Καλή επικοινωνία: το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης

Καλή επικοινωνία: το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης

Η καλή επικοινωνία είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία σε κάθε σχέση – δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η φράση «δεν επικοινωνούμε…» ακούγεται από πολλά ζευγάρια που επισκέπτονται τον ψυχολόγο επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Είναι βέβαια φυσικό για δύο συντρόφους να έχουν περιστασιακά προβλήματα επικοινωνίας, αλλά όταν αυτά γίνονται μόνιμο φαινόμενο, η κατάσταση μπορεί να βγει εύκολα εκτός ελέγχου.

Η καλή επικοινωνία που είναι το ζητούμενο, βέβαια, δεν προϋποθέτει μόνο το να μιλάμε, αλλά και το να ακούμε και η ισορροπία μεταξύ των δύο, «μιλάω» και «ακούω», είναι πολύ σημαντική.

Κι αυτό γιατί το μοίρασμα των σκέψεών μας, των προβληματισμών μας και των συναισθημάτων μας με το σύντροφό μας μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο εποικοδομητικός είναι ο διάλογος και πόσο μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να κρατήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας ανοιχτούς;

– Να κρατήσουμε ζωντανό το σεξουαλικό μας ενδιαφέρον. Το σεξ είναι βασικό κεφάλαιο μιας σχέσης, αλλά συχνά, με το πέρας του χρόνου, καταλήγουμε στο να το παραμελούμε. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως ο έρωτας θέλει δημιουργικότητα και φαντασία! Απλά πράγματα, όπως το να ξεφύγουμε από ένα τυποποιημένο πρόγραμμα, να κλείσουμε ραντεβού με το σύντροφό μας, να φλερτάρουμε μαζί του, να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες, όπως ο χώρος και ο χρόνος της σεξουαλικής μας συνεύρεσης, μπορούν να τονώσουν το «σβησμένο» ερωτικό μας πάθος!

– Να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας. Οι σύντροφοι πρέπει να είναι ειλικρινείς με τις ανάγκες και τα «θέλω» τους, ώστε ο καθένας, μιλώντας για τα συναισθήματά του με ειλικρίνεια, να διεκδικεί αυτά που επιθυμεί. Άλλωστε, οι άνθρωποι που δεν εκφράζονται στην ουσία καταπιέζονται, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πιο εύκολα σε εσωτερική ένταση και, τελικά, στη ρήξη με το σύντροφό τους.

– Να αφιερώνουμε χρόνο στο σύντροφό μας. Μπορεί στις μέρες μας ο χρόνος αυτός να θεωρείται πολυτέλεια, στην ουσία όμως είναι ζωτικός για κάθε σχέση, ειδικά όταν έχει και την ανάλογη ποιότητα. Οι κοινές δραστηριότητες, η ασχολία με πράγματα που μας ευχαριστούν, ακόμη και η εξασφάλιση στιγμών χαλάρωσης μεταξύ μας μας φέρνουν πιο κοντά και μπορεί να ενισχύσουν την ερωτική μας έλξη.

– Να μην παρασυρόμαστε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η συνήθεια, σε συνδυασμό με την ανία, αποτελούν κακό τρίπτυχο για κάθε σχέση, αλλά, δυστυχώς, συναντώνται αρκετά συχνά σε μακροχρόνιους δεσμούς, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε ερωτικό επίπεδο. Χρειάζεται, λοιπόν, προσπάθεια ώστε να μην παρασυρθούμε από τη δίνη της καθημερινότητας, κάνοντας, για παράδειγμα, μικρά πράγματα που μπορούν να «χρωματίσουν» τη ζωή μας. Το σεξ, για παράδειγμα, δεν πρέπει να είναι προγραμματισμένο. Καλό είναι να το τολμάμε ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές ή – ακόμη καλύτερα – να κανονίζουμε όποτε μπορούμε μια μικρή απόδραση από την πόλη, που βοηθάει στο να αλλάξουμε παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όσοι διατηρούν το απρόσμενο, το ξαφνικό και το αιφνίδιο μέσα στη σχέση τους, δίνουν πνοή ανανέωσης στη διαπροσωπική τους επαφή και δηλώνουν πιο ευχαριστημένοι από αυτή!

Από τους ψυχολόγους, Χριστίνα Χουσιάδα και Αργύρη Θεοδωρόπουλο, για το myself.gr