Η διαφορά ανάμεσα στο σεξ και στο καλό σεξ

Η διαφορά ανάμεσα στο σεξ και στο καλό σεξ

Παρά το γεγονός ότι οι σεξολόγοι επιμένουν ότι «τα κάθε είδους ερωτικά χάδια και οι ψίθυροι που προηγούνται της σεξουαλικής πράξης είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο σεξ και στο… καλό σεξ», πολλές γυναίκες παραπονούνται ότι ο σύντροφός τους δεν επιδίδεται στο «σπορ των προκαταρκτικών» και προτιμά τη μέθοδο «μια κι έξω». Γιατί? Και τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες γι αυτό?

Τις απαντήσεις μας δίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας, κύριος Ζήσης Παπαθανασίου.

«Ο βαθμός της ηδονής των δυο συντρόφων, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ μεγαλύτερος αν φτάσουν βήμα-βήμα στην κορύφωση -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια γρήγορη και απρόβλεπτη σεξουαλική επαφή αποκλείεται να εντυπωσιάσει και να ικανοποιήσει απόλυτα δυο εραστές. Τα προκαταρκτικά αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής επαφής. Δεν είναι απλώς «βοηθητικά» όπως πολλοί πιστεύουν. Τα ερωτικά φιλιά και χάδια κάθε είδους αυξάνουν την οικειότητα ανάμεσα στους δυο συντρόφους και αποκαθιστούν μια ολοκληρωμένη αισθησιακή επικοινωνία ανάμεσά τους. Ακριβώς επειδή δυο ερωτικοί παρτενέρ δεν λειτουργούν πάντα με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό, τα προκατακτικά του σεξ τους προσφέρουν τη δυνατότητα να συντονιστούν».

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Παπαθανασίου- που δεν μπορούν εύκολα να αποδεχτούν οτι η σεξουαλική επαφή είναι απλά μια ανάγκη για τον σύντροφό τους, τα προκαταρκτικά χάδια είναι πολύ σημαντικά. «Για να νιώσουν ηδονή έχουν ανάγκη από μια σεξουαλική επαφή που αρχίζει με τρυφερά φιλιά, χειρονομίες και εκφράσεις, συνεχίζεται με πιο τολμηρά χάδια και καταλήγει στην ερωτική πράξη και την κορύφωση» προσθέτει. Αντίθετα, για τους άνδρες τα προκαταρκτικά ισοδυναμούν με παύση, τους βοηθούν δηλαδή να ελέγξουν τη διέγερσή τους και να επιμηκύνουν τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Η βιασύνη, σήμα κατατεθέν των ανδρών

Πολλοί άνδρες υιοθετούν τη διαδικασία των προκαταρκτικών όχι πραγματικά για να προσφέρουν ευχαρίστηση στην παρτενέρ τους αλλά για να την προετοιμάσουν για την ερωτική πράξη. Αλλά το γεγονός ότι τα θεωρούν μια αναγκαία… διαδικασία, ασυναίσθητα τους οδηγεί στη βιασύνη. «Η βιασύνη των ανδρών οφείλεται σε δυο ξεκάθαρους λόγους: Ο πρώτος είναι η εμπειρία της μοναχικής ολοκλήρωσης στην εφηβεία -μια διαδικασία λίγο κρυφή, λίγο γρήγορη, λίγο βιαστική. Έτσι πολλοί άνδρες συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν ως έφηβοι και στη συντροφική τους σχέση» εξηγεί ο κ. Παπαθανασίου και συνεχίζει: «Ο δεύτερος λόγος είναι η επιβράβευση της ταχύτητας στην εποχή μας. Καλός και αποτελεσματικός στη δουλειά του είναι αυτός που τα κάνει όλα καλά και γρήγορα. Η ταχύτητα είναι μέρος της επιτυχίας. Όμως ένας άνδρας που δουλεύει γρήγορα, που τρώει γρήγορα, που περπατάει γρήγορα, πιθανότατα θα είναι γρήγορος και στον έρωτα».

Οι γυναίκες πρέπει να εκφράζουν τις επιθυμίες τους

Παρά το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες παραπονούνται για τη βιασύνη ή την αδεξιότητα των παρτενέρ τους στον τομέα των προκαταρκτικών, ελάχιστες τολμούν να εκφράσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες. Όμως οι άνδρες, ακόμα και οι έμπειροι εραστές, δεν τα ξέρουν όλα ούτε βέβαια μπορούν κάθε φορά να μαντέψουν τι ευχαριστεί και τι όχι την παρτενέρ τους. Χρειάζονται λοιπόν μια ένδειξη και γιατί όχι, μια καθοδήγηση. Γι αυτό λοιπόν:

– Μη διστάζετε να εκφράζετε στο σύντροφό σας τα «θέλω» σας. Χωρίς πολλά λόγια, ένα απαλό σπρώξιμο του χεριού του στα σημεία όπου επιθυμείτε να νιώσετε μεγαλύτερη ηδονή, αρκεί.

– Αν νιώθετε ότι εκείνος βιάζεται περισσότερο απ’ όσο εσείς θα θέλατε, δεν έχετε παρά να του το πείτε ή να του το δείξετε. Όπως πολύ διαφωτιστικό είναι να εκφράζετε με εύγλωττο τρόπο στο σύντροφό σας πόση ευχαρίστηση νιώθετε όταν σας αγγίζει σε κάποιο σημείο του σώματός σας.

– Μη σας απασχολεί η διάρκεια της ερωτικής πράξης. Κάθε ζευγάρι ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής μπορεί να συντομέψει ή να επιμηκύνει τη διάρκεια της κάθε φάσης της ερωτικής πράξης. Το ζητούμενο είναι η ικανοποίηση και των δυο. Επομένως, η σωστή διάρκεια του σεξ είναι τόση όση χρειάζεται για να νιώσουν οι δυο εραστές το αίσθημα πληρότητας.

Και μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές αρκούν τα προκαταρκτικά για την απόλαυση της τέλειας ηδονής, χωρίς καν το ζευγάρι να προχωρήσει στα περαιτέρω. Πάρτε λοιπόν, το χρόνο σας και απολαύστε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο καλύτερος έρωτας, είναι ο δικός μας έρωτας, αυτός που ικανοποιεί και τους δυο.

Μυρτώ Χρηστίδου