Αυτοπειθαρχία, το μυστικό της επιτυχίας!

Αυτοπειθαρχία, το μυστικό της επιτυχίας!

Δεν υπάρχει πιο κουραστικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας από το να επαναλαμβάνουμε καθημερινά μικρούς εξαντλητικούς κύκλους που μας επαναφέρουν κάθε φορά στα ίδια: το σημείο μηδέν! Δυσνόητο; Ας το δούμε πρακτικά.

Θέλεις να αδυνατίσεις αλλά…  αχ πόση ανάγκη έχω αυτή τη στιγμή από ένα γλυκάκι!

Νάξερες πόσο σε καταλαβαίνω… αλλά σκέψου:  Πόσο άσχημα νιώθεις με τα παραπανίσια σου κιλά; Πόσο χαμηλή είναι η αυτοπεποίθηση σου όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη; Πόσο στενοχωριέσαι κάθε φορά που ντύνεσαι και  προσπαθείς να κρύψεις τα παχάκια σου κάτω από τα ρούχα; Πόση δυσαρέσκεια σου προκαλεί το τσίμπημα της ζήλειας όταν κοιτάζεις την λυγερόκορμη συνάδελφό σου;

Αξίζει τον κόπο να τα περνάς όλα αυτά για ένα γλυκάκι;

Θυμήσου πήρες μια απόφαση έχεις έναν στόχο! Μην ξαναγυρίζεις στο σημείο μηδέν!

Ακριβώς εδώ η αυτοπειθαρχία έρχεται σαν «από μηχανής θεός» για να μας δώσει ένα χέρι βοήθειας. Όχι μόνο για να μπορούμε να κρατιόμαστε στην πορεία που εμείς οι ίδιοι έχουμε χαράξει χωρίς παρεκτροπές που καθυστερούν την επίτευξη του στόχου μας, 0αλλά και για να μάθουμε, σιγά-σιγά, να βλέπουμε στην καθημερινότητα μας μόνο τα θετικά αφήνοντας τα αρνητικά μόνο ως απλή αναφορά στο ημερολόγιο μας.

Εφόσον μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυτοπειθαρχίας στη ζωή μας, η κατάκτησή της δεν είναι τόσο δύσκολη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με 3 απλά βήματα

Βήμα 1ο: Η αξία της θέλησης

Η αυτοπειθαρχία σταδιακά γίνεται συνήθεια, ακριβώς όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουμε σε καθημερινή βάση και τότε όλα είναι πιο βατά και ευχάριστα. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να ξεπεράσουμε όλες τις υπόλοιπες συνήθειες που είχαμε (καλές ή κακές!) προκειμένου να χτίσουμε τις καινούργιες.

Ένας καλός τρόπος για να κατακτήσουμε αυτόν το μικρό στόχο είναι να χρησιμοποιήσουμε τη θέλησή μας συνειδητά και επαναλαμβανόμενα. Προσέξτε γιατί: ο ορισμός της λέξης «θέληση» στα λεξικά είναι «ενσυνείδητη αποφασιστικότητα». Τι θα πει αυτό; Απλά ότι παίρνουμε μια συνειδητή απόφαση να κάνουμε (ή σε άλλες περιπτώσεις να αποφύγουμε) μια συγκεκριμένη πράξη με ένα συγκεκριμένο στόχο.

Όταν λοιπόν, βλέπουμε ότι η αυτοπειθαρχία μας κινδυνεύει να… διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, τότε απλά υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η δύναμη της επιλογής του τι κάνουμε και τι όχι, είναι μόνο δική μας. Ό,τι διαδραματίζεται καθημερινά στη ζωή μας βασίζεται στη θέλησή μας . Αν νιώθουμε ότι αυτό που ζούμε μας βλάπτει, το σταματάμε εδώ και τώρα. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, όταν τα θετικά είναι πιο πολλά από τα αρνητικά, τότε απλά συνεχίζουμε να το κάνουμε, αν όχι με κέφι, τουλάχιστον χωρίς να γκρινιάζουμε.

Βήμα 2ο: Δεν ξεχνάμε ποτέ το στόχο!

Ο λόγος που μας κάνει αδύναμους μπροστά στον πειρασμό, είναι γιατί συνήθως παρασυρόμαστε από τα οφέλη της στιγμής ξεχνώντας τα μακροπρόθεσμα κέρδη.

Για παράδειγμα, όταν είσαι μπροστά σε ένα ζουμερό ντόνατ, άντε να σκεφτείς ότι αν συνεχίσεις τη δίαιτα σε… 1 μήνα θα έχεις χάσει 10 κιλά! Αν όμως, σταματήσεις ένα δευτερόλεπτο και σκεφτείς πως θα είσαι φορώντας το λευκό, κομψό σου παντελόνι -πίστεψε μας – όλα θα αλλάξουν!

Γι’ αυτό καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα ισχυρό τεκμήριο του στόχου μας: μια φωτογραφία μας όταν ήμασταν δέκα κιλά πιο αδύνατοι ή ίσως -στην άλλη περίπτωση- τους απλήρωτους λογαριασμούς που παλεύουμε να ξοφλήσουμε ή ακόμη και ένα χαρτί όπου έχουμε γράψει την απόφασή μας να καταφέρουμε κάτι!

Άλλωστε, εφόσον ο βασικός στόχος παραμένει ζωτικής σημασίας για εμάς, δεν έχουμε κανένα λόγο να τον προσπερνάμε με κάθε ευκαιρία.

Βήμα 3ο: Επανάληψη και επιβράβευση

Η αυτοπειθαρχία χτίζεται με κάθε απόφαση που τηρούμε. Η αυτοπειθαρχία είναι επίκτητη. Όχι κάτι που «έχουμε ή δεν έχουμε» αλλά κάτι που χτίζουμε και κατακτάμε. Η ανάπτυξη πραγματικής αυτοπειθαρχίας, είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι ένα μονοδιάστατο γεγονός.

Εάν λοιπόν, την εντάξετε σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ζωής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την κατακτήσετε. Απλά μη σταματήσετε να παίρνετε ενσυνείδητες αποφάσεις κάθε λεπτό της ζωής σας και η αυτοπειθαρχία σας θα χτιστεί σε στέρεες και ασφαλείς βάσεις.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι πάντα είναι απαραίτητη και μία επιβράβευση των κόπων μας. Και αν δεν μας την προσφέρουν οι άλλοι, ας την προσφέρουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Αν παραστρατήσουμε, προς Θεού, ας μην αυτομαστιγωθούμε! Ας παραδεχτούμε ότι βρεθήκαμε σε μια στιγμή αδυναμίας ή ότι κάναμε μία κακή επιλογή και ας συνεχίσουμε. Εάν όμως, μείνουμε σταθεροί στο στόχο μας τότε μας αξίζει το καλύτερο. Ας φροντίσουμε να το προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Και μη ξεχνάτε: Όσο πιο θετική είναι η επιβράβευση τόσο λιγότερο κουραστικό είναι το ταξίδι για την κατάκτηση της αυτοπειθαρχίας.