είχες σαν παιδί, ζήσε το παραμύθι του Άγιου Βασίλη, αντάλλαξε δώρα, διασκέδασε, δες φίλους, παίξε, γέλα, χαλάρωσε. Κι αν δεν τα περάσεις όπως τα φανταζόσουν, δεν πειράζει! Σε ένα χρόνο, πάλι Χριστούγεννα θα έχουμε!

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνικοθεραπεύτρια, ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: nancy christoforou