Ένα «κόλπο» για να… με παντρευτεί!

Ένα «κόλπο» για να… με παντρευτεί!

«Ομολογώ πως έχω μπερδευτεί ανάμεσα στις συμβουλές της μαμάς και στα… μοντέρνα που βλέπω γύρω μου, στους γνωστούς και στο περιβάλλον μου. Είμαι 25 ετών, έχω μια σοβαρή σχέση 3 χρόνια και νιώθω πως είμαι έτοι­μη να προχωρήσω. Εκείνος όμως δεν φαίνεται να θέλει να ακούσει ακόμη για γάμο και ομολογώ πως έχω ήδη μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω κάποια… κόλπα για να τον πείσω! Ξέρετε, αυτά που οι παλιές ονομάζουν… τύ­λιγμα. Είναι σωστό όμως αυτό;»

Η άποψη της ειδικής σε θέματα σχέσεων Τένιας Μακρή


Ελπίζω πως δεν θέλετε να είστε γυναίκα… αυτού του είδους. Οι «παλιές» συμβουλές σας παροτρύνουν να βρείτε έναν άντρα και να τον καταφέρετε να σας παντρευτεί – να είστε δηλαδή ο κυ­νηγός και να είναι το θήραμα! Έτσι, καταλαμβάνεστε από σκέ­ψεις, όπως:

– Δεν πρέπει να του αποκαλύπτω πολλά πράγματα για μένα, διότι μπορεί να το βάλει στα πόδια.

– Δεν πρέπει να δείχνω τα πραγματικά μου συναισθήματα, γιατί θα χάσει το ενδιαφέρον του.

– Πρέπει να φαίνομαι «απόμακρη», γιατί, αν νομίζει πως δεν μπορεί να με έχει, θα με θέλει περισσότερο.

– Δεν πρέπει να του δείχνω αγάπη, γιατί έτσι… παραδίνομαι!

Υπάρχουν δυο λέξεις που περιγράφουν αυτή τη συμπεριφο­ρά: ελιγμός και μασκάρεμα.

Ελιγμός και μασκάρεμα


Ο ελιγμός είναι αντίθετος της δύναμης. Αν είστε δυνατή, δεν χρειάζεστε ελιγμούς για να πάρετε όσα θέλετε κι ούτε πρέπει να προσποιείστε, να παίζετε παιχνίδια και να κρύβετε την αλήθεια! Το μασκάρεμα, πάλι, είναι το αντίθετο της πραγματικότητας. Δεν είστε όμως υποχρεωμένη να κρύβετε τα συναισθήματα σας ούτε να το «παίζετε» μυστηριώδης ή να θάβετε τα πιστεύω σας κάτω από ένα αινιγματικό χαμόγελο. Γιατί, κάθε φορά που ακο­λουθείτε αυτή την τακτική, ενισχύετε συναισθήματα αδυναμίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σαν να λέτε: «Επειδή δεν εί­μαι αρκετά έξυπνη, υπέροχη ή ενδιαφέρουσα για να βρω τον άντρα που θα θέλει να περάσει τη ζωή του μαζί μου γι’ αυτό που είμαι, θα πρέπει να κάνω ελιγμούς και να μασκαρεύομαι σε κάποια που δεν είμαι».

Πώς οι παλιές τακτικές γίνονται εχθρός της αυτοεκτίμησης

Πρώτα απ’ όλα, εμποδίζουν την ανάπτυξη της αληθινής αυ­τοπεποίθησης. Εφόσον γνωρίζετε ότι τραβήξατε την προσο­χή ή την αγάπη ενός άντρα με το να μη συμπεριφέρεστε φυ­σιολογικά και να μην είστε ο εαυτός σας, δεν θα νιώσετε πο­τέ άνετα.

Επιπλέον, από τη στιγμή που χρησιμοποιήσατε τεχνητές με­θόδους για να διεγείρετε το ενδιαφέρον του, θα είστε εξαρτη­μένη απ’ αυτές για να τον κρατήσετε.

Σκεφτείτε και το εξής: πώς νομίζετε ότι ένας άντρας θα ονό­μαζε μια γυναίκα που παίζει και κάνει κόλπα, φαίνεται ότι είναι δύσκολη, προσποιείται ότι δεν ενδιαφέρεται, συμπεριφέρεται σαν να μην τον χρειάζεται, τον κρίνει από τα δώρα που της κά­νει και δεν τη νοιάζει το πρόγραμμα του; Η απάντηση νομίζω πως είναι αυτονόητη…


Τένια Μακρή

(Από το βιβλίο της «Αγάπη με το ζόρι;», εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»)