Δείπνο για 2

Δείπνο για 2

Στρώνουμε το τραπέζι μας ρομαντικά! Πολλά κεριά, διάσπαρτα ροδοπέταλα, ωραία σερβίτσια, χαμηλός φωτισμός.

Ντυνόμαστε, αρωματιζόμαστε και βαφόμαστε, σαν να είμαστε έτοιμες να φύγουμε και να πάμε σε κάποιο καλό εστιατόριο.

Βάζουμε χαμηλά να παίζει ένα CD με lounge μουσική και μια σαμπάνια να παγώνει.

Σήμερα είναι η ημέρα μας! Δεν υπάρχουν παιδιά, δεν υπάρχουν άγχη και προβλήματα. Τα αφήνουμε όλα πίσω για μερικές ώρες και αφιερώνουμε τον χρόνο μας, μόνον για εμάς.

Αυτή η γιορτή, δεν είναι μόνον για ανύπανδρα ερωτευμένα ζευγάρια!

Είναι και για τα παντρεμένα, που…ο γάμος, τους έχει σκοτώσει τον έρωτα…Κάτι που δεν το πιστεύω σε καμία περίπτωση! Ο έρωτας σκοτώνεται από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας, που επιβάλλεται να τα μοιραζόμαστε και ακόμα, γιατί όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας, πετάμε τα ρούχα μας και τα μακιγιάζ μας και στην θέση τους μπαίνουν ρομπίτσες και παντοφλίτσες. Αυτό ισχύει και για τους άντρες, που ειδικά τα Σαββατοκύριακα, περιφέρονται με γένια και πιτζαμούλες.

Ευκαιρία λοιπόν, με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, να ξαναθυμηθούμε τα παλιά, να αναθερμάνουμε την σχέση μας και να αισθανθούμε ότι είμαστε επιθυμητές γυναίκες και εκείνοι, επιθυμητοί άντρες!

Ας του κάνουμε λοιπόν την έκπληξη, αρχίζοντας την βραδιά, με παγωμένη σαμπάνια και ένα μενού, μόνον για 2!!!

 

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

 

250γραμμ. πένες

1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκά ωμά αμύγδαλα

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού λειωμένο σκόρδο

1 φιλέτο κοτόπουλου

1 φλιτζάνι σπαράγγια κομμένα σε 2 εκατοστά μήκος

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Αλατάκι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

Ξύσμα λεμονιού από ½ λεμόνι

? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις σουρώνουμε και κρατάμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με τον ζωμό τους στην άκρη.

2. Κόβουμε τα σπαράγγια, τα ζεματάμε για 1 λεπτό σε νερό που βράζει, τα σουρώνουμε και τα βυθίζουμε σε παγωμένο νερό, για να κρυώσουν ακαριαία. Τα ξανασουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

3. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια των 1.5Χ1.5 εκατοστά περίπου.

4. Διαλύουμε τον κύβο της κότας σε 1 ? φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό και το αδειάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το σκόρδο και το λάδι και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθούν.

5. Βάζουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι να βράσει για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα κυβάκια του κοτόπουλου, τα σπαράγγια, την ψιλοκομμένη πιπεριά, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα του λεμονιού. Τα βράζουμε για 4-5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα. Την δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

6. Προσθέτουμε τις πένες, την τριμμένη παρμεζάνα, τον βασιλικό και τα ανακατεύουμε. Εάν τα θέλουμε πιο ζουμερά, ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό των μακαρονιών, που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

7. Τα πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα φρεσκοκομμένο πιπέρι και τα σερβίρουμε.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ

 

250γραμμ. Κολοκυθάκια

½ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα

? κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 ραπανάκια ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι κατσαρό μαρούλι, κομμένο σε κομμάτια

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού καβουρντισμένο κουκουνάρι

2 κουταλιές της σούπας τριμμένη μοτσαρέλα

1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Κόβουμε τα κολοκύθια κατά μήκος στον τρίφτη σε πολύ λεπτές φέτες. Πετάμε τις φέτες που έχουν τα πολλά σποράκια και κρατάμε τις υπόλοιπες.

2. Βάζουμε τα κολοκύθια στο σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με το αλάτι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίζουν για 30 λεπτά.

3. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, το λάδι με τον χυμό του λεμονιού, την μουστάρδα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια, το μαρούλι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.

4. Πασπαλίζουμε την σαλάτα με το καβουρντισμένο κουκουνάρι, το τριμμένο τυρί, και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

5. Εάν θέλουμε την σερβίρουμε αμέσως, ή την σφραγίζουμε καλά με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί φρέσκια, για 3 ημέρες.

 

ΦΙΛΕΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΡΟΓΓΑΝΟΦ


2 φιλέτα αχτύπητα με πάχος 3 εκατοστά περίπου

½ κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες

1 κουταλιά της σούπας λάδι

Αλατάκι και πιπέρι

250γραμμ. Λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φετούλες

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από κύβο βοδινού

1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί, πασπαλίζουμε τα φιλέτα με λίγο αλατάκι και πιπεράκι και τα τηγανίζουμε για 6 λεπτά περίπου για μέτριο ψήσιμο προς ωμό, ή περισσότερο για μέτριο και καλοψημένο. Μόλις κάνουν κρούστα από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη. Όταν ψηθούν έτσι όπως μας αρέσουν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε στην πιατέλα.

2. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλατάκι, πιπεράκι και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τα με μια ξύλινη σπάτουλα.

3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα, μέχρι να αποβάλουν όλο το νερό τους, να εξατμιστεί και να μείνουν με το λαδάκι.

4. Τα περιχύνουμε με το κονιάκ, περιμένουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και προσθέτουμε τον ζωμό και την Worcestershire sauce. Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

5. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε στην σάλτσα την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, περιχύνουμε τα φιλέτα και τα σερβίρουμε.

 

ΦΟΝΤΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ


170γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομμάτια

? φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Βανίλια

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

? φλιτζάνι του τσαγιού Nutella

1 κουταλιά της σούπας λικέρ, όπως Tia Maria, Kahlua, Grand Marnier, ή κονιάκ

Φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες, μπανάνες, μήλα, μανταρίνια, ή ότι άλλο μας αρέσει, κομμένα σε μπουκίτσες.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, την γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας. Περιμένουμε 2 λεπτά και στην συνέχεια την ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει τελείως.

2. Προσθέτουμε την βανίλια και το λικέρ, τα ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ του φοντύ. Το μεταφέρουμε στο τραπέζι, επάνω στο σκεύος με την φωτιά.

3. Βάζουμε στο πιρουνάκι μας μια μπουκίτσα φρούτου, το βυθίζουμε στην σοκολάτα, το βγάζουμε, περιμένουμε 1 λεπτό να κρυώσει και το απολαμβάνουμε…!

 

Ανθή Λαμπίρη