Φρέσκα μέχρι τέλους!

Φρέσκα μέχρι τέλους!

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα διατροφής για τα γεύματα της οικογένειας, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο να τα διατηρούμε σωστά ώστε να παραμένουν φρέσκα και ασφαλή. Δείτε στη συνέχεια, μερικές «πρακτικές» που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη φρεσκάδα των τροφίμων και να είστε σίγουροι για την υγιεινή τους μέχρι να τα καταναλώσετε.

Συμβουλές για τις αγορές σας


– Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην αγοράζετε ωμά προϊόντα, όπως κρέατα και ψάρια, που έχουν θαμπό χρώμα και κολλώδη υφή ή κατεψυγμένα που δεν είναι εντελώς παγωμένα.

– Αφήστε την αγορά των πιο ευπαθών προϊόντων (γάλα, βούτυρο) για το τέλος, ώστε να μη μείνουν πολλή ώρα εκτός ψυγείου.

– Προσπαθήστε να μην καθυστερήσετε περισσότερη από μία ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι από το σούπερ μάρκετ, για να αποφύγετε την αλλοίωση των προϊόντων ψυγείου.

Συμβουλές για τη συντήρηση των τροφίμων


– Αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων στο ψυγείο σας, βγάζοντας τα προϊόντα από τη συσκευασία τους και τοποθετώντας τα σε δικά σας τάπερ.

– Τακτοποιήστε τα τρόφιμα στα ράφια αναλόγως με την κατηγορία τους. Στο πιο ψηλό ράφι, για παράδειγμα, πρέπει να βάλετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα οπωροκηπευτικά σας στα ειδικά συρταράκια του ψυγείου.

– Φέρνετε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καταναλωθούν πριν από εκείνα που αγοράσατε σήμερα.

Συμβουλές για το μαγείρεμα


– Πλύνετε με σχολαστικότητα τα κρέατα πριν τα μαγειρέψετε, καθώς και τα λαχανικά σας με νερό και ξίδι.

– Καθαρίζετε πολύ καλά τις επιφάνειες κοπής με ξίδι και ύστερα με το υγρό των πιάτων σας.

– Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι για τα ωμά κρέατα και τα λαχανικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν μικροοργανισμοί στις σαλάτες σας.

Μαρία Κόλλια