Γράμμα στην Τένια…

Γράμμα στην Τένια…

«Πέρυσι γνώρισα έναν υπέροχο άντρα και δημιούργησα μαζί του σχέση. Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε μακριά ο ένας από τον άλλο. Εκείνος εργάζεται και σπουδάζει στην Αγγλία κι εγώ ζω εδώ στην Ελλάδα. Είναι δυνατόν η σχέση μας να εξελιχθεί και πώς μπορούμε να τη βοηθήσουμε όταν είμαστε τόσο μακριά;»

Η απάντηση είναι «ναι». Αυτή η ερωτική σχέση μπορεί να εξελιχθεί αρκεί να είσαι ενήμερη για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τα αποφύγεις. Βλέπεις, για τοις ίδιους λόγους που μία «σχέση εξ αποστάσεως» φαντάζει συναρπαστική, μπορεί να γίνει και καταστροφική καθώς συνήθως υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα σε αυτήν.

1.      Δεν μπορούμε να διακρίνουμε ποιος είναι ο σύντροφός μας στ’ αλήθεια…

Γιατί βέβαια μπορείς να φανταστείς βέβαια ότι αν είναι να τον δεις μόνο για τρεις ημέρες, θα επιστρατεύσετε και οι δύο την καλύτερή σας συμπεριφορά ώστε να περάσετε υπέροχα!. Εδώ υπάρχει μία μικρή ..παγίδα. Βλέπεις, στην πραγματικότητα δεν βλέπεις το σύντροφό σου κάτω από πίεση για παράδειγμα αν είναι άρρωστος ή καταπονημένος.. Αυτές οι καταστάσεις όμως είναι εκείνες που μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα του.

2.      Αποφεύγετε το χειρισμό προβληματικών «περιοχών» στη σχέση…

Ας υποθέσουμε ότι δεν έχεις δει τον «εξ αποστάσεως» αγαπημένο σου για δύο μήνες και τελικά μετά από τόσο καιρό καταφέρνετε να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο μαζί. Στη διάρκεια του όμως σου λέει κάτι που σε ενοχλεί. Τότε, είναι πολύ φυσικό να κάνεις αυτόματα μία σκέψη : «να του το πω και να ρισκάρω να χαλάσω το Σαββατοκύριακο μας ή να το ξεχάσω;» . Τις περισσότερες φορές  προχωρούμε στην πρώτη επιλογή: δεν το αντιμετωπίζουμε  κι έτσι δεν μαθαίνουμε πώς να λύνουμε τα προβλήματα μαζί και κατ επέκταση πώς να προάγουμε επικοινωνιακά τη σχέση.

3.      Δημιουργείς μία εξωπραγματική εικόνα για τη σχέση σας…

Οι «εξ αποστάσεως» σύντροφοι , πολύ συχνά δε γνωρίζουν πόσο λίγα κοινά χαρακτηριστικά έχουν, κι αυτό γιατί είναι πολύ απασχολημένοι με τη… διασκέδασή τους! Αν έχουμε δηλαδή τρεις ημέρες στη διάθεσή μας να περάσουμε με τον σύντροφό μας, τις χειριζόμαστε σαν μίνι διακοπές, Αυτό όμως μας δίνει μία μη πραγματική εικόνα  της σχέσης κι έτσι, πολλά ζευγάρια απογοητεύονται όταν τελικά κατοικήσουν στην ίδια πόλη ή συγκατοικήσουν.

Η συμβουλή μου λοιπόν: Για να έχεις μία υγιή, μακρόβια σχέση, εσύ που βρίσκεσαι σε μία σχέση .. «εξ αποστάσεως» μην εξιδανικεύεις τις στιγμές που περνάτε μαζί. Προσπάθησε να μοιράζεστε φυσιολογικά καθημερινά πράγματα και μην προσπαθείτε να κρύψετε τα «δύσκολα» μέρη σας. Να είστε ο εαυτός σας. Μην καταγράφετε μόνο το πώς νιώθετε  αλλά επιτρέψτε στον εαυτό σας  να επικοινωνεί με ειλικρίνεια, να χειρίζεστε τις κρίσεις όταν εμφανίζονται και να τις αντιμετωπίζετε.

Πηγή:  ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ

Τένια Μακρή, οικογενειακή σύμβουλος και ειδική σε θέματα σχέσεων.

teniamakri@hotmail.com