Κρεμαστό παιχνίδι για την κούνια του μωρού μας

Κρεμαστό παιχνίδι για την κούνια του μωρού μας

Υλικά που θα χρειαστούμε,

Διάφορα χαρούμενα διαφορετικά υφάσματα που μας έχουν περισσέψει, ή θα αγοράσουμε 20 εκατοστά ύφασμα σε έντονα χρώματα, για κάθε σχέδιο που μας αρέσει

Κορδονέτο, ή βαμβακερό σπάγκο

Χοντρή βελόνα με αιχμηρή μύτη, ή ραπτομηχανή

Αυτοκόλλητη καναβατσότριχα, ή αυτοκόλλητη καρίνα, από κατάστημα με είδη ραπτικής

Πετονιά

1 ξύλινο στεφάνι κεντήματος, από κατάστημα με είδη κεντήματος

Χαρτοταινία

1 μεγάλο ξύλινο κουμπί με 4 τρύπες

Ψαλίδι, στυλό

Μεζούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόβουμε το πρώτο ύφασμα στην μέση. Το ένα κομμάτι το αφήνουμε στην άκρη και το άλλο το βάζουμε πάνω στην σιδερώστρα, με την ανάποδη πλευρά προς τα πάνω, ακουμπάμε πάνω στο ύφασμα την αυτοκόλλητη καρίνα, ή την καναβατσότριχα, με την κόλλα της προς τα κάτω και τα σιδερώνουμε με καυτό σίδερο, χωρίς ατμό.

2. Ζωγραφίζουμε κύκλους με το στόμιο ενός ποτηριού, στο μέγεθος που θέλουμε και τους κόβουμε.

3. Ζωγραφίζουμε τους ίδιους κύκλους στην ανάποδη πλευρά του υπόλοιπου μισού υφάσματος που έχουμε στην άκρη και τους κόβουμε.

4. Παίρνουμε ένα δισκάκι με καρίνα και ένα δεύτερο σκέτο και τα ενώνουμε, ανάποδη με ανάποδη. Τα ράβουμε από την καλή γύρω-γύρω και έχουμε έτοιμο το πρώτο μας ζευγάρι. Κάνουμε το ίδιο και τα υπόλοιπα δισκάκια, όπως και με τα υπόλοιπα υφάσματα για να καταλήξουμε να έχουμε, 56 έτοιμα τεμάχια.

5. Βάζουμε σε σειρά 8 έτοιμα δισκάκια και τα γαζώνουμε με το κορδονέτο στο κέντρο τους, ενώνοντας το ένα με το άλλο, τραβώντας την κλωστή από την μηχανή, για να αφήσουμε την απαιτούμενη απόσταση. Όταν φτάσουμε στο τέλος, αφήνουμε αρκετή ελεύθερη κλωστή, για να μπορέσουμε να το δέσουμε πάνω στο στεφάνι. Θα φτιάξουμε συνολικά 4 κρεμαστά των 8 ζευγαριών και 4 κρεμαστά, με 6 ζευγάρια. Εάν δεν έχουμε ραπτομηχανή τα ράβουμε με φαρδιές βελονιές, κάνοντας έναν κόμπο στην αρχή και στο τέλος του υφάσματος, πριν αφήσουμε το κενό, για το επόμενο ζευγάρι.

6. Όταν τελειώσουμε και τα 8 κρεμαστά, διαχωρίζουμε το ξύλινο στεφάνι. Ακουμπάμε την μεζούρα μας γύρω-γύρω στο εσωτερικό στεφάνι, για να βρούμε τις 8 ίσες αποστάσεις που θα δέσουμε τα κρεμαστά και σημειώνουμε το σημείο με το στυλό μας.

7. Αρχίζουμε να δένουμε πάνω στο σημάδι τα κρεμαστά μας, εναλλάξ. Ένα κρεμαστό των 8 ζευγαριών και ένα κρεμαστό των 6.

8. Κόβουμε τις κλωστές που μας περισσεύουν και στην συνέχεια, δένουμε από ένα μακρύ κομμάτι πετονιάς, σε 4 σημεία πάνω στο στεφάνι. Για να σας είναι εύκολο, δέστε τα σε ένα παρά ένα, στα σημεία που έχουμε δέσει τα κρεμαστά.

9. Στερεώνουμε το κάθε δέσιμο κλωστής και πετονιάς με χαρτοταινία, για να το ασφαλίσουμε.

10. Κουμπώνουμε το εξωτερικό ξύλινο στεφάνι με το εσωτερικό και το βιδώνουμε καλά, για να σφίξει.

11. Παίρνουμε το κουμπί στα χέρια μας και περνάμε από τις 4 τρύπες του, τα 4 κομμάτια της πετονιάς. Σηκώνουμε την κατασκευή μας στον αέρα, για να βρεθεί το κουμπί στο κέντρο και αφού βεβαιωθούμε ότι είναι καλά ζυγισμένη όλη η κατασκευή μας, δένουμε τις πετονιές με έναν διπλό κόμπο, στο επάνω μέρος του κουμπιού.

12. Το κρεμαστό μας παιχνίδι, είναι έτοιμο! Μπορούμε να το δέσουμε με τις πετονιές που περισσεύουν, σε κάποιο σημείο πάνω από την κούνια του μωρού μας.

ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ

Υλικά που θα χρειαστούμε,

Φύλλα τσόχας από το βιβλιοπωλείο, σε διάφορα χρώματα

Πον-πονάκια από το βιβλιοπωλείο, σε διάφορα χρώματα

Κόλλα χειροτεχνίας

Λευκό βαμβακερό σπάγκο

Χοντρή βελόνα με αιχμηρή μύτη

1 χαρτονένιο δίσκο για τούρτες από το ζαχαροπλαστείο, ή τον φτιάχνουμε μόνες μας από χοντρό χαρτόνι και του κολλάμε χάρτινο πετσετάκι μιας χρήσης.

Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δίσκο, με ξύλινο στεφάνι κεντήματος, σαν και αυτό που χρησιμοποιήσαμε στην προηγούμενη κατασκευή

1 μεγάλο ξύλινο κουμπί με 4 τρύπες

Ψαλίδι, μολύβι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Εκτυπώστε το σχέδιο της πεταλούδας, για να το χρησιμοποιήσετε σαν πατρόν. Έχετε την δυνατότητα από τον εκτυπωτή σας, να την μεγεθύνετε, ή να την σμικρύνετε. Μπορείτε να εκτυπώσετε ένα πατρόν και να κόψετε όλες τις πεταλούδες στο ίδιο μέγεθος, ή να εκτυπώσετε μεγαλύτερο και μικρότερο και να κόψετε μικρές και μεγάλες πεταλούδες για σκέρτσο.

2. Επειδή η τσόχα είναι μαλακιά και δεν θα στέκεται ωραία, την κάθε πεταλουδίτσα, θα την φτιάξετε με 2 φύλλα τσόχας στο ίδιο χρώμα, που θα τα κολλήσετε το ένα με το άλλο, με κόλλα χειροτεχνίας. Εάν τις θέλετε ακόμα πιο σκληρές, θα χρησιμοποιήσετε στη μια πεταλούδα καρίνα, ή καναβατσότριχα και θα κολλήσετε στην συνέχεια την δεύτερη από πάνω, με κόλλα.

3. Αφού κόψετε και κολλήσετε όλες τις πεταλουδίτσες, θα ξεκινήσετε την συναρμολόγηση. Αρχικά, βρείτε τον χώρο που θέλετε να το κρεμάσετε και μετρήστε το συνολικό ύψος που θα πρέπει να έχει όλη η κατασκευή. Στην συνέχεια, βάλτε σε σειρά πάνω σε τραπέζι, ή στο πάτωμα πον-πον και πεταλούδες, σε σωστές αποστάσεις, για να έχετε μια εικόνα του μήκους και την εναλλαγή των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε, για κάθε κρεμαστό κομμάτι.

4. Στην συνέχεια, θα κόψετε έναν μεγάλο κομμάτι σπάγκου, θα τον περάσετε στην βελόνα και θα κάνετε στο τέλος του σπάγκου, έναν κόμπο. Τα πον-πον, έχουν στο κέντρο τους ένα πλαστικό σωληνάκι οπότε είναι πολύ εύκολο να περάσετε την βελόνα με τον σπάγκο.

5. Θα ξεκινήσετε με το πρώτο πον-πον. Θα αφήσετε απόσταση και θα συνεχίσετε κάνοντας ένα κόμπο στην αρχή της πεταλούδας, θα περάσετε στο κέντρο της φαρδιές βελονιές, θα αφήσετε κενό, θα κάνετε κόμπο, θα περάσετε το δεύτερο πον-πον και μετά κενό, κόμπο και πεταλούδα.

6. Αφού τελειώσετε με όλα τα κρεμαστά, θα σημειώσετε πάνω στο χαρτόνι (της τούρτας) τα σημεία που θα τρυπήσετε για να δέσετε τα κρεμαστά. Αυτά τα σημεία πρέπει να έχουν ίσες αποστάσεις για να ισομοιράζεται το βάρος της κατασκευής.

7. Θα συνεχίσετε δένοντας 4 κομμάτια σπάγκο πάνω στο χαρτόνι, όπως κάναμε και στην προηγούμενη κατασκευή με τις πετονιές. Στην συνέχεια τους σπάγκους θα τους περάσετε από το κουμπί, θα το ζυγίσετε, θα κάνετε κόμπο στο επάνω μέρος του κουμπιού και θα το κρεμάσετε στην θέση του…για να το καμαρώσετε!

Ανθή Λαμπίρη