Μηλόπιτα παλιομοδίτικη

Μηλόπιτα παλιομοδίτικη

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΗ

Για τη ζύμη,

2 φλιτζάνια του τσαγιού σκληρό αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Λίγο αλατάκι

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο βούτυρο

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας νερό

Για τη γέμιση,

5-6 μεγάλα μήλα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ξανθιά σταφίδα (Προαιρετικά)

½ φλιτζάνι του τσαγιού χονδροκομμένα καρύδια (Προαιρετικά)

1 αβγό

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C.

2. Πλένουμε τα μήλα, αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες.

3. Βάζουμε όλες τις φέτες των μήλων σε ένα μπολ, προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τα ανακατεύουμε μαλακά με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να περιμένουν.

4. Βάζουμε το αλεύρι στο κάδο του μίξερ και το αναμιγνύουμε με την ζάχαρη.

5. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια το ρίχνουμε στο αλεύρι, το ανακατεύουμε και τρίβουμε αλεύρι και βούτυρο με τα δάχτυλα μας, μέχρι να γίνει σαν τραχανάς.

6. Χτυπάμε ελαφρώς το αβγό με το νερό και το ρίχνουμε στο μίγμα του αλευριού.

7. Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.

5. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο, που το ένα κομμάτι να είναι τα 2/3 της ζύμης και το άλλο το 1/3.

6. Βάζουμε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης ανάμεσα σε λαδόκολλα και το ανοίγουμε με τον πλάστη μας, σε στρογγυλό φύλλο σε πάχος 7 χιλιοστών περίπου και διάμετρο τόση, όσο είναι το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε, υπολογίζοντας επιπλέον τα τοιχώματα και 2 εκατοστά ακόμα. Τα υλικά της ζύμης στη συνταγή είναι για ταψάκι Φ22.

7. Απλώνετε την ζύμη στο ταψάκι και την πιέζετε απαλά, για να πάρει το σχήμα του ταψιού. Αδειάζετε πάνω στη ζύμη τα μήλα μαζί με το ζουμάκι που έχουν βγάλει εντωμεταξύ. Εάν τα μήλα σας γίνουν βουναλάκι και εξέχουν πάνω από το ταψί, δεν μας πειράζει καθόλου.

8. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα. Κολλάμε πιέζοντας γύρω-γύρω το κάτω με το επάνω φύλλο και κάνουμε 4 σχισμές με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια, σε σχήμα σταυρού, χωρίς να φτάνουμε μέχρι το κέντρο.

9. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας με αβγό, την πασπαλίζουμε με λίγη ζαχαρίτσα και την φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου.

10. Την ξεφουρνίζουμε και ρίχνουμε το κονιάκ, μέσα από τις σχισμές.

12. Την αφήνουμε 15 λεπτά, την κόβουμε και την σερβίρουμε σκέτη, ή την περιχύνουμε με καυτή κρεμούλα κάσταρντ.

Ανθή Λαμπίρη

Θα σας άρεσε ακόμα,

Μήλα στον φούρνο, και Αναποδογυριστό κέικ με μήλα…με αχλάδια και με μπανάνες