Σπιτικές παστίλιες για τον πονόλαιμο

Σπιτικές παστίλιες για τον πονόλαιμο

Δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουμε μικρές ενοχλήσεις στον λαιμό μας ή βήχουμε, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε αρρωστήσει. Τότε λοιπόν, χρειαζόμαστε μια καραμέλα να τον «μαλακώσει» και να τον ανακουφίσει, ώστε να αισθανθούμε αμέσως καλύτερα και να συνεχίσουμε με καλή διάθεση την ημέρα μας.

Δεν έχετε λοιπόν, παρά να παρασκευάσετε τις δικές σας παστίλιες για τον λαιμό -αντί να προμηθεύεστε εκείνες του εμπορίου- και μάλιστα, με υλικά που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην κουζίνα σας. Διαβάστε στη συνέχεια, πώς.

Θα χρειαστείτε:

1 κούπα οργανική ζάχαρη

? κούπας οργανικό μέλι

1½ κούπα νερό

Βότανα της επιλογής σας

Φυσική χρωστική ή χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα από τα βότανα της επιλογής σας με 1½ κούπα νερό και σουρώστε το. Καλές επιλογές είναι η μέντα, το ginseng, η πιπερόριζα (ginger), το θυμάρι, ο γλυκάνισος και ο ευκάλυπτος.

2. Αναμίξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το αφέψημα που φτιάξατε σε ένα κατσαρολάκι.

3. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.

4. Συνεχίστε το μαγείρεμα, χωρίς να ανακατεύετε αυτή τη φορά, μέχρι να αρχίζει το μείγμα να πήζει και να κρυσταλλώνει. Ουσιαστικά φτιάχνουμε καραμέλα, μόνο που προσθέτουμε και έγχυμα από βότανα. Μεγάλη προσοχή να μη σας πιτσιλίσει!

5. Χαμηλώστε τη φωτιά και απομακρύνετε τους κρυστάλλους που σχηματίζονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας με ένα υγρό πανί. Αν δεν το κάνετε θα καούν και θα δώσουν άσχημη γεύση στις παστίλιες.

6. Αφαιρέστε το από τη φωτιά μετά από μερικά λεπτά. Προσθέστε χρώμα αν επιθυμείτε. Αν δεν θέλετε να βάλετε χρώμα ζαχαροπλαστικής, δοκιμάστε λίγο saffron ή σκόνη κακάο.

7. Πάρτε ένα κουτάλι και ρίξτε με την άκρη του μεγάλες σταγόνες (drops) πάνω σε μια λαδόκολλα. Επίσης μπορείτε να ρίξετε όλο το μείγμα σε ένα ταψί επενδεδυμένο με λαδόκολλα και όσο θα κρυώνει, αλλά θα είναι ακόμα μαλακό, χαράξτε το σε μικρά καρέ με τη μύτη ενός μαχαιριού. Έτσι θα μπορέσετε μετά να το σπάσετε σε κομμάτια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, σαν καλούπι, παγοθήκες από σιλικόνη και ακόμα καλύτερα αν έχουν και σχέδια.

8. Αφήστε τις παστίλιες να κρυώσουν τελείως και έπειτα, με τη βοήθεια λίγης ζάχαρης άχνης για να μη κολλάνε στα χέρια σας, τυλίξτε τις σε κομματάκια λαδόκολλας ή σε ζελατίνα.

Σημειώσεις

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάχνετε παστίλιες ή καραμέλες και για τα παιδιά σας, με ή χωρίς βότανα. Αν δε νιώθετε έτοιμοι να φτιάξετε καραμέλες με το «μάτι», χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Αυτό θα σας υποδείξει με βεβαιότητα το πότε θα είναι έτοιμο το μείγμα σας. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν φτάσει τους 158-160°C. Γύρω στους 150-152°C ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι, το οποίο διασπά τα σάκχαρα και λειτουργεί σα λιπαντικό, με αποτέλεσμα να κάνει την καραμέλα πιο μαλακή.

Η συνταγή και η εκτέλεσή της είναι από το proionta-tis-fisis.info